Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Beszéd javítása/gyakorlás...

Beszéd javítása/gyakorlás otthon káros?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy 3,5 évesen még normálisnak mondható, hogy beszédhibás, 4 éves korig szeretnék várni a logopédussal. Viszont, ha őszinte akarok lenni, eléggé zavar, hogy kisfiamnak nem mennek bizonyos betűk, pedig olyan okos gyermek, folyékonyan beszél is. Szeretnék neki segíteni. Mik azok a feladatok, amik esetleg hasznosak lehetnek? Mozgással is összefügg a dolog, ha igen, miket kellene csinálni? Amikre gondoltam csinálni: bubi/pingpong labda fújás, zsepi, gyertya fújás, nyelvvel felszedni pl a gabonapelyhet, ilyesmi. Viszont nem tudom szakember nélkül az itthoni játékos gyakorlatok megengedettek? Jó volna, ha erre logopédus válaszolna nekem. Illetve én is mindig artikulálva mondom vissza a dolgokat, nem javítom. Köszönöm a válaszokat.
2024. ápr. 19. 14:58
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a sok hasznos választ! Játékosan gondoltam ezeket, persze..a hinta meg stb mozgás amúgy is meglesz, most tervezünk kinti fa átszóházat építtetni. A poén az nálunk is az, hogyha kérdezem én is hogy szoszeg a kígyó simán beköpi, hogy Sszz, vagy hogy susog a falavél Sss. Beszédben meg esze ágában sincs használni, se a az F-et, pedig fújásnál meg szinte F hangot adunk ki ...ezért sem értem. De "csesztetni" meg nem akarom.
2024. ápr. 19. 18:14
 12/20 anonim ***** válasza:
65%
Hát ne is csesztesd, nagyon fiatal még ahhoz, hogy mindent helyesen ejtsen, majd ha 5 évesen is rosszul ejti kijavítja a logopédussal.
2024. ápr. 19. 18:29
 13/20 anonim ***** válasza:
56%

Még amit lehet játszani, és mellesleg használhat is: "gombócevés", mikor a nyelveddel kinyomod az arcod, az a gombóc. Aztán ezzel lehet játszani, mikor próbál hozzáérni, akkor hopp átugrik a másik oldalra, vagy épp hogy hiába nyomogatja, nem akar elmenni. Aztán a gyerek csinál gombócot és ugyanez (valószínűleg magától utánoz majd).

A másik a "nyelv-anyó". Nyelvanyó nagyon szorgalmas, minden nap körbesöpri az udvart (körbenyalod az ajkad), kidugja a fejét, jobbra kinéz, balra kinéz, felsöpri a pincét, padlást, a "kerítés előtt" (fogsor előtt) is felseper, meg amit ki tudsz találni.

2024. ápr. 19. 19:30
 14/20 anonim ***** válasza:
72%
Hát esetleg nem néz sok mesét amúgy? Mert ugye ott nem lát artikulációt, nem hansúlyoznak rendesen. Ezért is előfordulhat hogy hiába megy maga a hang a szót nem ejti vele jól. Úgy ejti ahogy a tévéből kihallja
2024. ápr. 19. 19:55
 15/20 anonim ***** válasza:
Én jártam évekig logopédiára, volt otthoni feladat is erre mai napig felnőttként se tudom kimondani az R betűt.
2024. ápr. 20. 08:54
 16/20 anonim ***** válasza:

Ennyi idősen a logopédus sem a hangképzést gyakorolja velük. Az agyban minden mindennel összefügg, ha szeretnél neki segíteni, akkor a finommotorikát érdemes gyakorolni. Gyöngyfűzés, gyurmázás, rajzolás, színezés. Esetleg próbáld meg megtanítani biciklizni.

Én hordtam a fiamat, mert volt vele gond, nem igazán a hangokat gyakorolták. Azt csak később. De amúgy lehet, hogy tényleg kinövi.

Amúgy ha nagyon aggódsz, akkor az oviban van logopédus, kérd meg, hogy vizsgálja meg, köteles megtenni. Foglalkozni nem fog vele, csak ha kiírják, de megnézi meg kell.

Az én fiam 3 évesen csak pár szót mondott, és azt sem értette senki. Szóval nála nem csak pöszeség volt. Amit mondasz, azt érti? Beszédészlelése rendben, füle rendben? Ezt fogják úgyis először megvizsgálni.

2024. ápr. 20. 17:57
 17/20 A kérdező kommentje:
A mese egy időben több volt, betegségek miatt,mint kellett volna, de azóta le van redukálva és vagy olyat engedek, amiben nem is beszélnek pl Pat&Mat vagy pl. amúgy is szívesebben nézi, ahogy mások játszanak, autóznak pl. Játékautók. Az ilyen peppa malac és társai nem jàtszanak max Bori, Boribon, KalapJakab... Egyébként a finommotorikájával meg vagyok elégedve. Imád szöszölni ilyenekkel, szeret kifestőzni, gyurmázni, alkotni mindenfélét. Tud kört rajzolni, ebből jött a napocska szem, száj neki, napsugarak, majd kis emberke (pálcika) fa is megy már, autó, csigabiga, felhő. Ez most a sláger nálunk, a rajzolás, illetve a lego...Mindent ért teljesen, szeme, hallása rendben van, vizsgálták. Szókincsével is elégedett vagyok, ráragad minden. Mi értjük tökéletesen szinte őt, a nagyszülők is, az oviban meg nem szóltak semmit erről. Ő volt a legkisebb mostanáig egyébként a csoportban és minden téren teljesen rendben van, kivéve ezeket a fránya beszédhangokat...
2024. ápr. 21. 12:33
 18/20 A kérdező kommentje:
Biciklink még nincs, csak kismotor, tricikli, köszönöm a tippet
2024. ápr. 21. 12:34
 19/20 anonim ***** válasza:

De pl a játékautókban is kommentálják a dolgokat. Nem az számít hogy milyen maga a mese hanem az hogy nem lát a beszéd mellé rendes artikulációt, nincs rendes hangsúlyozás. Ha ott ő rosszul érti a szót akkor az úgy rögzül be neki.

Olvass neki mesét könyvből, mondókázzatok... Stb. Halljon, lásson minél több elő beszédet.

2024. ápr. 21. 13:02
 20/20 anonim ***** válasza:
47%
Egyszerűen csak hagyd békén. 6 éves lesz kb mire megtanul beszélni rendesen.
2024. ápr. 23. 13:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!