Anyátok,mamátok mikor dolgozott gyerekek mellet?és te?
Anyám 25 évesen szülte a nővérem. 16-tól dolgozott. A tesómnál ájuldozós hányós volt ezért nem tudott dolgozni terhesség alatt. A tesómmal 1 évig volt otthon majd vissza ment dolgozni. Rá 3 évre szült engem. Amíg terhes volt nálam addig szinte végig melózott az utolsó 2 hónapban nem. Velem 2 évig volt otthon problémás baba voltam tesóm is csak 5 éves volt.
Én 19 évesen szültem a fiamat, veszélyeztetett terhes voltam a 6. Héten Kórházba kerültem majd a 12. En és a 15.en mert súlyosan hánytam. A 8. Hónapig voltam rosszul addig ájuldoztam. A kisfiunkkal aki több emberes baba 2 éves koráig itthon voltam, majd elmentem dolgozni.
Nagymamám 17 évesen szült, aztán háború volt, így ő tartott el 3 kisgyereket végül, plusz az anyukáját és az anyósát, amíg a férfiak hadifogságban voltak. Érettségije nem volt, bár úrilánynak nevelték, három nyelven beszélt, tolmácsolt, sofőrködött meg saját gyártású kézműves dolgokkal kereskedett.
Anyukám 1 évesen adott minket bölcsibe, különben nem vették volna vissza (vezető jogász volt).
Én a gyerekek 3 hós korától már csináltam melókat home officeban és aztán mindkétszer kb. két évesen mentek bölcsibe, addig anyukám vigyázott rájuk sokat. Ha lesz még egy gyerekem, és épp nem szorít a nadrágszíj :), ma már nem dolgoznék, jobb nyugiban egy dologra figyelni, mint évekig stresszben zsonglőrködni az idővel, amikor mindenki elégedetlen veled, hogy miért nem inkább az ő dolgát csinálod, és te is magaddal.
Nagymamám: 4 polgárit végzett, utána gyárban kezdett dolgozni. 16 éves kora óta volt viszonya a nagyapámmal, de csak 23 volt, amikor összeházasodtak. Két gyerekük született, mindkettővel a szülés napjáig dolgozott, így szülés után 3 hónapig lehetett otthon velük, utána az anyja vigyázott rájuk. Már megvoltak a gyerekek, amikor estin leérettségizett. Sajnálta, hogy nem volt lehetősége egyetemre menni, az esze és a szorgalma is meglett volna hozzá, de munka és család mellett ez már egyáltalán nem fért bele neki.
Anyu: Egyetemet végzett, utána dolgozott, és csak ezután születtem meg előbb én, utána az öcsém. Kettőnk között nem ment vissza dolgozni, csak akkor, amikor az öcsém 2 éves lett. Ő bölcsibe ment. Nagymama sokat segített.
Én: Pont, mint Anya. Egyetem, munka, két gyerek, és utána vissza a munkába. De én már egy ideje itthonról dolgozom, így azért könnyebb összeegyeztetni.
Mamám 14 éves koráig tanult, 16 évesen férjhez ment, 23 éves koráig 3 gyereket szült. 16 éves korától fogva dolgozott csak nem gyárban, hanem az állatokkal otthon, illetve varrónő volt, gondozta a portát, zöldséget termesztettek, nevelte a gyerekeit.
Anyukám főiskolát végzett gyógytornász, 28-38 éves kora között 3 gyereket vállalt. A többieket nem tudom, de én mentem 1,5 évesen bölcsibe. 35 évig dolgozott a kórházban, utána korai nyugdíjba ment 58 évesen. Nyugdíjas most is, de mellette otthonápolást vállal. Megy más idősökhőz gyógytornát tartani, most lassan 68 éves.
Én nem voltam ilyen ügyes, 22 évesen kezdtem el dolgozni, előtte megpróbáltam az egyetemet de feladtam. 22 éves korom óta dolgozok (kivéve 2 évet a szülési szabadság miatt), most 32 vagyok.
Nagymamám talán 25 és 29 évesen szülte a két gyereket.
18 éves korától tanítóként dolgozott, aztán talán húsz évesen ment egyetemre 27 éves volt, mikor a nagyobb gyerek született, 29 évesen volt egy halvaszülés és 31 évesen született a kisebbik.
Fél évet vagy három hónapot(?) lehetett otthon maradni mindkét gyerekkel akkoriban, ebédszünetben ki lehetett járni szoptatni. Az tuti, hogy mikor a kisebbik született, aznap még dolgozott.
55 évesen nyugdíjba ment, 75-80 éves korukig nyugdíj mellett dolgoztak nagypapámmal, nemsokára 100 évesek lesznek.
Másik nagymamám maszekolt, nem nagyon dolgozott, róla nem tudok sokat, mert még pici voltam, mikor meghalt. Addigra nyugdíjas volt.
Anyum 36 és 38 évesen szült. 1.5 éves koromban ment vissza dolgozni. A tesómnak meg 1 éves korában. Pár éve elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, de azt mondja, hogy 90-92 éves koráig szeretne dolgozni.
Szerintem sokan kényszerből kezdtek 14-18 éves korukban dolgozni.
"munkából ment szülni"
Akinek problémamentes a terhessége, az simán megteheti.
"egész életükben dolgoznak"
Szintén nem jókedvükben dolgoznak az emberek egész életükben.
#13 vagyok.
Nagymama azért ment a munkából szülni, mert 3 hónap volt a szülési szabadság. Ha előbb elkezdte kivenni, annál kevesebb ideig lehetett utána otthon a babával. És nem azért dolgozott 15 éves korától gyárban, mert ez volt a mániája, hanem mert három kisebb testvére volt, apja meghalt, anyja egyedül nevelte őket, és szükség volt a keresetére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!