Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Milyen intő jelei vannak 21...

Milyen intő jelei vannak 21 hónapos korban annak ha egy gyerek autista?

Figyelt kérdés
Elsősorban érintettek és szakértők válaszát várom.

dec. 22. 21:59
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
0%

Szia!

Óvodapedagógus vagyok, anyukám pedig nevelőszülő, aki több autista gyermeket is nevelt már (velem együtt).

Minden autista más, és vannak tünetek, amik "átlagos" gyermekeknél is előfordulnak. Aggodalomra inkább az ad okot, ha több is megjelenik a gyermeknél. Szerintem ezek a leggyakoribb jelek:

- Szemkontaktus hiánya, "üres", révedő tekintet. Mintha a semmibe nézne bele.

- Általában az autista gyermekek nagyon szelektálják az ételeket. Sokszor csak 1-2 dolog van, amit megesznek, de ez jellemző nem autista gyerekekre is. Árulkodó lehet ilyenkor az étel szagolgatása. Vagy egy számára ismeretlen vendég ruhájának szagolgatása (mert nem ismerős neki az illata).

- Beszédkészség lemaradása.

- Gyakori hintázó mozdulatok (előre-hátra, vagy oldalra.)

- Gyakori lábujjhegyen járás (sokszor a hintázó mozdulatokkal párosulva. Lép néhányat előre, majd hátra, újra és újra).

- A játékok nem kötik le, vagy nem rendeltetésszerűen használja őket legtöbb esetben. Valamiben viszont szélsőségesen hosszú ideig képes elmerülni. Pl: a mosógép forgása, kisautó kerekének görgetése (gyakran pörgő, forgó tárgyak). Vagy egyszerűen csak sétálgatás oda-vissza. Szélsőséges esetekben akár egy folt, vagy gyűrődés a terítőn is sokáig elterelheti a figyelmüket.

Szerintem ezek a leggyakoribb jelek, valamint az agresszió is játszik sok esetben.

dec. 26. 11:04
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

Volt szemkontaktus. Nagyon mélyen belenézett a szemünkbe. Szinte "kiégetve" a tekintetével. Most sokkal kevésbé tartja (9).

Nem hintáztatta magát, csak hintában, de azt imádta. Más repetatív mozgása volt.

Nem járt lábujjhegyen.

Nem repkedett.

Rendeltetésszerűen használta a játékokat.

dec. 26. 17:07
 13/13 anonim ***** válasza:
11-es vagyok. Bocsi, félreértettem a kérdést. Azt hittem, a tüneteit kérdezed.
dec. 26. 20:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!