Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 14 hónapos fiam van, velünk...

14 hónapos fiam van, velünk kb egykorú kisgyerekek is nagyon hangosan beszélnek? Az én fiam olyan hangosan beszél, nagyon durva. Nem győzök rá szólni, hogy halkabban. Normális ez?

Figyelt kérdés
Egyébként volt baj a hallásával. 5 hónapos volt mire orvosolni tudták. De megnyugtattak utána, hogy minden rendben. Azóta azért tesztelgetem. Mikor háttal áll akkor halkan beszélek, rögtön oda néz! Mondom neki hogy mond ezt mond azt pl: labda, alma, tata, mama, apa, baba. Szépen kimondja. Szóval szerintem a hallása rendben.

dec. 19. 21:43
 1/6 anonim ***** válasza:
90%
Ha volt baj a hallasaval, akkor erdemes elvinni ujra egy vizsgalatra :)
dec. 19. 21:52
 2/6 anonim ***** válasza:
84%

Ilyen idősen szoktak a gyerkőcök hangosabbak lenni a kelleténél.

Én a hallást kizárnám, h szépen kimondja utánatok a szavakat. Bár lehet hülyeséget mondok. Hátha valaki ír értelmesebbet nálam. De az biztos, hogy ők még nem tudják úgy szabályozni a hangerőt ahogy mi felnőttek.

dec. 19. 22:30
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

A fiam 14 hónapos múlt és nagyon nagyon hangos. A hallásával semmi baj.

Ha mondom halkabban és én is halkabban beszélek, hogy értse mire gondolok akkor nagyrészt még hangosabban nevet. Ugyanez van, ha mondjuk valamire, hogy nem szabad.

dec. 19. 22:46
 4/6 anonim ***** válasza:
92%
Az előzmenyek miatt lehet hogy megnézetnem a biztonsag kedvéért, de amúgy az én lányom is akkortájt (olyan masfel éves korától) nagyon hangos volt, gondoltam is hogy jó kis orgánuma lesz... de nem, mar 3 eves korára "lehalkult", oviban már a halkabbak között van.
dec. 19. 23:04
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Nalun 2-3 evesen volt h uvoltott. Most 5. Lehalkult már, de surubb ovis napok utan,mikor sokan vannak bent, es tul kell kiabalni a tobbieket, rekedten jon haza...
dec. 20. 09:18
 6/6 anonim ***** válasza:

Ilyenkor még nehezen tudja szabályozni a hangerejét. Oviban is előfordul.

De vannak gyakorlatok, amikkel lehet ezen később segíteni, ha "így marad". Pl. énekléssel, mondókázással. Jó játék, ha tapsra halkabbra, hangosabbra kell váltani hirtelen (ezt 3 éves kortól ajánlom elkezdeni). Ez sok mindent fejleszt ezen kívül, pl. a reakció időt, gyorsaságot, zenei hallást, és közben még jól is mulattok.

14 hónaposan még korai ilyesmi, de kicsiben, egyszerűbben el lehet kezdeni gyakorolni pár hónap múlva. Nem hirtelen váltással, hanem eléneklitek hangosan, normál hangerővel, majd halkan. Nem baj, ha nem sikerül neki azonnal; az is jó, ha tőled hallja. Ebből kiindulva kisebbeknek az is fejlesztő lehet, ha te mondasz rövid mondókát halkan, hangosan (és te meg is nevezed, hogy ez halk volt). Később, ha érettebb lesz, megkérdezheted tőle, hogy szerinte halkan, vagy hangosan mondtad. Nála különösen fontosak az uditív tapasztalatok, ha baj volt a hallásával. De egyébként teljesen rendben van, hogy még nem tudja kordában tartani a hangerejét. Ezek csak tippek voltak az otthoni játékokra. A fejlesztés sohasem árt, csak észre kell venni, ha valamire még nem érett, és eggyel könnyebbre váltani a sikerélmény miatt. Ezért is jó, ha már egészen kicsi korától szépen, fokozatosan fel van építve. Először csak hallja, majd utánozza, végül bejöhetnek a fogalmak megnevezése (halk-hangos), majd önálló bemutatása. De csak szép, lassan, hogy kb 3-3,5 éves koráig jusson el idáig. És utána jöhet a tapsra hirtelen váltás.

Remélem, tudtam segíteni.

- Egy óvónéni. :)

dec. 28. 09:22

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!