Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hány évesen kezdtétek azt...

Hány évesen kezdtétek azt érezni, ideje beszédfejlesztésre vinni a gyereket, mert semmit/túl keveset mond?

Figyelt kérdés

A kisfiam 2 év 3 hónapos, és jóformán semmit nem mond, nemhogy mondatokat, de még szavakat sem.

Anya, apa, nem, meg 2-3 szó van még, amit használ, plusz a hangutánzó szavak (állatok, autó, ilyesmi). Magyaráz egész nap, de értelmeset nem mond, bár egyébként mindent megért, minden utasítást követ.

Most kezdek elgondolkodni rajta, hogy ez így már nem oké..... Vártam, mert kisfiúknál elvileg 2,5-3 évig belefér, ha nem beszélnek, de hogy szavakat sem...? Pedig születése óta rengeteget beszélek hozzá, mondókàzok, mesélek, rajzolásnál megnevezem a dolgokat, sokat mozog. Minimàlis mesét néz kb. 8 hónapja, reggel 20-30 percet, amúgy bekapcsolva sincs utána egész nap.

Az zavar a legjobban, hogy semmi fejlőd3st nem látok, szóval kb. 1,5 évesen is ennyi szava volt, azóta semmi új.

2023. jún. 9. 07:44
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
32%

"Minimàlis mesét néz kb. 8 hónapja, reggel 20-30 percet"

Ha heti ennyit nézne lenne minimális.

Amúgy a hangutánzókkal és minden következetesen használt értelmetlennek hangzó, de neki értelemmel bíró hangalakkal együtt kell számolni a szavak számát.

Pl: ha neki a blabla=tej, akkor a blabla egy szó

Egyébként 18 hónaposan kezdtük 0 szóval a lányommal. Eleve korai fejlesztésre jártunk a mozgása miatt, így a beszédre is odafigyeltek. 2 évesen 2 szava, 2,5 évesen 10 szava volt, 3 évesen 1,5 év célzott terápia mellett ért el a tőmondatokig.

2023. jún. 9. 07:52
 2/13 A kérdező kommentje:

Én se akartam mesét nézetmi vele 2 hónapos koráig, de várandós lettem a második babával és 16 hetes koromig hánytam, rosszul voltam reggelente. Ez van.

Még hányni sem hagyott békén a kisfiam, hát ráfanyalodtam.

2023. jún. 9. 08:04
 3/13 anonim ***** válasza:
68%
Pontosan ennyi idősen vittem el felmérésre a lányomat, 2 év 3 hónaposan. 5 szava volt: baba, mama, papa, kaka, nem. És ezek megvoltak 1-masfel éves kora óta. A korai fejlesztéssel (3 éves kor előtti) nekem csak egy bajom van, hogy semmit nem használt. Pedig olyan jó híre van. Jártunk beszedinditasra, tornára. 1-2 szóval több lett, ha nem viszem sehova akkor is ugyanez lett volna, mert nem volt látványos fejlődés. 3 évesen végre megcsinálta a tsmt feladatsort, előtte nem volt hajlandó, pár hét múlva már mondatban beszélt. Lányom egyébként azóta is problémás, beszéd területen el van maradva, logopédiai iskolába megy. De van olyan aki nem beszél sokáig és semmi baja.
2023. jún. 9. 08:11
 4/13 anonim ***** válasza:
67%

A gyereked magától ilyen, nem azért, mert elrontasz valamit, szuperül van nevelve, gondoskodva róla.

Ha jól értem a gyerek halandzsázik, vannak ilyen gyerekek is, az enyém 3 év 2-3 hónap körül kezdett szinte egyik napról a másikra összetett mondatokban beszélni, de több hangot hibásan ejtett, cserélt, kihagyott.

Ha újrakezdhetném, nem hülye tsmtre vinném(bocs, de másfél évig csinálta, mire megindult a beszéd, szrt sem ért, magától is beszélt volna, hisz az értelme látványosan megvolt hozzá), hanem szájizom mozgató dolgokat játszatnék vele, fújjon sok buborékot, játékosan grimaszoljatok sokat, szívószálból fujjon/szívjon dolgokat, nyalja körbe az ajkairól a mézet vagy cukrosvizet, tornáztasd a nyelvét, nyalogasson, csücsörítsen, egye sokféleképpen a fagyit az ajkaival/nyelvéve, vagy otthoni turmmix jégkrémet, meg ilyesmi.

A másik, amire hangsúlyt fektetnék a játékos hangismétlés, hangadó technikák elsajátítása(csettintsen a nyelvével, cuppogás), brummogjon a motor, vonyítson a farkas, csodálkozzatok hangosan Ával meg óval, illetve fújja fel az arcát mindkét oldalra, majd mozgassa a levegőt csak egyik, csak másik oldalra, ezt megmutathatod neki te, az én gyerekem szerette lenyomni a buborékot az egyiken, aztán kijött a másikon, ott nyomtam ki a levegőt az arcomon, majd ő is próbálgatta. El is fújhat gyertyákat meg ilyesmi. Ismerje hogyan működik a teste, úgy könnyebb lesz a beszéd, illetve, ha játékosan magánhangzókat mondtok bizonyos helyzetekben az is segít, ha megégeti magát játékból az legyen ííí meg ilyesmi. "íííí-fáj nekem. Fáj? ííí, de fáj" meg ilyesmi játékból.

