Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Tii mit mondtok a gyereketekne...

Tii mit mondtok a gyereketeknek a halálról? Nagy dilemma.

Figyelt kérdés

Nekem amikor kicsi voltam, azt mondták, hogy amikor az ember meghal, eltemetik és kész vége (na nem így mondták persze). Ez nagyon egyszerű magyarázat, könnyen meg is értettem, nem is nagyon firtattam a témát gyerekkoromban. Viszont én ebben már azóta egyáltalán nem hiszek, mert személyes tapasztalat mondatja velem, hogy a reinkarnáció létezik. De ha a gyerekem kérdezne a halálról, hát elég bonyolult lenne, ha elkezdenék neki ilyeneket elmagyarázni, meg a kisgyerekeknek olyan élénk a fantáziája, ki tudja, mi sülne ki belőle a kis fejecskéjében... :S De most akkor hazudjak neki? Mármint mondjam neki azt, hogy a halál után nincs semmi, csak azért, mert így egyszerűbb, holott tudom, hogy ez nem igaz? (Az én szüleim nekem nem azért mondták ezt, mert szerintük ez egyszerű volt, hanem ők tényleg ebben hisznek).

És körülbelül hány éves korban szokott először felhozódni ez a téma? csak hogy mire számítsak... (Egyelőre még meg sem született, csak elgondolkodtam ezen.)

2010. júl. 28. 19:31
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

[link]

[link]

A kisgyerekek sajnos elég hamar találkoznak a halál témájával, már akár az óvodában is. Legjobb, ha azt mondod el neki, ha kérdez, amit te hiszel erről, persze, az ő szintjének megfelelően. Ha hiszel abban, hogy a halál nem a vég, mondhatod, hogy elment, de mindig itt lesz velünk, ha beszélünk róla, figyel minket egy csillagról, stb. Nem biztos, hogy épp ember lesz az első halott a kicsi életében, lehet, hogy egy háziállat, akihez ragaszkodott... hagyni kell, hogy ő is meggyászolhassa, agyásztevékenység fontos, hogy fel tudja dolgozni a veszteséget. Soha nem szabad egy gyereknek hazudni, mert azt megérzi és később nem fog bennünk bízni!

2010. júl. 28. 19:39
 2/13 anonim ***** válasza:
47%

De most akkor hazudjak neki? Mármint mondjam neki azt, hogy a halál után nincs semmi, csak azért, mert így egyszerűbb, holott tudom, hogy ez nem igaz?

hát ez hőlyeség.van aki ebben hisz,van aki másban,egzűyik sem hazugság.a gyerekeidnek meg mond azt,hogy elmennek az emberek,és soha többé nemlátjuk őket.majd amikor fölnőnek eldöntik ők miben hisznek.

remélem segítettem.

2010. júl. 28. 19:40
 3/13 A kérdező kommentje:

Én nem csak hiszek benne, hanem tudom is, hogy így van!

Hát meséket nem szeretnék mondani neki, hogy "csillagról figyel", meg ilyesmik :S Ti mit mondtatok? Van még valaki ebben a helyzetben? Úgy értem, aki szintén ebben hisz?

2010. júl. 28. 19:42
 4/13 anonim ***** válasza:
51%
Nagyon jó kérdés mert én már anyuka vagyok, de én a mai napig nem tudtam feldolgozni hogy egyszer meg kell halnom. Nem akarok meghalni, sem most sem máskor. Igazságtalan, hogy meg kell halnom úgy hogy nem akarok. Az anyósom férje nagy mágus ilyen témában és megnyugtatott, hogy hosszú életem lesz és a végére el fogom fogadni hogy meg kell halnom.
2010. júl. 28. 19:46
 5/13 anonim ***** válasza:
Dédnagymamám most halt meg, és hatéves unokatesómnak csak annyi mondtunk hogy már nem fog visszajönni. Tulajdonképpen egy kicsit sem hatotta meg őt...azt mondja hogy szerinte azért még ne tegyük el a cuccait...várjunk rá...multkor meg azt mondta hogy neki egy kicsit sem hiányzik.
2010. júl. 28. 19:48
 6/13 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok. Valamilyen szinten hiszek benne, mert néha (régebben gyakrabban) bevillantak képet, szituációk az előző életemből. Biztos, hogy onnan mert olyan dolgokat csináltam amit soha ebben az életemben nem. Pl: idegen nyelven beszéltem álmomban. Szóval én tudom, hogy van ilyen, de valahogy mégsem akarom újra ezt, én ezzel az életemmel teljesen elégedett vagyok és azt akarom hogy mindig ezt az életemet éljem ne egy következőt és következőt meg stb. De lehet ez majd egyszer meg fog változni...
2010. júl. 28. 19:49
 7/13 anonim ***** válasza:
Az én apukám akkor halt meg amikor a második lányommal terhes lettem.Még a jó hírt sem tudtam neki elmondani,pedig a halálos ágy amellett csináltam meg a tesztet,mert szerettem volna ha tudja és örülhet még utoljára.De annyira rosszul volt,hogy alig volt magánál.A nagyobbik akkor 2 éves volt,és megmondtuk neki,hogy a papa meghalt,többé nem találkozhatunk vele.Fent van az angyaloknál.Ezt találtuk a legegyszerűbb magyarázatnak,ami nem kavarja fel ijeszti meg nagyon.Persze látta érezte a gyászt a bánatot az egész családon,de szerintem ezt nem is kell titkolni,csak a lehető legegyszerűbb legyen számára a magyarázat,és olyan ami nem ijesztő neki.Még most is sokat emlegeti apapát,aki"fent van az égben".Egyébként volt egy hátborzongató sztorim vele a temetés után nem sokkal,ahova a kislányomat nem vittük el,a barátnőm vigyázott rá.Jöttem haza vele anyukámtól,és be akartam nézni a temetőbe.Ő is el szokott velünk jönni,(sok rokon nagyszülők ott vannak).Megállok a temető mellett,és még mielőtt kiszálltunk volna,a lányom elkezd kiabálni integetni,és nevetni örömködni,hogy nézzem ott a papa,és integet neki,mosolyog rá.Hát,azóta sem tudom mire véljem azt sem,és lát néha még fura dolgokat most is.
2010. júl. 28. 19:51
 8/13 anonim ***** válasza:
Azt mondd,amiben TE hiszel.Én nem vagyok vallásos,nem hiszek a túlvilágban,angyalokban.Én azt mondtam,h aki meghal,azzal többé nem találkozunk,de egy kicsit itt marad,talán mint felhő,vagy pillangó,vagy fa...erre azért volt szükség,mert a fiam nagyon kiborult annak a gondolatától,h mi,a szülei is meghalhatunk.Neki így könnyebb elfogadni,h meghalunk,de nem tűnünk el mellőle,bár többé nem találkozunk vele,és nem tudunk beszélgetni,nem fogja tudni,h hol vagyunk.
2010. júl. 28. 19:56
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Én azt mondom nem véletlenül lát az a csöpp lány ilyen "fura" dolgokat.
2010. júl. 28. 19:57
 10/13 anonim ***** válasza:

Nekünk a szomszéd halt meg és a 4 éves gyereknek nem volt semmi gondja azzal, hogy meghalt, eltemettük és most már fenn van az égben és onnan figyel minket. Ugyanott van egyébként a mama anyukája és apukája is, úgyhogy már nem volt újdonság.

Néha vannak kérdései, hogy és mikor jön le: onnan nem lehet lejönni, tehát már soha többé. Mit esznek ott? Ott nem esznek semmit, aki ott van, az sose éhes, stb.

2010. júl. 28. 21:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!