Hogy kezelitek az anyagi problémakat, stresszt, hogy ne a gyerekeken vezessétek le?
Nem állunk fényesen. Most fog lejárni a gyedem, de a cég, ahol dolgoztam, megrogyott a covid alatt, jelezték, hogy visszavesznek, mert kötelező, de megtartani nem tudnak utana, mert nincs munka. Amúgy is csak szeptembertől tudtam volna visszamenni, mert a bölcsibe max. onnantól veszik fel a gyereket, év közben nem.
A férjem munkahelye is inog, nem all jól, leepítes, bezárás van a levegőben, nem tudjuk, meddig van munkája...
A gyed alatt próbáltam egy kis vállalkozást kiépíteni, eleinte egészen beindult, de mindennek elszállt az ára, magasak az adók, úgyhogy lassan nullára se jövök ki, annyira visszaesett az is.
Az egész életünk egy nagy stressz jelenleg, hogy mi lesz velünk itt két gyerekkel, mindketten munka nélkül. Pláne, mert én nem is tudom, ki vesz fel két kisgyerekkel dolgozni úgy, hogy még arra is figyelni kell, hogy hozni-vinni tudjuk őket. Van megtakarításunk, szóval éhen nem halunk egyből, de azért évekig sem tart ki.
Sokszor idegesek, feszültek vagyunk. Én depis, megszólalni sincs kedvem. A két kicsi meg nyúz, játszani akar, jókedve vár, de nekem alig van türelmem. Nem akarom rajtuk levezetni a stresszt, de olyan rosszkedvü és ideges vagyok folyton...
Keressetek mindketten már most másik munkahelyet, föleg a férjednél aktuális. Ha megvárja, mire elküldik, (meg sok mást is), sokkal rosszabb pozicióból indul.
Meg te is keress valamit, mivel már elöre tudod, hogy el fognak küldeni, ahogy lehet.
Hát... ha gondolod menj el takarítani. A takarítónk most mondott fel, mert nem voltunk neki elég nagy bevétel, és inkább elment egy másik házhoz. Nálunk 3 szobát takarított összesen, mert az volt vegyszeres, amit nem akartam csinálni úgy, hogy odajöhetnek a gyerekek közben. Ezt 2 óra alatt szépen megcsinálta és 20 ezer ftot kapott érte. És más meg nem is vállalt minket, mert nekik nem érte meg.
Szóval ha beütne a fos, én takarítanék, láthatóan van rá kereslet.
Én tudtam, hogy oda esélytelen visszamennem, ahonnan eljöttem (2gyerekkel 5 évet voltam otthon)
Én már hónapokkal elötte elkezdtem munkát keresni. Mire odaértem, hogy visszamenni, volt hova.
Férjem is munkanélkül volt a gyedem alatt. Otthon maszekolt, éhen nem haltunk, de össze volt húzva bőven a nadrágszíj. Mégsem omlottunk össze.
Amikor én elhelyezkedtem, akkor talált ő is munkát.
Így 2 fizetésből vígan elélünk. Szóval nem az egyetlen megoldás a költözés :D
Pont ilyen esetekre van a vésztartalék szerintem. Márpedig ha van mihez nyúlni, akkor szerintem totál felesleges ilyen szinten stresszelni.
A férjed keressen mást. Bármit, ami biztosabb. Majd ha jön jobb, akkor vált, addig meg bármi jobb a bizonytalannál, vagy a semminél.
A gyerekeknek a maguk nyelvén el lehet magyarázni, hogy ez most egy nehezebb időszak, stresszesebbek vagytatok, de az már önismeret és önkontroll, hogy nem hagyod, hogy a gyerekeken csattanjon a rossz kedved. Máshol, másban kell levezetni a feszkót.
Engem valamiért ez nem stresszel, képes vagyok nagyobb összeget is elkölteni és nem okoz nehézséget nagyon keveset költeni, spórolni, amikor mondjuk a másnapi kaja az előző napi maradék krumplipüréből készült sonkás-sajtos krokett salátával és reszelt répával vagy pároltkáposztával és tojásleves pirított zsemlekockával, meg mondjuk tejbegríz. Ezek kb semmibe sem kerülnek és ha finom, fel sem tűnik, hogy spórolós kaja. Be lehet dolgozni a múltkori maradék rizst, tésztát meg ilyesmit is, ezek engem nyugtatnak idegileg, hogy spórolok.
Én arra gondolnék, hogy "megoldjuk", ha hitelből, akkor abból, ha el kell adni valamit, abból. Érdemes pl eladni a gyerek régi ruháit, játékait, ha nem vidéken laktok, akkor a kocsi is felesleges, neked se kell annyi ruha és nem kell olyan magas életszínvonal sem. Nekem ez valamiért nem okoz gondot, mondjuk head&shoulders helyett a rossmann sajátmárkás habfürdőjét venni, vagy egy tescos literest, és azzal fürdeni, hajat mosni. Az ehavi kiadásaim 400 körül mozognak csak gyerekre, mert féléves foglalkozási díjakat kell befizetni most, csudi jó hónap:D
Szóval én sorbavenném hogy fogom megoldani a dolgot, ettől leszek nyugodt. Ha meg is teszem(pl spórolok a kaján vagy eladok valamit) akkor meg méginkább nyugodt leszek. Érdemes lemondani különórát, ha erre is megy el pénz, pl szeretnéd, ha most, hogy jön a tavaszi jóidő, ne bent járjon a gyerek tornára, hanem inkább többet kiviszed a közeli nagyjátszótérre a frisslevegőre. Szépen van tálalva, van benne igazság és spórolsz a programon plusz a különórán is.
Engem tök más dolgok frusztrálnak, mert tudom, hogy ezeket meg tudom oldani, ha kell, és tudom, hogyan fogom megoldani. Azt is elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki ne találjon munkát. Azzal képben vagyok, hogy jó munkát találni kb esélytelen gyerekkel, pláne, ha problémás is, pláne, ha egyedül vagy vele, de "sima" szr munkát, abból van dögivel és gyerekkel is felvesznek eladónak, takarítani, raktárba, bébiszitternek, dadusnak.. aztán ezekmellől lehet keresni a "jó" munkákat.
Ilyen sosem csattant a gyerekemen, mert egyszerűen a fentiek miatt nem stresszel. Egyik barátnőm folyton kivan ettől, mikor van milliós megtakarítása is, de neki sosem "elég" a pénzből, egyszerűen ilyen a felfogása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!