Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit mondjak neki, ha folyton...

Mit mondjak neki, ha folyton a halálról kérdezget?

Figyelt kérdés
Kislányom 3 éves múlt. Mostanában midig megkérdezi, hogy meg fogok-e halni, meg hogy apa meg fog-e...no és végigkérdezi az egész rokonságot. Ezt azóta teszi, hogy Anyám közölte vele (marha okosan egy 3 éves gyerekkel) hogy ha megöregszik akkor meg fog halni. Esténként ha eszébe jut sírdogál és addig nem nyugszik meg míg azt nem ígérem neki hogy nem fogunk meghalni. Szerintetek gáz, hogy hazudok neki? Vagy ennyi idősen mit kell neki mondani??
2010. okt. 13. 19:50
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk is feljött ez a téma: "ki fog érte óvodába menni, ha mi meghalunk", meg ilyenek. Én nem szoktam hazudni, azt mondom, hogy ha nagyon nagyon öregek leszünk mi általában az emberek (sokkal öregebbek mint a legidősebb a családban), akkor meghalunk(betegségekbe nem megyek bele azért). A kisállatok is meghalnak, stb. Fiam nem szokott kiborulni.
2010. okt. 13. 20:14
 2/6 A kérdező kommentje:
Ő kislány és nagyon kiakad ezen a dolgon. borzasztóan szomorú lesz és nem tud megnyugodni míg nem mondom neki, hogy nem fog/fogunk meghalni.
2010. okt. 13. 20:21
 3/6 anonim ***** válasza:

Jaj, szegény kicsi lány! Nagyon sajnálom. Én biztosan megnyugtatnám most azzal, hogy "Nem hagyom el soha, megígérem!"

Majd később aztán úgyis elő fog kerülni újra a téma, ha nagyobb lesz.

2010. okt. 13. 21:59
 4/6 anonim ***** válasza:

Szerintem egy ennyi idős gyereket eleve foglalkoztat ez. Nem anyád hibája, mert ha végig nézed bárhol találkozhat a halállal.

És az is teljesen természetes, hogy ez megviseli. Én is emlékszem erre. és a fiamat is érdekli.

Sőt arra is emlékszem anyukám mindig azt mondta, mire felnővők, mert az olyan soká lesz, nem is fog meghalni senki, mert kitalálják, hogyan élhet örökké az ember. akkor engem ez nagyon megnyugtatott, most meg annyira blődségnek tartom, hogy nem mondom a fiamnak ezt, pedig lehet kéne.

2010. okt. 14. 07:14
 5/6 anonim ***** válasza:

Ez szerintem is természetes dolog, és őszintén szólva az sem baj, ha ez miatt időről időre elszomorodik. Így tanulja meg elfogadni ezt a tényt. Hiszen az életnek nem csak örömei vannak, és már ilyen kicsi korban is lehetnek olyan dolgok, amiket kicsit fáj elfogadni.

De persze ez a hozzáálláson is múlik. Mármint nem tudom, hogy ti konkrétan miben hisztek, de én biztos azt mondanám, hogy amikor az emberek már nagyon nagyon öregek lesznek, akkor meghalnak, és utána a mennybe kerülnek, ahol újra mind együtt leszünk. Erről rengeteget lehet mesélni. Persze csak ha hisztek benne. Számomra gyerekként megnyugtató volt, én ma is hiszek valami hasonlóban, persze felnőtt fejjel már saját elképzelésem van a dologról.

2010. okt. 14. 08:05
 6/6 anonim ***** válasza:

Sok függ attól is, hogy mit gondol a halálról... Miért fél tőle? Milyennek képzeli?

Nekem van egy könyvem képekkel, bibliai történetekről. Onnan olvastam neki Jézus történetét, amikor feltámasztja Lázárt.

Ott írja azt is, hogy a halál olyan mint az alvás, nem fáj semmi, nem kell félni tőle. És van belőle visszatérés.

Én mindig megpróbáltam nyugodtan beszélni erről a fiammal. Remélem neked is sikerülni fog megnyugtati a kislányod.

2010. okt. 14. 13:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!