Hogy lehet fejleszteni egy 5 éves gyerek IQ-ját? Lehet egyáltalán? A vizsgálaton azt mondták, rengeteg mennyiségű információ van a fejében, csak nem tudja alkalmazni a gyakorlatban. 73 mértek.
Nem igaz, hogy nem lehet fejleszteni az IQ-t. Nem véletlenül vannak gyakorló IQ tesztek.
Az a lényeg, hogy sokat kell foglalkozni a gyerekkel szülőknek, testvéreknek, szakembereknek, és javulni fog - persze csodát nem kell várni.
Bent voltál a vizsgálaton? Hallottad, hogy mit produkált a gyerek?
Nekem van két sni-s gyerekem, és én bent szoktam lenni a vizsgálatokon.
A fiam első IQ-tesztnek mondott komplex képességfelmérő tesztje úgy zajlott, hogy a hölgy felolvasta a kérdést, nyilván, mivel a gyerek még nem tudott olvasni. De ne az ábrás, színes Raven-tesztre gondoljatok, hanem volt abban mindenféle, szókincs matek, szöveges kérdések. Akkor már diagnosztizálták a gyerekemet beszédértési zavarral és figyelemzavarral.
Szóval a hölgy felolvasta a kérdést, és a gyerek, azt mondta:
-Elnézést, nem értettem a kérdést, megismételnéd?
-Nem, a szabály szerint minden kérdést csak egyszer lehet elmondani.
-Akkor nem tudom.
A csaj szó nélkül beikszelte, hogy nem tudja. A gyerek meg látta, hogy ezt így is lehet, nem lett semmi következménye, ezért az összes további kérdésre azt mondta, nem tudom, nem tudom. Én már nem tudtam megállni, rászóltam, hogy próbáljon egy kicsit gondolkodni, erre a csaj lehurrogott, hogy én ebbe ne szóljak bele. Oké, de akkor most mit is mérünk? IQ-t, vagy együttműködő képességet? Egyáltalán hogy lehet így tesztelni egy diagnosztizált beszédértési zavarral küzdő gyereket?
88-as IQ-t mértek neki végül, amire ott áradozott a csaj, hogy milyen okos a gyerek. Okos? Mi azt tanultuk az iskolában, hogy a normál IQ 100. De fel lettem világosítva, hogy ez nem igaz, mert 70 felett normál az IQ.
Szóval ez még semmi nem jelent, ezzel járhat rendes általános iskolába.
Amúgy az idén az én fiamnak 102-öt mértek, most 14 éves, na ennyit erről.
Egyébként nyilván írnak ki neki fejlesztést, meg leírják, hogy miben van elmaradva, abban kell neki fejlesztés. Mi itthon is sokat használtuk a GMP-s könyvet, de maradvány tünetek még most is vannak 14 évesen.
De engem mindig azzal nyugtattak, hogy teljesen normális az IQ-ja. Sőt, egyébként matekból kifejezetten okos, neki a szóbeli kifejezéssel van gondja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!