Mit tehetek ha a 2 évesem fél az idegen emberektől?
Bölcsibe még nem jár, 3 hónap múlva tölti a 2 évet.
Kiskora óta ilyen, hogy tartsa a távolságot akit nem ismer, sőt aki nem szimpatikus neki attól sír is.
Ami még furább, a korabeli gyerekekkel sincs nagyon el, mintha félne tőlük.
Ma is voltunk orvosnál, egy anyuka a kisbabájval (7hónapos) vártuk a sort, oda jött meg nézni a lányom, mondja milyen szép nagy lány, erre elkezdett sírni mikor rá nézett.
Néha már nekem kellemetlen mert nem tudom az okát, de családon kívül nem befogadó senkivel, és mivel nem tudom az okát, többen hiszik azt, hogy ők csináltak valamit hogy el sírja magát a lányom.
Amikor meg vizsgálta az orvos (eleve nem szereti a fehér köpenyt) csak rutin vizsgálat volt, ott is nagyon félt, és nagyon kapaszkpdott belém.
Mi lehet az oka ennek?
Kiskora óta ilyen.

Meg 2 éves sincs. Szerintem teljesen normális. Vannak gyerekek, akik nem félnek, vannak akik igen. Az is lehet, hogy 1-1,5 év múlva meg könnyen barátkozó lesz. Szerintem termeszetfuggo, de hát neki még csak kialakuloban a személyisége. Nem kell tenned semmit, főleg ne éreztesd vele, hogy nem ilyennek kéne lennie. Inkább ismerd el az érzéseit, legyen kimondva, hogy rendben van, ha most igy érez, ha fél, ha megijedt, stb... Ne azt mond, hogy: de hát nem kell félni, nincs miért sirnod, jaj de kis butus/félős vagy, hiszen csak rádmosolygott a neni, stb... Csak legyen ott neki mint egy bástya , légy megértő, te vagy neki a biztonság. Fokozatosan nyitni fog a külvilág felé idővel, persze lehet, hogy alapból visszahuzodobb lesz , de ezen nem segít, ha belekenyszerited olyan szitukba, ami neki kényelmetlen. Persze lehet biztatni, hogy ne jen, próbálkozzon, de ehhez is még idő kell, a gyerekek kB 3evesen kezdenek együtt játszani.
Az én fiam nyáron lesz 3, és nem játszik gyerekekkel, pedig egyébként nagyon cserfes, izgága kisfiú, de a játszótéren a múltkor is 2 méterre megállt a homokozó előtt kiskannaval a kezében, és csak nézte, hogy játszanak a gyerekek. Szerintem semmi baj nincs vele, majd belejon. Valószínűleg több idő kell neki, hogy feloldodjon egy közegben, először lecsekkolja a "terepet", helyzetét, személyeket, mennyire biztonságos...

Lehet hogy te szülted az Antikrisztust? Valamit tud a kis fickó. :D
NOS...
Nem orvos kell ide, hanem törődés és magyarázat.Lehet hogy fejlettebb az agya, mint gondolnátok, vagy pedig súlyos pánikbetegség, vagy skizofrénia valamelyik ága bujkál benne . Mutass neki fotókat a rokonaitokról, családtagjaitokról és beszélj hozzá, mond el neki ki kicsoda.Ha érdeklődik és mosolyog, pedig jutalmazd meg valamivel.Add a kezébe a képet.Ha nézegeti és nem dobja a földre, vagy nem tépi szét,akkor érdekli és akkor lehet ezen a vonalon tovább haladni.Ha pedig születése óta elvesztette a külvilággal a kapcsolatot, azon csak egy dolog segíthet, mégpedig az hogy be kell adni intézetbe.Ott majd kiderül miféle gyermek lesz belőle.Gyanítom hogy valami ott nálatok nagyon félresikerült a múltban és ez mélyen megsebzetté őt lelkileg. Ideje lépni, mielőtt egy antiszoccos pszichopataként fogod őt megismerni, akár egy évtizeden belül. Tehát amit javaslok
1. Sok rádióhallgatás közösen. Nem tévé, rádió !!! Zene és főleg szöveg.Kossuth rádió lesz a barátod. Ezen kívül nézegess vele állatvideókat, természet csatornákat tévén keresztül.
2. Fotók, fényképek mutogatása ezerrel és az összes családtag, ismerős és rokon bemutatása ezzel a módszerrel.Nem személyes találkozás,hanem képek fotók mutogatása emberekről, állatokról, rokonokról és közvetlen családtagokról vegyesen. Napi szinten és figyeld a gyermeked reakcióját.
Ha széttépi, földre dobja, azonnal irány a családsegítő szolgálat, önkormányzat, egyéb és befele vele az intézetbe. Brutális lesz, de ki kell bírnotok. Nyilván ha Ő összejött, lehet másik gyermeketek is majd később.Nincs itt a világvége.Egyébként intézetisként is meglátogathatod majd ha akarod.Nem fog összedőlni a világ. Te vagy az anyja, csak te fogsz tudni hatni rá ebben a korban,de ha úgy érzed hogy hetek telnek el feleslegesen és nem jutsz egyről a kettőre, akkor meg kell válnotok tőle, mert később veszélyessé válhat ez a viselkedésforma,másokra és rátok nézve is.Gázos dolgok pedig senkinek nem hiányoznak ;)

