Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 3,5 évesen nem ejt ki tisztán...

3,5 évesen nem ejt ki tisztán egy csomó betát, ez normális?

Figyelt kérdés

Hatalmas a szókincse, jól ragoz, nincs hallásproblémája, összetett mondatokban beszél, viszont nehéz érteni, mert bizonyos mássalhangzókat nem mond ki (és kiakad, ha épp nem értjük, hogy mit akar). Önálló hangzóként ki tudja mondani, illetve már javult a kiejtése egy évvel ezelőtthöz képest, néha itt-ott már tisztábban beszél, de még mindig nehéz érteni. H betűt használ a v, f, r, s, sz, zs mássalhangzók helyett.

Hány éves korig van ez rendben?

Szoktuk időnként mutatni neki egyesével is a mássalhangzókat, aztán szóba bereakva is, és nagy nehezn időnként sikerül neki kimondani. Úgy néz ki pl., hogy azt akarja mondani, hogy ,,fa", helyette azt mondja, ,,ha". Mutatom neki, hogy ,,fffff", ezt szépen utánozza. Utána mutatom neki, hogy ,,ffffffa", ezt sokszor utána úgy mondja, hogy ,,ffffff...ha", és néha már sikerül neki egyben is, hogy ,,fffffa".

Nemcsak a szó elején nem mondja ki ezeket, hanem a szavak közepén sem, de a szó elején nagyon szembetűnő.

Volt valakinél ilyen? Mikorra beszélt tisztán? Tudunk valahogy segíteni neki ennyi idősen, vagy jobb lenne, ha nem is gyakorolnánk? (Mondjuk 2 hetente kb. egyszer szoktuk). Nagyon zavarja, amikor nem értjük, és minket is nyilván.

2023. ápr. 13. 11:20
 1/10 A kérdező kommentje:
Nem betát, hanem betűt :)
2023. ápr. 13. 11:20
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Nagycsoportos korig nem is foglalkoznak vele, addig fejlődik a beszéd. Még bőven van ideje. Ha akkor is lesz gond, akkor az óvoda jelezni fogja azt, hogy logopédusra van szükség.
2023. ápr. 13. 11:23
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez megnyugtató
2023. ápr. 13. 11:24
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Az óvodában 5 éves kortól foglalkozik vele logopédus, de addigra magától is kitisztulhat a beszéde.
2023. ápr. 13. 11:57
 5/10 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm
2023. ápr. 13. 11:59
 6/10 anonim ***** válasza:
0%

És számodra ez negnyugtato, hogy 5 éves koráig úgy beszél a gyereked, hogy nem lehet érteni?

Végülis a legtöbb gyerek ilyen, igaz..

2023. ápr. 13. 19:08
 7/10 A kérdező kommentje:
Nem értem a 6-os kommentet.
2023. ápr. 13. 19:55
 8/10 anonim ***** válasza:

Nekem 3eves és 2 hónapos a fiam. Az f betűt kb úgy tanulta meg, ahogy írod, úgy 2 hónapja. Most kezdi mondani az sz-t, pár napja. Az S, C, cs, zs, R még nem megy neki. Előtte ő is mindent h-nak ejtett.

Én is aggódtam, de állítólag még tisztul sokat a beszédük ebben a korban.

Én nem különösebben erőltettem neki, az f-et az apja tanitgatta neki, az Sz magától jött. Én még pár hónapot várnék, hátha beindul.

A közösség, bölcsi/ovi sokat segít.

2023. ápr. 13. 23:10
 9/10 A kérdező kommentje:
Koszi 8-as. Bolcsis mar 1,5 eves kora ota.
2023. ápr. 14. 07:06
 10/10 anonim ***** válasza:
Logopédus nem javítja a hangzokat 5 éves korig, mert addig magától tisztul.
2023. ápr. 14. 07:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!