21 hónapos lányom legalább 200 szót felismer, de csak mutogat, nem beszél, aggódnom kellene?
Gagyog, hümmög, mindenre azt mondja hogy “eeee!”. Összesen 4 szót használ hónapok óta:
Ba= apa
Nya= anya
Dada= labda
Mama (ezt ki tudja ejteni)
De mindent megért, több száz tárgyat felismer, az összes testrészét megmutatja, a kevésbé fontosakat is (pl hónalj, szemöldök), cselekvést is ért de nem beszél. Aggódunk!
2 éves koromig pont ugyanerre voltam képes, majd betöltöttem a kettőt, a következő hetekben, hónapokban meg elkezdtem beszélni
Szerintem egész normális ember lettem, szóval ez nem feltétlenül jelent még bajt
Ne aggódj, a fiam ugyanezt csinálta, azzal a különbséggel, hogy ő csak hümmögött és morgott. Nevetett, bújt, ölelt, sírt, de nem beszélt, nem is gügyögött. Ha akart valamit, akkor mutogatta hogy mit akar, akár oda is ment, ha az a valami távolabb volt, de egy szót sem volt hajlandó beszélni. Ha dühös volt, olyan dühvel, olyan mélyen a szemedbe tudott nézni, hogy a doki azt mondta, hogy kizárt, hogy autista lenne. Nála, mivel kimaradtak a szokásos baba-gügyögések is, csak a sírás meg a hangos kacagás árulta el, hogy a hangszalagjai működnek. És voltunk vele mindenféle dokiknál mindenféle kivizsgálásokon, hogy miért nem ad ki semmilyen hangot. Még a hallássérülés is felmerült, de nagyon gyorsan és határozottan mindenféle bajt kizártak. A pszichológus meg azt mondta, hogy mivel a korának megfelelően, sőt egy kicsit jobban is rajzol, ne csináljunk semmit, csak mindig mindent tisztán és pontosan mondjunk neki. Megpróbáltuk "zsarolni" is, hogy ha megmondja mi van a kezemben, akkor megeheti (húsvéti csokinyúl), erre sarkonfordult és elment dömperezni. Mivel nem beszélt, így nem vették fel az oviba, és mi magán oviba vittük. Ott pedig már a beszoktatás alatt, az első pillanattól kezdve olyan folyékonyan beszélt, mintha ez sose lett volna probléma. Mi csak pislogtunk, hogy mi van. És szobatiszta is így lett, egyik napról a másikra. Ő csak szimplán kihagyta a gügyögős baba-szavakat, az oviban azonnal tőmondatokkal kezdett beszélni, és pár hét múlva elmesélte nekik a kedvenc meséit (Kisvakond, amit a legtöbbször "olvastunk" a könyvéből).
Szóval ne aggódj, ha a dokik látták, tudják, vizsgálták, és nem találtak semmit, akkor majd megszólal, amikor kedve lesz.
Az én lányom tegnap lett 2 éves. Mond szavakat, hangutánzó szó mégtöbb van. Ilyen szavakkal hosszabb történetet mond el a saját nyelvén, de nem minősül beszédnek. 2 évesen a státuszon az van, hogy 2szavas mondatokban kell beszélni. Mivel nálunk ez még nincs, korai fejlesztésre akarja küldeni a lányomat a védőnő. Ott felmérik a gyerek állapotát és úgy küldik tovább fejlesztésre. Mivel nálunk vannak szavak és kommunikál is, még várok 2-3hónapot. Önmagához képest sokat fejlődött az elmúlt pár hétben. De ha nem indul be, én megnézetem, hogy mi az akadálya. Nem akarok elvakult se lenni meg majd beszél 5 évesen stb. De abban sem hiszek, hogy mindent napra pontosan kell tudniuk csinálni. 1-2 hónapnak még bele kell férnie.
Azért érdemes tájékozódni, hogy mik a lehetőségek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!