Akinek a 4-5 èves kisgyerekènek szenzoros integrációs zavara van az miben nyilvánul meg?
Az spd lehet túl- és alul érzékelés/ ingerkerülő vagy ingerkereső magatartásban nyilvanulhat meg. Fb csoportokban több infót kapsz.
Lányomnak autizmus mellé társul, 4-5 évesen még erős tünetei voltak, mára (8) már annyira nem kirívó, hogy csak az általános túltelítődés maradt tömegben, zajban.
4-5 évesen még érzékenyebb volt a hangokra, de csak arra.
A taktilis érzékenység 2-3 éves koráig volt meg (homokhoz nem ért hozzá, ha bepiszkolódott meltdownja lett, vizet, fürdést szintén nem szerette, azt mondta hogy fáj a bőrének).
A lányom autista. Érzékeny a hangokra, fényre (lámpa, képernyő, Nap), tömegre (nagyobb embercsoport), szagokra, ételek/italok állagára,ízére. Most 8 éves, sokat javult, de még bőven megvan.
Pl egy Media Markt-ba nem jön be a villódzó képernyők miatt. Nem jön szabadtéri koncertre(tömeg és hangos zajok), nem bírja a tapsolást, mert elviselhetetlen zaj neki.
Némely illatot kifejezetten szereti és keresi is, pl fahéj, citrusok, levendula.
Általánosan érzékenyebb mindenre.
Köszönöm szépen a válaszokat.
És amit elfelejtettem kèrdezni ,a szenzorossàghoz szokott társulni nehézség a szobatisztasàgnàl, alvàszavar,szèkrekedès vagy emésztési zavar?
Mivel más diagnózisunk is van, amihez köze lehet, így nem tudom, hogy mennyire játszott szerepet benne, de volt székletvisszatartás, későbbi (de nem kórosan) szobatisztaság.
Alvászavar nem, csak extra kicsi alvásigény. 2 éves korától nem aludt délután.
3as vagyok.
Nálunk a szobatisztaság és a beszéd nehezen jött (3-3.5 éves volt), viszont extra alvásigénye van a lányunknak. 5 éves koráig aludt 12-15ig, miután elhagyta a babakori alvást. Székletvisszatartás nem volt, székrekedés minimálisan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!