Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Túl jószívű, bőkezű a gyerekem...

Túl jószívű, bőkezű a gyerekem, mit tegyek hogy ne használják ki?

Figyelt kérdés
Van egy csupaszív 10 éves fiunk, nincsenek anyagi gondjaink. A gyerkőcöt úgy neveljük, hogy ne nézzen keresztül a nincsteleneken (ésszerű keretek között). Legutóbb is megkért, hogy vegyünk egy csokor barkát egy aluljáróban áruló nagyon öreg nénitől, mert megsajnálta. Ezzel nincs is semmi baj, büszke is voltam rá. Azonban észrevettem, hogy ész nélkül költi a saját kis félretett pénzét a barátaira, akik egyre többet lógnak nálunk, félek hogy nagyot fog koppanni a gyerek. Semmi baj nem lenne, ha néha venne nekik 1-1 csokit, de ő nem 1-1 csokit vesz, hanem a legnagyobb kiszereléseket, és ebből semmit sem kap vissza. Nyilván elmondtam már neki, hogy ez szerintem túl sok, és így nagyon hamar el fog fogyni a pénze, a tervezett játékot sem fogja tudni megvásárolni,amire gyűjt(ött). Hatástalannak bizonyulnak az érveim, azt válaszolja vissza, hogy szereti a barátait ezért megajándékozza őket hogy örüljenek. Valami ötlet esetleg?
2023. ápr. 12. 19:59
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
99%
Hagyd, had koppanjon! Az élet a legnagyobb tanítómester, hidd el. Szerintem egy 10 éves kiskamasznál ennyit tehetsz, amit megtettél. Amúgy inkább ilyen gyerekem legyen, mint olyan amelyik átgázol másokon, szóval legyél rá büszke :)
2023. ápr. 12. 20:02
 2/16 anonim ***** válasza:
26%
Büszke vagyok rá.Kevés ilyen jószívű ember van.
2023. ápr. 12. 20:18
 3/16 anonim ***** válasza:
85%
Ez nem feltétlen jószívűségből fakad, hanem önértékelési hiányból (csak akkor szeretnek, ha adok).
2023. ápr. 12. 20:19
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos úgy van, ahogyan az 1-es mondja. Ha az észérvek nem hatnak, az érzelmi sokk majd fog. Bár kétségtelen, hogy nagyobb lesz az elszenvedett kár, míg elér a falig a történet.

Én azért szülőként keményebben beavatkoznék. Egy 10 éves gyerektől nem lehet elvárni, hogy racionális döntéseket hozzon bármivel kapcsolatban. Mostanra már kialakulhatott benne és a baráti körén belül is az a nézet, hogy a viselkedése így természetes és kívánatos. Ő népszerű lett a kortársak szemében, ajándékot kapni szeretnek a kis barátok, mindenki nyertes. Ugyanakkor ezt a pozíciót csak úgy lehet majd fenntartani, ha továbbra is ellátja őket, sőt mivel ez a fajta kedvesség megszokottá válik idővel, elképzelhető, hogy fokozni kell majd a befektetett értéket. És itt jönnek a problémák, mert vagy minden pénzét a cimborákra költi, vagy hirtelen elzáródik a pénzcsap, és még ő lesz a rossz ember, mert megszűnik a jó világ a csapatra nézve. A többiek is gyerekek, gyermeki elképzelésekkel; nem biztos hogy mérlegelik majd a fiad szempontjait - vagy közvetve a tiédet. Arról nem is beszélve, hogy ha komolyan beépül a fiad személyiségébe ez a fajta hozzáállás a környezetéhez, egész életében ki fogják használni akik hajlamosak az ilyesmire. Szóval szerintem érdemes lenne nyomatékosan felhívni a fiú figyelmét a világ működésére, különös tekintettel a "jóindulattal történő visszaélés" és a "balek" témakörökben. Még jótékonykodhat eleget életében, ha lesz saját jövedelme felnőttként.

2023. ápr. 12. 20:30
 5/16 anonim ***** válasza:
61%
Kérdező, ti egyébként tudtok mértéket tartani, vagy pedig elkényeztetitek a fiatokat? Milyen példát mutattok neki?
2023. ápr. 12. 20:38
 6/16 anonim ***** válasza:
85%

Én megmondanám neki, hogy ezentúl nincs zsebpénz, mert más gyerekét nem fogom csokival etetni. Ha kell, kérjen a saját szüleitől.

Nagyon káros, szerencsétlen gyerek gondolom egy tipikus áldozat típus, akinek az ízlése nem fedi le a közízlést, aki nem nagyhangú, nem vezéregyéniség, így ez a legegyszerűbb módja annak, hogy megkedveljék. Egy-két gyerek simán használhatja csicskának is.

Megkéne erősíteni az önbizalmát, megtanítani neki, hogy enélkül is szerethető és a pénzszórás (mert ez az) nem pozitív tulajdonság.

Tudom, furi, hogy nem nyalogatom a gyerek arcát, de én nem a jószívűséget, hanem az önbizalomhiányt látom ebben. :(

2023. ápr. 12. 20:50
 7/16 anonim ***** válasza:
87%
6! Bizony-bizony. Megveszi a barátságukat,mert úgy érzi, enélkül nem lennének barátai. Így tartja maga mellett őket.
2023. ápr. 12. 20:58
 8/16 anonim ***** válasza:
88%
6. És mit tanítasz neki vele? A zsebpénzt arra költi amire akarja. Az az ő felelősége. Majd megtanulja, hogy ha elszórja neki nem marad. De ha elveszed tőle, nem hagyod, hogy a saját botlásából tanuljon és csak dacolni fog veled. Szerintem, de lehet nincs igazam.
2023. ápr. 12. 21:05
 9/16 anonim ***** válasza:
80%

Oké, hogy arra költi, amire akarja, nem szólunk rá/bele. De ha neki ez a non plus ultra, hogy embereket vásárol maga köré, hogy a felszínen szeressék és ez (jelenleg) többet ér neki, mint a tárgyak vagy egy finom falat, akkor is hagyni kéne?

Ne értsd félre, nem "beléd állni" akarok, csak érdekes számomra ez, hogy a két ellenkező oldalon állunk.

Én sem tudom, hogy mi a tényleg jó válasz és döntés erre. Én nagyon negatívan látom ezt és biztos, hogy határozottan oda lépnék.

#6 vagyok.

2023. ápr. 12. 21:18
 10/16 anonim ***** válasza:
74%
#9 vagyok. Még annyi, hogy ezzel a baj, hogy évekig megmaradhat ez a tulajdonsága esetleg élete végéig. És egy olyan ember lesz belőle, aki a nők alá tol mindent, majd jön ide incelkedni és leszólni minden nőt, mert őt kihasználják.
2023. ápr. 12. 21:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!