Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mikor kezdtél el mesét olvasni...

Mikor kezdtél el mesét olvasni a gyereknek alvás előtt?

Figyelt kérdés
Mennyi idős korában?
2023. máj. 3. 21:08
 1/7 anonim ***** válasza:
85%
1 éves korban. A szoptatást akkor váltotta fel a tejital+esti mese.
2023. máj. 3. 21:45
 2/7 anonim ***** válasza:
87%

1 éves volt

Eleinte a kiságyban volt csak aldogált, magyarázott.

Utána már rajtam feküdt, úgy nézte a képeket.

1.5 évesen már mutatta melyiket akarja.

2023. máj. 3. 21:47
 3/7 anonim ***** válasza:
40%

Szakemberként azt tudom mondani, hogy mind a pszichológusok több, mint egy évszázados kutatásait tekintve, mind a saját szakmai tapasztalatomat tekintve 3 éves kor előtt felesleges népmesét / műmesét mondani a gyermeknek, babának, sokkal inkább mesélgetni érdemes a körülötte zajló világról, pl hogy bölcsiben van éppen, ott milyenek a gondozó nénik, vagy a szomszéd emberről, vagy a cicájáról, kutyájáról, ilyesmikről. Szóval, 3 éves kor előtt nem igazán tudják értelmezni a népmesét, se a műmesét, és az érésükre se hat érdemben. Legfeljebb a mesekönyv képecskéi lehetnek rájuk érdembeli hatással.

Műmesét, illetve népmesét viszont feltétlen fontos minimum lefekvés előtt mondani

3 éves kortól,

mind pszichés érés tekitnetében (érzelemfeldolgozás, elaboráció), mind intellektuális érés okán (mert spontán áttételes, transzfer hatása van).

2023. máj. 3. 21:55
 4/7 anonim ***** válasza:
72%

4 éves a nagy, 1.5 a kicsi.

Kb 1éve mesélek könyvből a nagynak, de azt sem elalvás elött este.

Ugy,hogy én mesélek,úgy születésük óta hallják. De nem meséket, hanem csak úgy ami eszembe jut.

2023. máj. 3. 22:26
 5/7 anonim ***** válasza:
72%
A fiam 2,5 éves és soha nem meséltem neki könyvből estimesét. Nem szereti, nem köti le a könyvből olvasott mese. Próbálkoztam vele, de amikor az első mondat után három fele szaladt akkor nem láttam sok értelmét, hogy magamnak olvasgatok. Egy ideig altatódal volt az esti rutin, aztán átvette a helyét a fantázia. Amíg nem beszélt addig kitaláltam valami mesét neki a kedvenc játékairól, nagyszülökről vagy ami éppen eszembejutott és érdekes lehetett neki. Mostmár el tudja mondani, hogy mit szeretne így sokszor ő fonja a történet fonalát. Általában az aznapi eseményeket is úgy mondom el neki mintha mese lenne.
2023. máj. 3. 23:15
 6/7 anonim ***** válasza:
72%
Egy éves kora óta olvasunk neki, imádja a könyveket. Most 3 éves. "Sajnos" elkövettem azt a hibát, hogy egyik este saját mancs őrjárat mesét találtam ki, azóta minden este legalább 3 új mesét ki kell találnom 😳 nehéz... (5-ös nem tudom miért van lepontozva, sztem nagyon jó közös program, hogy a szülő találja ki a mesét)
2023. máj. 4. 08:13
 7/7 anonim ***** válasza:
56%
Nálunk 1,5 éves korban érett meg rá, akkortól vált rutinná, hogy apa mesél este. Előtte ficergett, kitépte a könyvet a kezünkből, csak felpörgött tőle. Először Anna-Peti-Gergőt meséltünk, meg Bogyó és Babócát, most már azért szélesedik fél év után a repertoár. Ő választhat ki 1-2 mesét hosszúságtól függően. Amúgy a lányom még nagyon igényli, hogy lásson képeket a szöveg mellé, egyedül úgy hallgatja meg a mesét kép nélkül, ha én találom ki fejből, ezt egy pár hete kezdtük. Kitaláltunk két kis karaktert, akik hasonló kalandokba keverednek, mint a lányom, és igyekszem mindig valami tanulságot kerekíteni a végére, hát nem megy túl gördülékenyen a fejből mesélés :D Ha meg nagyon mozgalmas nap volt, akkor amíg issza a tejet este, elmesélem az ő napját egy lezárásként.
2023. máj. 4. 08:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!