Túl jószívű, bőkezű a gyerekem, mit tegyek hogy ne használják ki?
Jó kérdés, mindkét álláspontban van valami. Egyrészt én sem szívesen szponzorálnék más gyerekeket, akkor sem ha futja rá. Úgyhogy nem tartom ördögtől valónak azt mondani, hogy akkor így nincs zsebpénz, mert nem azért adom, hogy más gyereke profitáljon belőle. Másrészt viszont tényleg a saját zsebpénzét neki kéne megtanulnia beosztania.
Úgyhogy maximálisan egyetértek azzal, hogy beszélgetni kéne vele. Ő nem látja, hogy mennyire aránytalan ez az ajándékozgatás? Nem lehet, hogy ő is szokott kapni, csak nem mondja nektek? Amennyibeb tényleg egyoldalú a dolog, őt ez nem zavarja?
Azzal egyetértek én is, hogy hagyni kell megvívni a saját harcait és hagyni kell csalódni. Egyszerűbben fogalmazva hagyni kell élni és tapasztalni. De ezt én már nem látom "egészségesnek". Szülőként felelőségünk tanítani őket.
Az is fejtörést okoz, hogy nem látjuk át a gyerek személyiségét, csak egy nagyon rövid, egyirányú leírás van róla.
Én is a beszélgetés pártját fogom, belevíve valamennyi edukációt a pénzről. Plusz keresnék vele együtt valamilyen motivációt, amivel kiplakátolhatjuk a szobáját.
A pénzcsap viszont zárva lenne, ha szeretne valami különlegesebb tízórait a suliba (nálunk a suliban lehetett hamburgert, hotdogot, kisebb süteményeket venni), akkor csomagolnék neki itthon. Vagy ha gyűjti a fociskártyát, popit-et, mittoménmiket, akkor havonta 1x meglepném vele, illetve havi 1x elkísérném, hogy vegyen a pénzéből egy ilyet a gyűjteménybe. Nem akarnám ezektől megfosztani. Kicsit gondolkodva, a pénzét sem akarnám elvenni, helyette inkább gyűjtenénk neki a hálószobánkban, ahonnan nem vehetné el csak úgy. Ha összegyűlt a vágyott holmira, akkor elmennénk megvenni. Ha marad a pénzből, akkor egy ezrest oda adnék neki, azt elköltheti arra, amire szeretné. Az adakozós vágyát pedig kiélhetné növények, állatok gondozásában. Nem tudom mik a lehetőségek, de panel erkélyen is lehet haszonnövényeket termeszteni. Mindennapi gondoskodást igényelnek, plusz talán érzelmileg többet adna, ha magról nevelgetne egyet és ehetné majd a termését.
Szerencsére jó idők jönnek, lehet megbeszélném a gyerekkel, hogy csoki helyett vegyünk foci/kosárlabdát, azt megoszthatja a barátaival. Elcserélés, elajándékozás nincs, csak közös játék. Vagy bármilyen (nem drága) játék/játékszer megosztása. Erősen beleverném, hogy ezzel többre is megy, mint azzal, hogy bankautomatát játszik.
Vennék még otthonra tudományos, barkácsolós könyveket, leülnék vele ilyeneket nézni. Ezek is jó témák. Vagy megkérdezném, hogy mik a témák a haverokkal, azokban megpróbálnánk együtt több tudásra szert tenni.
Mivel itt van nevelési elakadás is, én a férjemmel összefognék és kifizetnék szakembernél egy órát (az még nem földhöz vágó összeg) és együtt elmennénk tanácsadásra. Hátha tud okosat mondani, mert valljuk be, mi nem.
Ha jóban vagy a szülőkkel, velük is érdemes lenne beszélgetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!