Mikor érdemes írni tanítani egy kisgyereket?
Amikor érdeklődik az ìrás irànt. Ha kèrdezget, akkor annyit mutass, neki, amennyire kìvàncsi.
Az idegrendszer, finommotorika érèse egyènileg vàltozó. A kèz csontosodàsànàl màr kisebb a szòràs. De mindennek az a vège, hogy nem egyszerre èrnek meg a gyerekek az ìràsra, olvasàsra. Van aki 3 èvesen, van aki csak 10 èvesen.
Majd a suliban. Az előző válaszolókaz kiegészítve (csontosodás stb): ha rosszul alakítja és kapcsolja a betűket, nem úgy, ahogy tanítják akkor nehéz lesz átszoknia. Plusz hiába tud írni, olvasni, amíg a többi tanulja halálra fogja magát unni, néha néha kap plusz feladatot, de nem elvárható, hogy a másik 20 mellett vele még külön feladatozzanak minden órán. Jobb esetben "csak" zavarni fogja a többit, mert zizeg órán unalmában, rosszabb esetben megutálja az iskolát mert tömény unalom neki.
Mondom ezt úgy, hogy az én lányom megtanult olvasni 5 évesen, a betűket kérdezgette, válaszoltam. Aztán rájött, hogy össze tudja olvasni. Nem direkt tanítottam, mégis megtanult. Most elsős, az olvasás órákon csinálgatja amit a többi, de unja, mert neki már "kevés" a 2-3 szavas, szótagolt mondat (folyékonyan olvas). Pláne, mire a többi kiolvassa. Ők most tanulják, nyilván lassabbak még. De: hiába tud most jobban, jövőre már semmit sem fog számítani, a többi is folyékonyan fog tudni, semmivel sem lesz előrébb, hogy ő 5 évesen megtanulta, az osztálytársai meg 6 🤷🏼♀️. Pont ugyan ott lesznek másodikra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!