Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Beszéd javítása/gyakorlás...

Beszéd javítása/gyakorlás otthon káros?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy 3,5 évesen még normálisnak mondható, hogy beszédhibás, 4 éves korig szeretnék várni a logopédussal. Viszont, ha őszinte akarok lenni, eléggé zavar, hogy kisfiamnak nem mennek bizonyos betűk, pedig olyan okos gyermek, folyékonyan beszél is. Szeretnék neki segíteni. Mik azok a feladatok, amik esetleg hasznosak lehetnek? Mozgással is összefügg a dolog, ha igen, miket kellene csinálni? Amikre gondoltam csinálni: bubi/pingpong labda fújás, zsepi, gyertya fújás, nyelvvel felszedni pl a gabonapelyhet, ilyesmi. Viszont nem tudom szakember nélkül az itthoni játékos gyakorlatok megengedettek? Jó volna, ha erre logopédus válaszolna nekem. Illetve én is mindig artikulálva mondom vissza a dolgokat, nem javítom. Köszönöm a válaszokat.
2024. ápr. 19. 14:58
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
85%
Ha ezeket nem feladatként csináltatod, nem árt. A többit bízd szakemberre, ha eljön az ideje.
2024. ápr. 19. 15:02
 2/20 anonim ***** válasza:
88%
5 éves kortól javítja a beszedhibát a logopédus, mert sok gyereknél addig magától rendeződik. 3,5 éves teljesen normális, hogy nem beszél helyesen, ez az élettani pöszeség.
2024. ápr. 19. 15:13
 3/20 anonim ***** válasza:
84%

3,5 évesen ez totál felesleges.

Nekem 5 éves, még most is van 1-2 betű, amit nem jól használ.

A logopédussal beszéltem, totál korának megfelelő. Majd szeptembertől, nagycsoporttól kell járnia, tehát 5,5éves korától, nem 3,5

2024. ápr. 19. 15:17
 4/20 A kérdező kommentje:
Értem, akkor túlbuzgó lennék? Viszont nála nem csak az a fránya R a mumus, hanem még legalább 5 hang ezen kívül...
2024. ápr. 19. 15:23
 5/20 anonim ***** válasza:
72%
A helyedben megkeresnék egy logopédust, és töle kérdezném meg, mennyire problémás a gyerek beszéde a korához képest, töle kaphatnál tippeket, mit érdemes és mit nem próbálni otthon, a logopédus nem "ördög", hanem erre kiképzett szakember, aki tényleg tud segíteni.
2024. ápr. 19. 15:26
 6/20 anonim ***** válasza:
90%
Nálunk is 5 hang volt hibás, az 5. szülinapja előtt egy héttel màr az R is ment és egy hiba sem volt. Várjàl szerintem.
2024. ápr. 19. 15:52
 7/20 anonim ***** válasza:
87%

Nyugodtan konzultálhatsz egy logopédussal. Majd ő megmondja mekkora a baj és kell-e segíteni.

Egyébként semmiképpen ne gyakorolj vele úgy hogy ez most feladat. Mozogjon sokat, hinta, csúszda, libikóka, roller. Fújjatok buborékot, pitypangot, utánozzatok patadobogást

2024. ápr. 19. 15:54
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

3,5 évesen lányomnak egy hangja se volt tiszta, mégse vállalta el egy logopédus se. Korai.

5 évesen több mint 12 hang nem ment, akkor vállalta el a magánlogopédus is (az óvodai ennyi hangra kevés, főleg miután 2 hetente volt 1 csoportos alkalom).

Az első logopédus nem jött be magánból se, covid miatt le is mondta az órákat, fél év alatt sehova nem haladt. Majdnem 6 évesen vette át az új, heti kétszer jártunk, egy év alatt minden hangot kijavítottak.

A kicsi 4 évesen kezdett logopédusnál, marhára korai volt, utólag ezt mondom, ugyanis 1 év alatt is alig haladtak.

Utána ahogy betöltötte az 5 évet, megtáltosodott.

2024. ápr. 19. 16:22
 9/20 anonim ***** válasza:
42%

Én csináltam vele ilyen gyakorlatokat 🤷, hogy "mit mond a kígyó? Sssszz" Hogy fúj a szél? Sssszz" stb. Nem is tudtam hogy nem kellene kijavítanom a hangokat, amiket eleinte nem jól ejtett. Nálunk főleg a H, J, R nem ment. Most lesz 3 éves, és tudja mindet, tökéletesen tiszta a beszéde. Jó, úgy magában nem tudja még pörgetni az R-t, amikor kérdezem hogy "Hogy csörög a telefon? Rrrrrrrrrrr" de ha egy szóban van R is, azt is szépen ejti. Úgyhogy nem gondolnám, hogy kárt okoztam.

De Kérdező, az oviban biztosan lesz logopédia, ne aggódj rajta, ha nem megy neki, majd nagycsoportra megtanulja.

2024. ápr. 19. 17:21
 10/20 anonim ***** válasza:
71%
Még annyi jutott eszembe, hogy egy ismerősöm gyereke évekig járt logopédushoz, és neki javasolták pl.a buborékfújást.
2024. ápr. 19. 17:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!