A magas babákat, gyereket mindig idősebbnek nézik?
Kisfiam 4 kiló felett született, pici baba kora óta mindig nagyobbnak nézik, most 14 hónapos, és már kezd bosszantani a dolog. 11 kg és 85 cm, szóval nagy, a többség 2 év körülinek tippeli. Viszont így gyakran kapjuk a rosszaló tekinteteket, hogy ennyi idősen még ilyen bizonytalanul jár (pár hete megy még csak), nem tud úgy játszani másokkal és a játékokkal, nem beszél, stb. Utána meg jön a döbbent arc, mikor mondom hogy ő még amúgy csak 14 hónapos.
Tudom, ez ellen nem sokat tudok tenni, de mást is bosszantott, aki ilyen helyzetben volt? Ez később is megmaradt vagy óvodában már kicsit csökkeni fognak a különbségek?
A fiam tök átlagos, most lesz 15 hónapos, 79 centi és 9250 gramm. Mégis mindig idősebbnek nézik, mert úgy szalad, mintha kergetnék. Elég korán elindult, 1 évesen full stabilan járt már. Éppen ezért mindig azt hiszik, idősebb.
De pont nem mindegy, ki mennyi idősnek nézik? Nem kell foglalkozni velük.
Ez mindig így lesz. Fiam 90 cm volt 1,5 évesen, 1m 2 évesen. Azóta is mindig megkapjuk a hasonlókat.
Most 12 éves 175 cm, pelyhedzik a bajsza. 15-16 évesnek nézik mindenhol.
Ugyanez, 2 éves múlt, 97 centi, 16,5 kiló, kislány. Mindenki azt hiszi, hogy 3- 3,5 körüli, ugyanakkora, mint a 4,5 éves unokatesója (nyilván ő a percentilis görbe alján van, másik véglet). Szoktak beszólogatni, hogy ,,ekkora gyereket még babakocsiban kell tolni?", de nem érdekel, ha kell a babakocsi, akkor kell.
Sokszor érzem viszont azt, hogy mivel okos-értelmes is, a bölcsiben többet várnak el tőle, mint a korosztályától, gondolok itt érzelemkifejezésre, dühkezelésre, a többi gyerekhez való kapcsolódásra, mert amúgy ebben pont ott tart, ahol egy átlagos 2 éves. Pl. megjegyezték egyszer, hogy nem játszik a gyerekekkel, elvan magában az udvaron (ami ennyi idősen amúgy nem baj).
4,5 kilós gyerek anyukája jelen! Nekem is volt “miért ül még babakocsiban” és “miért cumizik még” kérdéseim 😂 Eleinte zavart, de hamar rájöttem, hogy ez van. Második gyerekkel már tudom, hogy ezek az időszakok olyan gyorsan elmúlnak, hogy időpocsékolás ilyeneken agyalni.
Nekem az is zavaró volt, hogy a fiam elég talpraesett, masszív testalkatú és hamar beszélt (1 évvel korábban mint a tesó) és amikor 3-4 évesekkel találkoztunk és elismerően példázták, hogy de jó, az X Y is most tanult meg mondókákat, majd kiderült hogy 2,5 éves az enyém, akkor láthatóan csalódás volt az arcukon hogy gond van-e a gyerekükkel. Én pont emiatt a korát se szerettem hangoztatni, mert tudom milyen amikor valaki sok sok idézőjellel “megkésett” fejlődésű (pl a nagyobbik gyerekem) és aggódik a szülő hogy minden rendben van-e a fejlődéssel..
#12, attól, hogy te nem találkozol ilyennel, még előfordul.
Egy részük azért csinálja, hogy önigazolást keressen, hogy jobban, vagy elég jól csinálja. Vagy szimplan csak a másikat akarják lenyomni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!