Hány évesen kezdtétek azt érezni, ideje beszédfejlesztésre vinni a gyereket, mert semmit/túl keveset mond?
A kisfiam 2 év 3 hónapos, és jóformán semmit nem mond, nemhogy mondatokat, de még szavakat sem.
Anya, apa, nem, meg 2-3 szó van még, amit használ, plusz a hangutánzó szavak (állatok, autó, ilyesmi). Magyaráz egész nap, de értelmeset nem mond, bár egyébként mindent megért, minden utasítást követ.
Most kezdek elgondolkodni rajta, hogy ez így már nem oké..... Vártam, mert kisfiúknál elvileg 2,5-3 évig belefér, ha nem beszélnek, de hogy szavakat sem...? Pedig születése óta rengeteget beszélek hozzá, mondókàzok, mesélek, rajzolásnál megnevezem a dolgokat, sokat mozog. Minimàlis mesét néz kb. 8 hónapja, reggel 20-30 percet, amúgy bekapcsolva sincs utána egész nap.
Az zavar a legjobban, hogy semmi fejlőd3st nem látok, szóval kb. 1,5 évesen is ennyi szava volt, azóta semmi új.
10
Így van, mint ahogyan írtam is a tsmt-t csak 3 éves kora után volt hajlandó megcsinálni, előtte nem. Egyéb hokuszpokusz ment 3 éves kora előtt korai fejlesztés címen. Amiknek nem volt hatása.
Hagyjuk már ezt a tv dolgot...amikor a fiam kicsi volt, rengeteget ment a tv, hogy ne őrüljek meg a full csendtől...igaz, nem mese (csak később, amikor már érdekelte), inkább sorozatok, de ment. A fiam már 1 éves kora előtt beszélt, 11 hónaposan 10-15 szót használt simán, másfél évesen gyönyörűen, tisztán, mondatokban beszélt.
Aztán jött a lányom, akinél harmadannyit se ment (mert ugye már ott volt a nagyobbik, így nem volt full csend), mégis 2 éves korában elvittem egy felmérésre, mert kb. 5-6 szava volt, annak is a fele hangutánzó. De ezen kívül semmi mással nem késett egyébként.
Jártunk logopédushoz, szépen behozta magát, most 3 éves, már nincs egyáltalán elmaradva.
Most ezzel nem azt mondom, hogy a tv jót tesz, de na...ez inkább gyerekfüggő...ráadásul a lányok állítólag korábban beszélnek, hát nálunk teljesen fordítva volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!