Mikor kezdtél el mesét olvasni a gyereknek alvás előtt?
1 éves volt
Eleinte a kiságyban volt csak aldogált, magyarázott.
Utána már rajtam feküdt, úgy nézte a képeket.
1.5 évesen már mutatta melyiket akarja.
Szakemberként azt tudom mondani, hogy mind a pszichológusok több, mint egy évszázados kutatásait tekintve, mind a saját szakmai tapasztalatomat tekintve 3 éves kor előtt felesleges népmesét / műmesét mondani a gyermeknek, babának, sokkal inkább mesélgetni érdemes a körülötte zajló világról, pl hogy bölcsiben van éppen, ott milyenek a gondozó nénik, vagy a szomszéd emberről, vagy a cicájáról, kutyájáról, ilyesmikről. Szóval, 3 éves kor előtt nem igazán tudják értelmezni a népmesét, se a műmesét, és az érésükre se hat érdemben. Legfeljebb a mesekönyv képecskéi lehetnek rájuk érdembeli hatással.
Műmesét, illetve népmesét viszont feltétlen fontos minimum lefekvés előtt mondani
3 éves kortól,
mind pszichés érés tekitnetében (érzelemfeldolgozás, elaboráció), mind intellektuális érés okán (mert spontán áttételes, transzfer hatása van).
4 éves a nagy, 1.5 a kicsi.
Kb 1éve mesélek könyvből a nagynak, de azt sem elalvás elött este.
Ugy,hogy én mesélek,úgy születésük óta hallják. De nem meséket, hanem csak úgy ami eszembe jut.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!