Mennyi idős korig normális, hogy nem beszél tisztán egy kisgyerek?
Bizony hogy kell vele kezdeni. Az óvodában nem mondták? A logopédus általában iskolába menő gyerekekkel foglalkozik, de olyan esetben, ha sok hang(és nem betű)hibája van egy gyereknek akkor korábban is elkezdi a terápiát!
-egy logopédus
Mi a különbség a betű és a hang probléma között? Laikus szülőként ezt hogy tudom eldönteni?
Az oviban nem szóltak, de most már én fogok rákérdezni.
Amit most példakánt tudok felhozni:
- az anya szóban az ny betű nem tiszta, átmenet az n és az ny között
- a s betű sem tökéletes
- k betű helyett még a t-t használja
- l betű helyett j-t
Érthető, amit mond, csak nem tökéletes.
Logopédus általában 5 éves kortól foglalkozik egy gyermekkel, ha betölti, valószínűleg az oviban is szólni fognak. A közeli iskolakezdés miatt is.
Kérdezz rá szerintem az oviban.
5 évesen ehhez már logopédus kell, de az oviba nem fognak vele foglalkozni, mert nincs rá "idő".
Vidd el vizsgálatra a Szakértői Bizottsághoz. Ott ha gy látják, akkor beszédfogyatékos lesz, vagy BTM-es, s akkor fog kapni ingyenes logopédiai foglalkozást.
Másik út, hogy Te fizetsz maszekot.
Mindenképp kell javítani a beszédet, mivel olvasni nem fog tudni beszédhibával,s ez magától nem fog elmúlni.
Így már értem a hang-betű különbséget, köszönöm.
Egy éves kora körül kezdett beszélni, akkor még ugye az egy szótagos szavacskákkal. Amúgy pedig be nem áll a szája :)
Pici faluban lakunk, nem tudom, itt van-e szakértő bizottság, de majd az óvodában rákérdezek, legalább infót csak tudnak adni.
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!