Hogyan magyarázod el egy óvodásnak, hogy miért olyan kicsi az a néni/bácsi? Törpe növésűek nem bántó megnevezése?
Figyelt kérdés
Mi az elfogadott megnevezés a törpe növésű emberekre, ami nem bántó rájuk nézve (a süket/siket példája miatt jutott ez eszembe). Illetve ha az óvodás korú gyerek rákérdez erre, hogyan lehet az ő szintjén elmagyarázni, "mi történt a bácsival"?2023. jún. 16. 13:21
1/6 anonim válasza:
Kisnövésű, ilyennek született. Nagyon egyszerűen mesélnék neki a génekről, genetikáról, hogy vannak a testünkben apró sejtecskék, és ezektől függ, milyen magasak leszünk, milyen színű a szemünk stb. Azt is elmondanám, hogy ez nem baj, hogy ő ilyen alacsony, csak ritkaság.
2/6 anonim válasza:
Miért kell megnevezni? Gondolom valahogy úgy kérdezi a gyerek, hogy "Miért olyan pici ez a bácsi, mint én vagyok? Miért nem olyan magas mint apa?" Stb. És akkor valami olyasmit lehet válaszolni, hogy "A bácsi így született, ez egy olyan betegség, ami miatt nem fog magasabbra nőni, de a magasságán kívül semmiben nem különbözik apától." A gyerek szintjén most tök mindegy, hogy ez esetleg konkrétan nem igaz, mert olyan genetikai elváltozás okozza, ami más betegsget/problémát is okoz. Ennyi, nem kell tovább magyarázni, csak ha kérdez még bármi további konkrétumot (azt nem hiszem, hogy meg fogja kérdezni, hogy hogy hívják ezeket az embereket/embercsoportot, egy gyerek nem gondolkodik ilyen elvontan). Ha konkrétan rákérdez, hogy ő törpe vagy hasonló kontextusban, akkor lehet mondani, hogy nem illik így nevezni őket, alacsony- vagy kistermetűnek lehet nevezni inkább (bár én a magyar írott szövegekben mindenhol törpenövésűt látok most hogy rákerestem).
3/6 anonim válasza:
1-es is jót írt, nagyobbacska gyereknél már lehet magyarázni a génekről is ilyen egyszerű módon! (2-es vagyok)
4/6 anonim válasza:
A lényeg: ne bonyolítsd túl.
Bőven elég annyi, hogy vannak szőkék, barnák, alacsonyak, magasak. Születésünkkor eldől az is, hogy mekkorák leszünk felnőttként. A néni/bácsi így született.
Egyébként fiam egyik osztálytársa törpenövésű. El se hinnéd, hogy milyen természetességgel elfogadták őt, "pedig" nem volt kiselőadás róla. Xy ilyen, te meg ilyen vagy. Nem vagyunk egyformák. Kész.
5/6 anonim válasza:
Mekkora gyerek egy iskolásnak el lehet mondani hogy ez egy genetikai rendeleneség .ha tényleg kisember.
Nekünk barátain között 2 ilyen is van .
6/6 anonim válasza:
Én csak annyit mondanék, hogy különbözőek vagyunk, van akinek kék a szeme, van akinek más színű a bőre, mint az övé...stb. és van aki alacsony.
Természetesen, elfogadóan beszélgetnék vele ilyenekről, nem ragoznám túl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!