Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Csak szerintem gáz vagy jól...

Csak szerintem gáz vagy jól csinálja a nővérem?

Figyelt kérdés
Nővérem kisfia augusztusban lesz öt éves, és már takarítani tanítja, porszívózni, felmosni, meg arra, hogy hogy kell rizst főzni vagy rántottát csinálni, tojást feltörni, szóval ilyen alap dolgokra. Meg élest kést ad neki, hogy felvágja a zöldségeket. Közben nyilván ott van mellette, de szerintem akkor is veszélyes, meg semmi értelme. De amikor ezt elmondtam neki, akkor teljesen kiakadt, hogy figyel rá, és legalább nem lesz életképtelen, mint sok mai férfi. A gyerek egyébként lelkes, meg okos-ügyes nagyon, de szerintem ez akkor is korai. Anyukám azon is ki van akadva, hogy néha egyedül hagyja, amíg leszalad a boltba húsz percre, de én ezt még megértem, hogy néha így gyorsabb.
2023. jún. 27. 19:34
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
25%
Teljesen egyetértek veled. Jó dolog, ha segít a takarításban, főzésben, de forró dolgokhoz és éles késhez semmiképpen nem engedném. Egy 5 évesnek tényleg szüksége van rizst főzni? Szerintem ez egy felnőttnek is marha unalmas. Nem értem, miért erőlteti vki ezt ennyire, ez már túlzás. Az meg végképp felelőtlenség, hogy magára hagyja.
2023. jún. 27. 20:23
 12/29 anonim ***** válasza:
98%

Is-is

4 évest NEM hagyunk egyedül a lakásban/házban. Felelőtlenség.

A másik: felügyelettel be lehet vonni bármibe. Attól baja nem lesz.

2023. jún. 27. 20:27
 13/29 anonim ***** válasza:
77%

4 éves múlt a fiam, már egy rántottát megcsinálna, ha hagynám neki végig a folyamatot. Annyira nagyon érdeklődik, hogy ki kellene tennem a házból, amíg főzök, hogy ne csináljon semmit. Panírozni is tud, klopfolni is már. Már megkavarhatja a dolgokat, amikor főnek, érti olyankor mi forró, hová nem nyúlhat, ismeri a szabályokat. A forró olajba nem engedek dobnia még semmit, mert attól extra mód óvom, (nekem volt egy balesetem, mai napig megvan a nyoma. Nem tudom elengedni a dolgot.)

A kést sem hagynám, de attól függ, ha mondjuk fogja az anyuka is a nyelét, akkor gyakorolhat pár vágást simán.

Egyedül viszont semmiképpen hagynám 20 percre sem. Ha 3x annyi idő vele a vásárlás, akkor annyi. Akkor sem hagyom egyedül.

2023. jún. 27. 20:50
 14/29 anonim ***** válasza:
87%

Ja a takarítással meg nem tudom mi a baj. Hamarabb is besegíthetnek, mindig a saját szintjükön. 4 évesen már tud kis területet porszívózni, felseperni, ruhákat berakni a mosógépbe, ruhákat szétválogatni, szemetet kivinni, és legutóbb már 1 edényt el is mosogatott, meg ablakpucolásban is segített már. Semmi sem volt erőszak, ő érdeklődött.

13 voltam

2023. jún. 27. 20:53
 15/29 anonim ***** válasza:
97%
5 évest nem hagyunk egyedül, ezen kéne inkább kiakadni.
2023. jún. 27. 21:20
 16/29 anonim ***** válasza:
71%

Az egyedül hagyás nagyon veszélyes is lehet, biztos nem tenném meg. Ha velem útközben történik valami csak napok múlva találják meg a gyerekem, vagy a gyerek magára gyújtja a lakást, félrenyel, leesik valahonnan és nincs aki segítsen, hát biztos nem hagynám otthon ilyen kicsinek.

A "házimunka" szerintem oké. A 3,5 éves lányom is sokszor volt velem a konyhában, mindig kérdezi mit segítsen. Nyilván nem mondom hogy menj játszani, most kell tudatosítani benne hogy ő is tud mit hozzátenni az itthoni teendőkhöz. Megvannak emellett az állandó "feladatai", amit szívesen csinál, és büszke magára hogy egyre ügyesebb.

1,5 éves kora óta a saját ruhaját a szennyesbe rakja, segít szín szerint szortírozni, bepakolni a mosógépbe. Ő indítja el mindig. Szól ha kimosott a gép. A teregetés nem érdekli.

2 évesen már kipakolta a szatyorból és helyére tette a kamra alsó polcon lévő cuccokat, tudta minek hol a helye.Leszedte a tiszta ruhát a szárítótól. Cipőjét is mindig a helyére rakja, kiviszi maga után a tányért, poharat a konyhába. Adogatja a zöldségeket, hozzávalókat, segít tálba rakni, keverni, stb.

2,5 évesen önállóan hoz magának a konyhából evőeszözt, kiveszi a hűtőből az alsó polcon lévő dolgokat, segít tálalni. Feltörli ha valamit kiborít, segít port törölni, sepregetni tanul, állatot etetni és almozni. Szelektíven kidobja a szemetet.

3 évesen elpakolja a játékait, a saját szobáját porszívózza (jó, ha nem látja még kell nekem is, de nagyon ügyes), az összehajtott ruháit bepakolja a fiókjaiba, tanul gyerekkéssel kenni.

3,5 évesen ruhát hajtogatni tanul. Már stabilan ken, vág gyerekkéssel, így éles késsel vághatott uborkát, virslit. Tojást feltöri, felveri, sózza, serpenyőbe önti. Sütikiszúrót használ, tepsibe rakja a dolgokat. Mindent megkeverhet, szórhat és csinálhat már ami nem forró.

Amíg érdeklődik, had ügyeskedjen. Nem kell elvenni a gyerek kedvét abban hogy segítsen. Később meg megy a panaszkodás hogy nem csinál semmit a gyerek. Most kell foglalkozni vele, a saját szintjén sikerélményt biztosítani neki, hogy tudja hogy ő is fontos, rá is számítunk.

2023. jún. 27. 21:27
 17/29 anonim ***** válasza:
96%
Szerintem nincs ezzel baj. Európában kicsit furi, mert hosszú ideig mindent a gyerekek popója alá teszünk, de Ázsiában senkinek a szeme se rebben, ha egy gyerek főz vagy porszívózik. A gyerekek fantasztikusak, ha hagyjuk őket kibontakozni.
2023. jún. 27. 21:31
 18/29 anonim ***** válasza:
96%
Barátnőm kisfia 2 évesen már "segített" a konyhában. Gyúrni, hamozni, tojást törni. Jelentem 4 éves és még el 😎
2023. jún. 27. 21:41
 19/29 anonim ***** válasza:
75%
Te gondolod rosszul
2023. jún. 27. 21:54
 20/29 anonim ***** válasza:
94%

Egyedül hagyni nem oké szerintem se.

A többi, ha felügyelet alatt csinálja, szerintem nem gond. Bő forró olaj mellé nrm engednék gyereket, mert egy kivédhetetlen rossz mozdulat súlyos sérüléshez vezethet. De teflonban sütöm a rántottát, csak kikenem olajjal. A forró víz is necces, de sokkal kevésbé veszélyes.

2023. jún. 27. 22:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!