Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Akik mobil és internet használ...

Akik mobil és internet használatot az iskolás gyerekének perc alapon engedi, mesélne róla náluk hogy működik?

Figyelt kérdés

Értem ez alatt h pl alap eset napi x perc, de ha valamit megcsinál, ami plusz dolog azért x perc jár, ha rossz dolgot tesz, x perc elveszik.

Milyen programmal lehet ezt irányítani? Google szülői felügyeleten kívül van más?

Hány évesen kezdtétek?

Köszönöm aki a tapasztalatait megosztja

2022. aug. 11. 09:57
 1/10 anonim ***** válasza:
82%

Nincs saját tapasztalatom, mert én ilyet nem csinálok, de azért hadd meséljek el egy sztorit.

Tavalyi tanévben, amikor ötödikes volt a fiam, kitört egy kisebb botrány a szülők között a TikTok körül. Az egyik gyerek szülei - értelmiségi, tudatos szülők, nagyon jó tanuló gyerekkel - hosszasan fejtegették egy levélben, hogy az ő gyerekük csak szigorúan ellenőrzött időkeretben internetezhet, és csak az általuk jóváhagyott oldalakat látogathatja, amiben a TikTok értelemszerűen nincs benne. A fiam erre hangosan felröhögött, hogy hát ezek hülyék, a gyerek rendszeresen TikTok videók linkjét küldözgeti körbe az osztályban. Meg is mutatta.

A szuperszülők szupergyereke 10 évesen simán kijátszotta a telefonjára telepített szülői felügyeletet.

2022. aug. 11. 10:31
 2/10 anonim ***** válasza:
0%
Ne okostelefont vegyél és téma megoldva. Az enyém 16 évesen kaphat legkorábban okostelefont.
2022. aug. 11. 10:54
 3/10 A kérdező kommentje:
2. Válaszoló, van 16 éves lányod vagy egy 16 hónapossal okoskodsz?
2022. aug. 11. 16:28
 4/10 anonim ***** válasza:
Hagyd, egy másik kérdéshez is odaokoskodta ugyanezt. Aztán amikor rákérdeztünk, van-e kamasz gyereke, akinél ez működik, persze mélyen hallgatott.
2022. aug. 11. 16:35
 5/10 anonim ***** válasza:
0%
Nem hallgattam mélyen, kisiskolás gyerekem van és több 14-16 éves rokonom/családi ismerősöm. Abszolút járható út, hogy nem kapnak okostelefont és internet hozzáférést pedig csak filmek miatt. Messenger 14-16 évesen legkorábban. Egyáltalán nincsenek kiközösitve, sőt, a legnépszerűbb gyerekek így is, hogy alig neteznek. Helyette sokat találkoznak, programokat csinálnak.
2022. aug. 12. 12:38
 6/10 anonim ***** válasza:
63%

Szia. Én a Google Family Linkkel irányítom, más programot nem tudok.

Lehet, hogy egy kamasz már ki tudja játszani, erről nincs tapasztalatom. (Úgy sejtem, ha a szülő odafigyel, nem olyan könnyű kijátszani, pl a szülő valamelyik eszközét elcsenve.)

Be tudod állítani, hogy napi hány percet használhatja, és melyik appok elérhetők egyáltalán. Állíthatsz be kivételt is, amire nem vonatkozik az időkorlát.

Nálunk jól működik, én szeretem. Zsarolni nem szoktam vele, max olyankor mondom, hogy letiltom, ha pl készülődés helyett telózna a fiam. Jutalmazni sem szoktam vele, szóval ilyen nevelési célzatra (eddig) nem használtam.

Konkrétan a fiam 7 éves, Youtube Kidset, egy dínós játékot és egy családi chatet (nem Messenger) tud használni. Hétköznap 30 perce van, hétvégén 1 órája naponta.

2022. aug. 12. 16:09
 7/10 anonim ***** válasza:
0%

2 gyerek. 9 és 13 éves fiúk. Nem kapnak okostelefont. Sima telefon meg valszeg égő lenne. Van náluk tracker, amivel nyomon tudom őket követni, ha valami bajuk lenne.

Azon van SOS gomb is. Ez nincs rejtve előlük, ha akarják itthon is hagyhatják vagy deaktivalhatjak. saját védelmük érdekében van.

Mobilnetet magamnak sem fizetek. Gyerekeknek sem.

Megbeszéltük, hogy akkor elég idősek telefonhoz, ha meg tudják keresni diákmunkával a pénzt rá. (külföldön élünk és kb 1 hónapnyi 4 órás diákmunkából kijön 2 iphone ára)

Sajnos nem tanulnak jól, így számítógépet és zsebpénzt sem kapnak, amíg ez nem változik.

Van viszont XBOX és TV+Plex. XBOX időt tudnak kérni és jóvá tudjuk hagyni.

A TV csak ips okos TV és le van tiltva a net a routeren by default. Erre van egy telefonos app amivel engedhetem. Ilyenkor pedig 45 percenként 15 perc szünet van.

Ha nem figyelnek időre és nem tartják be, akkor automatikusan 2 óra timeoutot kapnak. A TV-n van beépített böngésző, amivel csak saját belső oldalakat érhetnek el,

amin vannak feladatlapok. Ezeket megoldva tudnak időt unlockolni XBOX-rá és TV-re. A feladatok csak matekpeldakbol állnak. Például Zrínyi matekverseny feladatok ésű

generált feladatlapok.

Informatikus vagyok és ezek saját cuccok. Az itthoni hálózati eszközeim pedig mikrotiktől származnak. Nem pedig tplink/asus szerű home routerek. Nem valószínű,

hogy ki fogják játszani. De örülnék, ha mégis.

