Játék "rotációhoz" tudnátok ötleteket,tanácsokat adni?
Arról van szó,hogy ne legyen a gyerek előtt minden játék,hanem csak pár,és ezt X idő után cserélni kell.
Az én kislányom hamarosan két éves. Abban se vagyok biztos,hogy a megfelelő játékai vannak,a villogó zörgő idegesítő bizbaszokat tovabbadtam már (ezeket többnyire kaptuk),de ezen felül nem tudom,milyen stílusú játékok legyenek,milyen összetételű és gyakorisagú "vetésforgóban". Akinek hasonló korú gyereke van,és használ ilyesmi módszert,tudna tanácsot adni?
Ezen en is nagyon sokat gondolkozok mindig oszinten szolva, mert felek, hogy valamirol “lemarad”, ha nem a jo jatekokat teszem ki :DD
De en nagyjabol kategoriakban gondolkozom, nalunk most ez igy nez ki:
Mindig van kint valami puzzle- kirakos-gondolkozos jatek (1,5 evesemnel ez most formailleszto tabla, de elotte meg formabedobo volt, ), van kint valami, amivel zenelhet, ez most egy hape zongora, bar ebbe a kategoriaba jobb, ha tenyleges hangszerek kerulnek, pl xilofon, csorgos akarmi. Csak ajandekba kaptuk es azota ezt el se lehet venni tole, szoval kint marad. :D
Van valami, amivel epithet. Most fa kockak vannak, de elotte volt kint duplo is. Nyilvan nagyobb gyereknel egyszerre lehet kint tobbfele epito is, nalunk most azert nem, mert o meg ugye annyira kreativan nem epit; neki eleg egyszerre egy.
Aztan van kint valami, amivel “szerepjatekozhat”, mar amennyire o tud, de ez nalunk most egy pluss nyuszi. Egy regi cumisuveggel eteti, simogatja, stb. Kesobb majd lehet kap egy babat, amit tud oltoztetni is szerintem.
Van kint valami, amivel kreativkodhat, ez ceruza es papir nalunk, viszont ehhez o meg nem ferhet hozza akarmikor, mert a falra is szivesen rajzol, szoval ezt en szoktam elovenni kulon naponta.
Es akkor van elol valami, amit tologathat, ez nalunk ugye auto, mindig kell kint lennie. Ja meg van meg egy labda is, ezt most nem tudom kategorizalni, de ez is van :D
Ezen kivul amit nem cserelgetek, az a jatekkonyha, az mindig kint van, viszont nincs hozza millio cucca, csak par dolog, hogy ne legyen tul sok jatek.
Meg a nagymozgasos jatekok, en ide sorolom a muffik szonyeget, es az egyensulyozo pallot. De ugye itt lehet akarmi meg, pikler maszoka mondjuk, de nalunk ilyenek mar nem fernek el,szoval nekunk nincs.
Olyan 2-3 hetente szoktam cserelgetni kb, de ez valtozo. Nagyobbaknal mar azt is lehet, hogy o maga valasztja ki a cserejatekokat es akkor a regieket elteszi. Ha ez mukodik egyaltalan, ezt meg nem tudom, mert ha meglatja a sok elpakolt cuccot, lehet minden kell neki onnan.
Habár nekem még nincs két éves a fiam, de én a következőket alkalmazom:
2 hetente (plusz minusz 1-2 nap) van csere
Mindig van egy épitős, egy villogó zenélő gombos (ő imádja ezeket hát ez van hagyom), valamilyen szenzoros vagy érzekfejlesztő, akkor van tanuló kutyusa meg egy hasonló másik maci azokat cserélem.
És mellette random még egy kettő az mindig más.
A többi játéka el van rakva egy zárható dobozba.
Annyi, hogy két helyen vannak a kirakott játékok. Egyik a járókába másik pedig a szőnyegén. Így mondhatni duplán cserélem.
Én az elején így kezdtem el, hogy ne unjon meg semmit. Eddig még jól működik a rendszer remélem így marad.
Minden gyerek mas es ez nem baj. Nem kotelezo pont igy csinalni, kinek mi valik be🤷♀️
Nekunk sincs millio jatekunk attol meg, hogy a fele el van teve es csereljuk.
De en speciel azert kezdtem ezt el,mert a tul sok jatek a kisfiamnal csak dobalozashoz vezetett, de mar eleg koros modon, aztan csak talalgattam, hogy ez lehet a baja es bevalt.
Most akkor ha volt itthon x darab jatek, dobjam ki a felet? Hat elraktam es csokolom.
Nem fel evente csereled, hanem 2-4hetente, de termeszetesen figyelembe kell venni az egyeni preferenciakat, kedvenc jatekot sose teszek el, meg azt se, aminel latom,hogy meg nem unt ra. En egyszerre altalaban kettot szoktam csak cserelni max harmat, nem is az osszeset.
Es termeszetesen amit nem hasznal mar, azt ugyanugy eladom/ ajandekozom vagy epp elteszem a tesonak, ha egyszer lesz (meg nem tudjuk 🤣). Es a koranak megfeleloen kap ujakat is, ha kell.
Nalunk se hiszem, hogy orokke igy marad ez a rendszer, 2 ev mulva mar biztosan tok mas lesz, ahogy no es szukseges, ugy valtoztatunk.
Igen,én is pont azért írtam életkort,meg tudom,hogy egy két év és teljesen más lesz amit pakolok,vagy pakolunk,együtt. Nekünk sincs amugy sok játék,de meglepően jól szét lehet szórni viszonylag keveset is,plusz azt se akarom,hogy minden elő legyen,így mindig van újdonság. Egy zenélő játékunk van nekünk is,egy vidra Fisher price ezt szereti babakora óta. De minden mást kegyetlen szamuztem,semmi szükség rá,hogy olyan játékok vegyék körül,amiknek egyetlen funkciójuk,hogy van rajtuk egy gomb,és zenél,meleg vagy berreg. Egyébként kivétel nélkül olynaoktol kaptuk ezt,akik annyira nem a szívem csücske,vagy még nincs gyerekük.
Köszönöm a válaszokat, jöhetnek még szívesen fogadom!
Hetente cseréljük, ami nagy kedvenc nem rakom el.
23 hós a fiam, átérzem a problémád, alig találok neki játékot,ami 1 percig is leköti. Most mindenre mászik, illetve engem utánoz, házimunka,minden ilyesmi.
Van egy Flisat asztalunk, abban is hetente cserélem a dolgokat, az esküszöm jobbak leköti, csak koszol.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!