Jesszusom, #3 te nem vagy normális.
Kérdező! A fiam is pontosan ilyen volt. Vagyis részben. Most lesz 3 éves, sokat változott ezen a téren.
2 évesen jóformán senki nem szólhatott hozzá. Nem is nézhetett rá senki. Nem beszélt rokonokkal se.
Pont ugyanúgy éreztem, mint te. Hogy ez kellemetlen. De aztán rájöttem, hogy neki ilyen a szemelyisége.
Most már nyit ő is mások felé. Sokkal többször játszik idegen gyerekekkel. Felnőttek esetében még most is sokszor visszahúzódó. De mondom, sokat változott pozitív irányba.

Értem. Köszönöm az értelmes válaszokat! ☺
Nem fogom senkinek oda adni, vagy be adni intézetbe a lányomat mert ilyen félénk.
És az hogy úgy fogalmaztam, hogy néha kellemetlen mert nem tudok hogy reagálni mikor társaságba vagyunk és el fogja a sírás, de attól még szeretem és az én gyerekem és sose mondanék le róla.
Ezt a dolgot el tekintve egy okos türelmes és csodás kislány.
Ha te lemomdtál volna a gyerekedről ilyen helyzetben akkor sajnálnám azt a gyereket, és hogy szerinted lehet pótolni egy következő gyerekkel.
Csak akinek nincs szíve az mondom ilyet.

Az én lányom is ilyen volt. 1,5-2,5 éves kora között. Kb bárki idegen vagy rég látott rokon, barát szólt hozza elbújt, sírt, elfutott stb. Mások hazaba se akart bemenni, sírt ellenkezett. Vendégségbe menni kb nem lehetett vele. 🤦♀️
Tokre tudom mennyire kellemetlen tud ez lenni, főleg akkor ha összeakadsz egy olyan emberrel aki nem hajlandó megérteni hogy a te gyerekednek idő kell ahhoz hogy barátkozzon, és nem az a fajta aki kb 0 perc ismeretség után az ölébe akar ülni. Na ezektől fogod megkapni hogy nem normális a gyereked. Én is megkaptam sajnos. Aggódtam is és el is ültettek a bogarat a fülembe sajnos.
Aztán 2,5 évesen megváltozott. Elkezdett egyre kevésbé felni, egyre többet kommunikálni idegen felnőttekkel is. A gyerekekkel hamarabb megbarátkozott.
Ma már szépen köszön, beszélget idegenekkel, bemutatkozik, válaszol, játékot kezdeményez. :) szóval ne aggódj kérdező nálatok is bőven változik ez meg.
És szerintem ennek nincs köze a bolcsihez. Az én gyerekem 22 honaposan kezdte a bölcsit, és annak ellenére volt ilyen. Ez inkább személyiség szerintem.
Jah és nem ettől nem lesz debil, se sorozatgyilkos. 😂😂 anyám borogass
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!