Le van maradva az 1,5 éves gyerekem?
Egy ideje írtam ki egy kérdést a fiammal kapcsolatban, akkor az volt a gond, hogy nem mutogatott. Azóta ez rendben van, 15-16 hónaposan elkezdte, tapsol, integet, egyszerűbb utasításokat megért és meg is csinál (hozd ide, add oda, dobd ki stb.). A szókincse, most 19 hónaposan sem nagy, max. 10 szó, ezekbe beleértem az olyanokat is, mint pl. “Ke” (keksz). A saját nyelvén sokat “beszél”. Az egyik válaszoló szerint nagyon le van maradva a gyerekem. Én ezt nem gondolom, de azért inkább megkérdezem. Tudom, nem sok a szava, de ennyire nagy baj ez? Mi az a pont, ahol segítséget kellene kérni, ha nem beszél? Nem 2 éves kor körül?
A gyerekorvos 15 hónaposan azt kérdezte, gagyog-e a saját nyelvén. A rendes szavakat nem kédezte.
Nincs. Kétéves korig ha pár szava van, kiváló. Ha kétséges van, védőnőt vagy orvost kérdezz, ne túlbuzgó anyukát. Igen, tudom, most divat hülyének nézni mindenkit kismama98-on kívül, de azért mégis nagyobb a merítésük a normális és nem normális terén.
Az enyém csak szótagokban beszélt több mint kétéves koráig, most lett pár hete három, összetett mondatokban, helyes ragozással és mások számára is teljesen érthetően beszél féléve. Másfél évesen még szavai sem voltak, csak megnevezett minket, hogy apa és aaaa (=anya). Aztán ennyi.
Sírba tett a környezetemben lévő néhány jóindulatúan g.ci anyuka, akik szajkózták hogy már rég beszédindításon kéne lennünk...
Nekem a fiam most 16 hónapos,és ezeket a szavakat tudja.
Apa
Anyu
Cica
Busz
Autó(atónak mondja)
Fa
Kutya
Torta(tóta)
Kaja
Kakaó(kakóka)
Ajtó (ató)
Popó
Kuka
Szerintem a fiad sincs lemaradva hogy nagyon idegeskedned kelljen rajta.
Elkezd beszélni ne félj.
Ennyi idős az én fiam is.
(Én is szoktam ezen gondolkodni, hogy a beszédben van-e lemaradása, mert van hasonló korú az ismertségben, ők szinte csacsognak már.)
Hasonlóan a te kisfiadhoz, kb 15 szava van, de ebből van ami csak hangutánzó, vagy szórészlet.
De a mi védőnőnk azt mondta, ez rendben van így, ezek is beleszámítanak a szókincsébe. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!