Mit csináljak, ha minden ennivalót eldobál a másfél évesem?
Éhes, beteszem az etetőszékbe, adok neki kaját meg inni. Eszik, iszik egy picit, aztán az egészet tálcástul a földhöz vágja vagy darabokban dobálni kezdi mindenfelé. De nem méregből, hanem játékból. Ha valamit nincs kedve enni, akkor kóstolás nélkül megy a földre. Az innivalót is, az is folyik mindenfelé. Az első ilyen után kiveszem a székből, határozottan elmondom neki, hogy ezt nem szabad, megmutom neki, hogy mit, szerintem nagyjából érti. Aztán negyed óra múlva vergődik, hogy éhes. Ha nem teszem be a székbe, akkor üvölt, vergődik, csapkod, amíg nem teszem vissza, ha beteszem, megint dobálja a kaját. Borzasztóan dühös vagyok, de nem tudom hogy oldjam meg ezt. Már egy hete csinálja, naponta vagy 12x. És amikor takarítom fel a földről a kaját, akkor ráadásul elviszi és szétdobálja a házban, rádobálja a kanapéra, és közben vigyorog. Nagyon idegesítő. Az udvaron kint vagyunk 1x másfél órát délelőtt, napközben játszom vele, olvasok neki, építünk, bevonom a házimunkába. Ha nekem kéne válaszolni a saját kérdésemre, azt mondanám, hogy unatkozik vagy figyelemhiánya van, de gyakorlatilag egész nap aktívan rá figyelek, én ennél többet fizikailag képtelen vagyok csinálni.
Tudtok ötleteket adni?
Nekünk anyám leszögezte, vagy játszunk, vagy eszünk. Ha játszunk az étellel, akkor nem vagyunk éhesek, tehát lehet befejezni.
Ha reggelivel csináltuk, a következő alkalom az evésre az ebéd volt, ha ebéddel csináltuk, akkor az uzsonna... A lényeg, hogy egy pár óra kimaradt, amikor igenis éhesek voltunk, így megtanultuk, ha nem akarunk éhesek lenni, akkor nincs játék az étellel.
Két étkezés között meg akárhogy a földhöz verhettük magunkat, nem hatottuk meg
Emberek! Könyörgöm! Másfél éves gyerekről beszélünk. Ebben a korban poén nekik a gravitáció. Ahogy nyilván anyuka is úgy reagál hogy neki az tetszik. Ismerkedik a környezetével, az ételekkel..... Stb
Engedd el. Ne kapkodd fel egyesével. Elé teszed, ledobálja, ha akar eszik. A végén fogod és feltakarítasz. Így fog megtanulni önállóan inni, enni. Ez ilyen.
Próbáld meg esetleg azt, hogy letapasztható kistálkába teszed elé a falatokat egyesével. Csak éppen annyit, amennyit meg tud enni. A poharat lecserélném csőrös itatópohárra, amiből nem tudja kiönteni az innivalót. Ha többszöri kérés ellenére is ledobja a falatot, amit adsz neki, akkor hagyjátok abba az étkezést.
Van esetleg neki is evőeszköze amivel próbálhat enni vagy teljes mértékben rábízod az étkezést? Mi egy időben csináltuk azt, hogy kapott evőeszközt, azzal játszott, próbálkozott, közben én meg szépen adagoltam neki az ételt a szájába.
Egy súlyosan szorongásosan szenzorosan evészavaros kisgyerek anyukájaként írom.HAGYD JÁTSZANI AZ ÉTELLEL!
Előbb meg kell ismernie az ízeket,textúrákat,állagokat,a királyi/éttermi etikettek ráér megtanulni, ha már rendesen eszik.
Nagyon nagy problémát okozol magatoknak, ha a gyerek az étkezéshez azt köti,hogy anya folyton idegbeteg,és veszekszik,és dühös.Megfigyelted már,milyen ételeket dobál?
Mi már 2-féle evésterápiát is megjártunk,mindenhol előbb játék van az ételekkel,pl joghurttal rajzolunk,utána le lehet nyalni az ujjunk,hogy szokja az illatukat,tapintásukat.
Illetve mi lenne, ha nem raknád elé az egészet, csak falatokat?
Vagy mi lenne,ha mókáznál közben?
Mivel ez a módszer amit most csinálsz,eddig sem vált be, más felől kéne megközelíteni.
Köszi a válaszokat! Alapból én is azt próbáltam, hogy ha eldobja, akkor nincs más a következő evésig, de 30 perc folyamatos üvöltés, aztán vigasztalhatatlan zokogás után feladtam. Utána még egy óráig teljesen megtörve hüppögött, és evett egy csomót. Aztán persze újra dobált, úgyhogy semmit nem ért az egész. Többször meg nem szeretném ezt, a kis hisztiknek nem adom meg magam, de itt nagyon keservesen sírt.
Eddig szépen evett magától villával, kanállal. Csak letettem elé bármi ennivalót, és befalt mindent. Minden kaját dobál amúgy, a kedvenceit is. Lehet, hogy tényleg azt próbálom, hogy kevesebb kaját adok neki vagy ott ülök mellette, amíg eszik, mert én már nem bírom ideggel, hogy minden éjszaka felmosok és mégis estére úgy néz ki a föld, mint valami kiürült moslékos vályú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!