Minden eszköz privát VLAN-ba kerül és vlanok közötti traffic szabályozhatón. Tehát csak azt tudnak elérni, amit beállítok. Ez amúgyis hasznos, mert telefonok

és az azon lévő appjaink nem látnak be belső hálóba és így nem kerül ki belső infó security breach esetén.

Amint lesz saját számítógépük, akkor idő alapon kapnak majd itthoni netet. Pl reggel 8-tól este 10-ig. aztán lesz egy időlimit, amit felhasználhatnak.

Mondjuk napi 3-4 óra. Számítógépes játékok ezen időben mehetnek korlátozás nélkül, amíg csak jó jegyet kapnak a fontos(STEM) tárgyakból. A konnektorok okoseszközök

kivétel nélkül és limitálható az energiafelhasználás. Ami azt jelenti, hogy ha rosszul tanulnak, de tanuláshoz kell számítógép, akkor is korlátozható marad és

játékokat nem tudnak játszani, hiszen jellemzően olyankor többet fogyaszt a számítógép és simán elvehetem az áramot a konnektorból automatikusan.

Netes játékokat is lehet tiltani, hiszen, ha csak http és https-t supportaljuk, akkor csak VPN marad (443+tls), amivel vissza tudnának élni. Viszont lehet

állítani korlátozást, hogy egy adott kapcsolaton belül mennyit lehet forgalmazni időben és adatforgalomban és utána tiltás helyett, rakok|rákok rá 2-5sec latencyt aztán

használhatatlan lesz a VPN. Ráadásul ezeket az ip-ket össze lehet gyűjteni és tilthatóak automatán. Ezen felül bele lehet nézni VPN forgalmába is,

mivel ugye csak SSL-és vpn jöhet szóba, azoknak kamuzniuk kell egy SSL certet és már minden támogatja SNI-t és egy darabig még marad is így. Szóval kiolvasható a

cert neve ahova connectelnek. Ami szintén tiltható.

Viszont attól, hogy a lehetőség adott, szeretném, ha nem kellene durvább korlátozásokat bevezetni majd számítógép használatra. Jó lenne, ha egészséges keretek

között maradna az okoseszköz használat és az elején csak időkorlátot szeretnék. Tehát reggel 8 és este 10 között lehet használni ezeket. A saját telefonjuk

pedig nem lesz egyértelműen korlátozva, hiszen saját maguknak vették és saját mobilnetet fizetnek majd maguknak.

Amennyiben nem tanulnak jól, akkor 18 éves korukban kirakom őket és saját albérletbe mehetnek, amire megkeresik a pénzt majd. De ha úgy látják, hogy szar a munka

és nehéz a megélhetés, akkor bármikor visszajöhetnek és maradhatnak, amíg iskolába/egyetemre járnak és minden félévben megvan a minimum kreditjük,

ami 3.5-5 éves képzéshez szükséges.

Tudom szigorúnak hangzik, de szeretném, ha ők is sikeresek lennének pénzügyileg. De a mai világ sajnos túl könnyen eltereli a fiatalok figyelmét a fontos dolgokról.

2022. aug. 14. 13:32
 8/10 A kérdező kommentje:

6os köszi, ilyesmiben gondolkodunk

7es nagyon durva, vajon igaz amiket írsz? Ez nekem túl elvetemült túl mesterkélt..

2022. aug. 14. 23:58
 9/10 anonim ***** válasza:
0%

8: 7-es vagyok

Külföld. Sokkal jobb fizetés miatt jöttünk ki. Ami meg is van. De cserébe extrém PC oktatás van. Azaz a nagyobb még 10 évesen sem tudott normálisan olvasni, mert nem volt kedve megtanulni és a tanárok ebben támogatták. Én meg dolgozom és nem érek rá (nem megtanítani, hanem győzködni, hogy egyáltalán elkezdje). Azért lenne a tanár, hogy megtanítsa ilyenekre. Elvittük őket szakemberhez, hogy megnézzék nincs-e valami bajuk, de se nem diszlexia se nem diszgráfia, csak lusták. Főleg a nagyobb.

Próbáltam korlátozás nélküli XBOX-ot engedni és volt számitógépük és korlátlan TV. Gondoltam, hogy kinövik, megunják. Nem úgy lett. Ráfüggnek és csak arról tudnak beszélni, mint valami zombik. Számitógépet nem is használták, mert ahhoz olvasni kellett volna, ahhoz meg lusták voltak. Ha telefonos játék elé ültek, akkor egész nap tudják nyomni. Ha nem nyertek, akkor dühkitöréseik voltak és csapkodtak.

Összetörték controllert. Újat nem vettem, de törött gombbal is tolták tovább.

Ezután döntöttem úgy, hogy mindent eladok. De végül maradt minden, de korlátozásokkal és próbálom így motiválni őket, hogy tanuljanak.

Viszont amiket írtam, nem a gyerekek miatt lettek. Adott volt minden, mert "okosház". Csak épp fejlesztő vagyok, így semmi mesterkéltség nem kell hozzá, csak kihasználom a lehetőségeket.

Viszont annak ellenére, hogy IT-val foglalkozom, itthon nem látják tőlem, hogy gépet nyomkodok. Szóval nem tudom miért kell ezt.

Gyerekkoromban nekem volt hozzáférésem számitógéphez, de tudtam, hogy a tanulás fontosabb, mint a játék, ha nem akarok csöves lenni.

Tudom népszerű nem leszek, mert főleg középkorú anyukák olvassák a GYK-t. Ők meg le fognak pontozni. De valahova ki akartam írni a bánatom. :) Meg hátha segít valaki valami ötlettel a lepontozás helyett/mellett.

2022. aug. 15. 00:49
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
9. Fiatal anyuka vagyok, de nekem is rettentő sok, amit írsz.
2022. aug. 15. 10:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!