Válogatós kisgyerekedet hogy tudod egészségesen etetni?
El vagyok emiatt keseredve, de nekem nem megy túl jól. Nem tömtem édességgel, másfél éves koráig egyáltalán nem kapott nasit, mindig friss ételt főztem neki, szerintem mi is elég változatosan étkezünk, ehhez képest mégis válogatós lett a kisfiam. Zöldséget csak a levesben főve eszi meg, a főzelékeket egyáltalán nem, nyers zöldséget sem, gyümölcsök közül csak az almát és a banánt, ha épp kedve van. Ezeket a préselt gyümölcsszeleteket veszem, azokat szereti. A kedvence az üres tészta, a sült krumpli, a vajas és a májkrémes zsömle. Tojást nem eszik, húsokból csak a csirkemell megy, a halat csak halrudacska formában eszi meg. Rántva persze mindent szeret.
3 éves most. Fog ez változni? Vagy válogatós kisgyerekből válogatós nagyobb gyerek lesz? Így hogy lehet egészségesen etetni egy gyereket?
Sehogy. Én is mindig igyekeztem egészségesen etetni, mert mi is úgy eszünk, és 2 éves koráig meg is evett rengeteg zöldséget, aztán onnantól lejtmenetbe kapcsolt a dolog és most 1,5 évesen nulla zöldséget eszik kb. Még levesben is csak a répa, krumpli megy, ami zöld, azt teljesen elutasítja.
Gyümölcsöt mondjuk szereti, de na.
Eszem ágában nincsen "egészségesen" etetni... hogyne. Felnő sajtos tésztán meg virslin is, de azokat legalább fixre megeszi. 😁
Nem kell erre ennyire rápörögni, ha a gyerek válogatós, akkor örülni kell annak, hogy eszik, és amit eszik, azt adni neki.
Nem lesz örökre válogatós, nyugi.
Segíteni nem tudok de nálunk is pontosan ugyanez a helyzet. 3 éves a lányom és semmi gyümölcsöt nem eszik. Kivéve az almát, meg a banánt sem. Ezeket a tarajos pureket adom neki jobb híján az azért csúszik neki néha napján.
Zöldség ugyanez nyersen 0 azaz 0 zöldséget hajlandó megenni. Levesbe meg max a répa, borsó és krumpli. És itt vége a történetnek. Édességet napi 1x kap. Szóval nem azzal van tömve. Tejtermékek, húsok, hal csúsznak.
Én elengedtem a dolgot. Verkepe tökéletes volt fel éve is. Megtömni nem tudom azzal amit nem szeret. 🤷♀️ a férjem 33 éves és a mai napig nem eszik gyümölcsöt nem tudom rávenni.
Nagyon jó evő volt a gyerekem, mindig mindent megevett a hozzátáplálástól 2 éves koráig, azóta lejtmenet nálunk is. Bölcsiben mindent megeszik szinte, repetázik is mindig.
Itthon meg gyümölcspüré, joghurt. Zöldség néha csak párolva, kenyeret soha, így elég nehezen tudok neki vacsorát kitalálni.
Annak örülök hogy a bölcsiben változatosan eszik, ha már itthon nem is.
Az enyém tök jól evett, amíg bölcsis nem lett. Ott megtanulta, hogy “fúj, nem szeretem”, ehhez most az oviban társult a “ble, ez büdös”. 🤦🏻♀️
Alig néhány dolog maradt, amit otthon megeszik, az oviban viszont egész jól eszik a nevelők szerint.
Tésztaszószt nem tudsz varázsolni leturmixolva esetleg? Pl.bolognai szósz és belemixelszel exrta zöldséget- répát, zellert stb.
Illetve krémlevesek működhetnek még, pl. feldobod neki apró kockára vágott pirítóssal, vagy krutonnal. Első körben olyat választanék ami semleges színű pl. karfiol krémleves, talán attól nem bukik ki.
Többmyire azt vettem észre, nálunk az állagokkal nagyobb a gond, mint hogy zöldség, vagy gyümölcs. Almát semmi pénzért nem ette a 2.5 évesem,.sőt öklendezett- visszanyúltam az alapokhoz, lereszeltem és láss csodát elfogyott az alma.
Érdemes egy ételt több állagban kínálni, hátha vmelyiket elfogadja.
Már feladtam
Majdnem 3 éves fiam fényevő, alig akar enni
Örülök ha bemegy a virsli neki, hamburger, vagy bármi.
Ez van, majd kinövi, vagy nem, ki tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!