Mutogatni könyvből, játék közben, az életben, és mondani mindent mintha lassú felfogású lenne, szépen artikulálva lehetőleg rövid, két betűs szavakat, vagy két szótagúakat, majd hárombetűsöket.. Nem azért, mert buta, hanem mert neki picit nehezebb ez, és nem tudhatod melyik rész nem oké.

Ezektől semmi baja nem lesz, és ugyanezt csinálja a logopédus is, a tsmts csak ritmusra tornázik vele, azt is lehet nyugodtan, de a tapsolós-visszatapsolós ritmusjáték is jó, meg bármi, amivel elkapja a beszéd ritmusát, rap vagy zene vagy jó ritmusú versecske, még jobb, ha ugyanerre a ritmusra van hozzá mozgásos játék, mint a csipp csipp csóka vagy a kiszámolók, ecc pecc kimehetsz vagy a lóga lába lóga. De az én gyerekem a dombon törik a diót kezes játékot bírta a legjobban. Aztán jött csak a csip csip csóka.

Nyugodtan lehet, hajrá! Én is amúgy 1,5 éves korában voltam betojva, mert 1 évesen mondta, hogy nem, majd aztán csak halandzsa meg hangutánzó és 3,5 éves korára már többszörösen összetett mondatok.

2023. jún. 9. 08:23
 5/13 anonim ***** válasza:
38%

Jajj 1, szakadj már le erről. A reggeli 20 perc mese SEMMIFÉLE kárt nem okoz.

Én is pont ennyi idősen kezdtem el aggódni.

A legfontosabb hogy kizárjátok a szervi okokat, szóval hallásvizsgálat, fül-orr-gégész hogy megnézze nem-e túl nagy az orrmandulája, megnézni nem-e gyenge a szája körüli izomzat, nincs-e orbitális nyelvféke stb.

Ezek után a megfelelő segítséget kell megadni neki. Ha szervileg rendben van, logopédus tud segíteni, vagy keress rá nektek szimpatikus beszédindító tanfolyamokra (mi hömböldéztünk).

Fentebb írták a bubifújást, az nagyon jó ötlet, illetve a hintázás ha hiszed ha nem rengeteget segít, meg bármi ahol egyensúlyozni kell.

Gyakorolni kell az orrfújást, hogy megnyíljanak az orrot a füllel ősszekötő csatornák (ha el lenne záródva). Ha az nem dugul neki ki, úgy hall mint amikor a repülőn bedugul neked.

Valószínűleg mindent jól csinálsz, egy percig se magadat okold! Nagyon szeretik az emberek a nyálukat verni a tv miatt, de hidd el, ha 0 tv idő lenne se járnátok előrébb semmivel. Tapasztalat!

Lehet amúgy, hogy csak későn kezd neki, de ilyenkor 2 évesen jó célzottan segíteni a beszédindulásban.

2023. jún. 9. 08:42
 6/13 anonim ***** válasza:
32%

Most már el kéne vinned, mert megkésett beszédfejlődés. Mesenézés 2 éves kor alatt abszolút nem ajánlott,felette is max 10perc.

Amúgy nem a kisfiúknál sem ér rá a beszédfejlődés, 2 éves korban minimum szavakat kell mondania,

2023. jún. 9. 08:43
 7/13 anonim ***** válasza:
45%

Én már érezném a helyedben. Nekem is fiam van, ráadásul külföldön élünk, napi 8 órát francia nyelvű bölcsiben van másfél éves kora óta, magyart csak otthon hall tőlünk, 2 évesen mégis összetett mondatokban beszélt már, és bár akik nem voltak hozzászokva, viszonylag nehezen értették, de amikor kicsit hozzászoktak, akkor már egész jól el tudtak beszélgetni vele. Kb. pont 2 év 3 hónapos korára már idegenek számára is szinte teljesen érthetően ejtette a szavakat. Összetett mondatokban beszélt. Most majdnem 3 éves, bármit el tud mondani, egész bekezdésnyi körmondatokban, hogy néha mire a végére ér, elfelejtjük, miről is van szó :D

Nem mondom, hogy ez feltétlenül a "norma", de szerintem 2 év 3 hónaposan a tiednél jóval előbb kéne tartania, ha egyébként egészségesen fejlődik (és a hallása is oké).

2023. jún. 9. 08:46
 8/13 anonim ***** válasza:
60%
Hát az én fiam egy hónappal kevesebb és pont ennyit mond. Nem gondolnám, hogy siettetnem kéne és az orvos és a védőnő is azt mondta, hogy ez az átlag, megfelelő szinten van jelenleg. Legközelebb 2,5 évesen néznek rá.
2023. jún. 9. 11:41
 9/13 anonim ***** válasza:
80%
8as vagyok. Ja, és soha nem nézett tévét. Erről ennyit. :)
2023. jún. 9. 11:41
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

"A korai fejlesztéssel (3 éves kor előtti) nekem csak egy bajom van, hogy semmit nem használt. Pedig olyan jó híre van"

A korai fejlesztés nem egy konkrét fejlesztés 🤦

Hanem pusztán "intézményszintű átfogó fejlesztést" jelent.

Azt hogy egy rehab.központon belül látja neurológus, neuropszichológus, gyógypedagógus, logopédus, gyógytornász....stb. És együtt közösen értékelik a fejlődés menetét és jelölik ki a fejlesztés irányát.

Van benne tsmt is ha az kell.

2023. jún. 9. 13:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!