Csak szerintem gáz vagy jól csinálja a nővérem?
Is-is
4 évest NEM hagyunk egyedül a lakásban/házban. Felelőtlenség.
A másik: felügyelettel be lehet vonni bármibe. Attól baja nem lesz.
4 éves múlt a fiam, már egy rántottát megcsinálna, ha hagynám neki végig a folyamatot. Annyira nagyon érdeklődik, hogy ki kellene tennem a házból, amíg főzök, hogy ne csináljon semmit. Panírozni is tud, klopfolni is már. Már megkavarhatja a dolgokat, amikor főnek, érti olyankor mi forró, hová nem nyúlhat, ismeri a szabályokat. A forró olajba nem engedek dobnia még semmit, mert attól extra mód óvom, (nekem volt egy balesetem, mai napig megvan a nyoma. Nem tudom elengedni a dolgot.)
A kést sem hagynám, de attól függ, ha mondjuk fogja az anyuka is a nyelét, akkor gyakorolhat pár vágást simán.
Egyedül viszont semmiképpen hagynám 20 percre sem. Ha 3x annyi idő vele a vásárlás, akkor annyi. Akkor sem hagyom egyedül.
Ja a takarítással meg nem tudom mi a baj. Hamarabb is besegíthetnek, mindig a saját szintjükön. 4 évesen már tud kis területet porszívózni, felseperni, ruhákat berakni a mosógépbe, ruhákat szétválogatni, szemetet kivinni, és legutóbb már 1 edényt el is mosogatott, meg ablakpucolásban is segített már. Semmi sem volt erőszak, ő érdeklődött.
13 voltam
Az egyedül hagyás nagyon veszélyes is lehet, biztos nem tenném meg. Ha velem útközben történik valami csak napok múlva találják meg a gyerekem, vagy a gyerek magára gyújtja a lakást, félrenyel, leesik valahonnan és nincs aki segítsen, hát biztos nem hagynám otthon ilyen kicsinek.
A "házimunka" szerintem oké. A 3,5 éves lányom is sokszor volt velem a konyhában, mindig kérdezi mit segítsen. Nyilván nem mondom hogy menj játszani, most kell tudatosítani benne hogy ő is tud mit hozzátenni az itthoni teendőkhöz. Megvannak emellett az állandó "feladatai", amit szívesen csinál, és büszke magára hogy egyre ügyesebb.
1,5 éves kora óta a saját ruhaját a szennyesbe rakja, segít szín szerint szortírozni, bepakolni a mosógépbe. Ő indítja el mindig. Szól ha kimosott a gép. A teregetés nem érdekli.
2 évesen már kipakolta a szatyorból és helyére tette a kamra alsó polcon lévő cuccokat, tudta minek hol a helye.Leszedte a tiszta ruhát a szárítótól. Cipőjét is mindig a helyére rakja, kiviszi maga után a tányért, poharat a konyhába. Adogatja a zöldségeket, hozzávalókat, segít tálba rakni, keverni, stb.
2,5 évesen önállóan hoz magának a konyhából evőeszözt, kiveszi a hűtőből az alsó polcon lévő dolgokat, segít tálalni. Feltörli ha valamit kiborít, segít port törölni, sepregetni tanul, állatot etetni és almozni. Szelektíven kidobja a szemetet.
3 évesen elpakolja a játékait, a saját szobáját porszívózza (jó, ha nem látja még kell nekem is, de nagyon ügyes), az összehajtott ruháit bepakolja a fiókjaiba, tanul gyerekkéssel kenni.
3,5 évesen ruhát hajtogatni tanul. Már stabilan ken, vág gyerekkéssel, így éles késsel vághatott uborkát, virslit. Tojást feltöri, felveri, sózza, serpenyőbe önti. Sütikiszúrót használ, tepsibe rakja a dolgokat. Mindent megkeverhet, szórhat és csinálhat már ami nem forró.
Amíg érdeklődik, had ügyeskedjen. Nem kell elvenni a gyerek kedvét abban hogy segítsen. Később meg megy a panaszkodás hogy nem csinál semmit a gyerek. Most kell foglalkozni vele, a saját szintjén sikerélményt biztosítani neki, hogy tudja hogy ő is fontos, rá is számítunk.
Egyedül hagyni nem oké szerintem se.
A többi, ha felügyelet alatt csinálja, szerintem nem gond. Bő forró olaj mellé nrm engednék gyereket, mert egy kivédhetetlen rossz mozdulat súlyos sérüléshez vezethet. De teflonban sütöm a rántottát, csak kikenem olajjal. A forró víz is necces, de sokkal kevésbé veszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!