Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Most már minden gyerek fog...

Most már minden gyerek fog tudni írni és számolni iskolás évek előtt?

Figyelt kérdés
A 90-es években első osztályban ismerkedtünk a betűkkel és számokkal legelőször. Többen mentünk egyetemre, jó tanuló voltam. Most azt látom, hogy már tanítják a szülők az összeadást, kivonást is az ovis gyerekeiknek, az ovisoknak készült könyvekben is vannak írásos és számolási feladatok. Ez miért ilyen fontos? Kezdjem el én is a 4 és fél évesemet erre tanítani, hogy majd le ne maradjon a többi első éves között? Nekem ez még fura.
2023. máj. 19. 13:54
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
46%

Én 93-ban mentem elsőbe. A 2 tesóm 86 és 89-ben. Mindannyian tudtunk olvasni, mivel már akkor olyan rohamtempóban tanultunk, hogy aki akkor tanult meg, rendesen lemaradt.

A nagyobbik gyermekünk másodikba jár. Őt annyira nem érdekelték a betűk és az olvasás, így nem tanítottuk, hát vért izzadtunk vele, és nem is tanult meg tökéletesen olvasni elsőben.

Ha fogékony rá, én tanítanám. Szerintem a számolás az nem olyan vészes, ráér a suliban.

2023. máj. 19. 14:05
 2/18 anonim ***** válasza:
84%
Az iskolában kellene ezeket megtanulni. Csak az iskolák olyan abnormális tempóban kezdtek el tanítani, hogy még az okosak is lemaradnak. Keress egy normális iskolát (nem lesz könnyű) és nem kell az ovis gyereket tanítani.
2023. máj. 19. 14:12
 3/18 anonim ***** válasza:
95%
Nem kell ha nem akarod. Bizonyos dolgokat úgyis megtanul, mert a környezetében előfordul.
2023. máj. 19. 14:14
 4/18 anonim ***** válasza:
83%

Én direkt nem tanítom, mégis annyira érdeklődik az 5 éves lányom. Simán ment neki a 20ig számolás. Egyszer megkérdezte, mi jön a 20 után. Mondtam neki, hogy 21,aztán 22 stb, ugyanaz mint a 11,12,csak most úgy kezded, hogy "huszon". Így már 29ig, aztán kérdezte mi jön a 29 után, mondtam hogy 30. Meg annyit mondtam még neki, hogy utána ugyanígy 40,50,60,70,80,90.. nem számoltam neki végig, csak így elmondtam, 2 nap se kellett elszámolt 99ig. Most már 150ig is elszámol, de ott már néha belezavarodik.

A számjegyeket se tanítottam neki soha, valószínűleg oviba tanulhatták, mert már azt is profin megmondja nekem hány százalékon van a telefonom és nem csak úgy hogy mondjuk 6 és 5 hanem rendesen hogy 65.

Van táblamatrica a falon, rengeteget rajzolgat rá és észrevettem, hogy próbálja is leírni a számokat. Múltkor 2 hétig le se törölhettük, mert olyan büszke volt magára, hogy sikerült neki a 9est leírni.

A betűket is folyton kérdezgeti, hogy melyik milyen, de mindig mondom neki, hogy majd a suliban megtanulod!

2023. máj. 19. 14:18
 5/18 anonim ***** válasza:
76%
Az iskolába meg majd unja magát...
2023. máj. 19. 14:18
 6/18 anonim ***** válasza:
32%

93-ban voltam elsős

A fél osztály írt, olvasott

Én magam a helyesîrással ismerkedtem ( pontos; y-os j)

Számolás is ment végtelenig..

Összeadás, kivonás 20-ig tuti felette nem tudom.

( szorzás-osztás nem ment)

A lányom 5 lesz..

Nem akartam, hogy tudjon idő előtt olvasni..

De már nagyon sokat el tud.

Érdekli.

Kérdéseire pedig mindig válaszolok én is, férjem is.

2023. máj. 19. 14:24
 7/18 anonim ***** válasza:
76%

Van az ún intenzív gyereknevelés, ami most megy, ennek ez is a része.

Értelme nincs sok, mert ezzel párhuzamosan hosszabb távon nem nyer semmit. Ráadásul igen sokszor a betű meg számtanulás a "láthatatlan" készségek rovására megy, hiányzik mögüle a finommotorika vagy épp a térlátás, úgyhogy a gyerek számol egymillióig, közben egy ceruzát megfogni nem tud.

A valóban fogékony gyerekre gyorsan ráragad, és ők amúgy is az átlagnál jobb képességűek és emiatt összességében jobban is teljesítenek. Ha erőltetve van, azzal csak ki lesz hajtva a bele a gyereknek, és már második osztályban gyűlölni fog mindent, ami iskola és tanulás.

2023. máj. 19. 14:26
 8/18 anonim ***** válasza:
74%

Én direktbe nem tanítanám. Mire jó ez? Anyuka verhesse a mellét hogy Mucika milyen kis okos? De ha valami érdekli elmondanám neki. 4 éves lesz a fiam. A számok nagyon érdeklik, sokat számolunk. Eleinte mutatta, kérdezte ez melyik szám és elmondtam neki. Most mimdent megszámol. Magától. Nem erőltetem. Mostanában már kérdezi a betűket is. Meg megy a mi van oda írva. Ennek direkt utána olvastam hogy szabad a betűket mondani hogy ne rögzüljön rosszul. De ez sincs erőltetve. Nem teszek elé feladatokat, nem kérdezem ki meg semmi ilyesmi.

Komolyan mit érez az aki direktbe leülteti és tanítja? Had legyen már gyerek az a gyerek

2023. máj. 19. 14:32
 9/18 anonim ***** válasza:
56%

Sok gyereket érdekel. Az enyém 2 évesen már ismer kb 15 betűt. Mert tudni akarta.

Számolni is tud 11-ig.

Soha nem akartam tanítani, csak ha kérdez, válaszolok.

2023. máj. 19. 14:35
 10/18 anonim ***** válasza:
26%
Ha egy szülő ezt fontosnak tartja, akkor foglalkoznak vele. De most néhány példa alapján általánosítani hülyeség.
2023. máj. 19. 14:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!