Erre mi a jó válasz?
2 hét múlva lesz 4 éves a fiam. Van egy 1.5éves húga.
A napokban rengetegszer feljött benne a szülés/születés téma. Hogy ő meg a huga az én hasamból jöttek ki? Igen, nyilván ezt elmondom neki.
De ma már rákérdezett, hol a hasamon a vágás? Hát sehol. Hogy arról is honnan tud, nem tudom. Eddig sosem volt téma. Mondtam nekik, hogy őket nem úgy vágta ki a doki. De akkor hogy?
Basszus erre nem tudtam mi a jó válasz. 4 éves lesz még csak. Nem akartam "sokkolni" azzal, hogy a punusból. (Így hívjuk a hugiét is).
Inkább tereltem a témát, de ez nem megoldás. Tuti legközelebb is rákérdez. De nem tudom egy ekkora gyereknek mi a jó válasz.
Na meg a hogy került oda a hugi?
Nekem anyám kb semmi ilyen témáról nem beszélt, nem beszélhetek vele a mai napig. Nem tudom mi a jó megoldás.
Ti ekkora gyereknek mit mondanátok erre? Nem szeretném, hogy ne tudjunk ilyenekről beszélgetni, ahogy én anyámmal nem tudtam. De nem tudom 4 éveseb mi az a szint amit "tudnia kell"
Én azt mondtam, hogy a puncimból. Annyit válaszoltak, hogy oké.
Nem lettek tőle lelki sérültek.
A "hogy került oda" kérdést úgy intéztük el, hogy az anyuka hasában van egy magocska, és ha az anyuka meg az apuka nagyon szeretnének kisbabát, akkor a magocska elkezd nőni, és abból fejlődik ki a kisbaba.
Ha szeretnéd, hogy tudj vele ilyenekről beszélgetni, akkor ne kerüld a témát - nincs ebben semmi szégyellnivaló. Ha nem tőled, akkor majd az oviban valamelyik "okos" társától megtudja az "igazságot", de ha azt érzi, hogy te kerülöd a témát, nem nagyon fogod megtudni, hogy mit tud rosszul...
Azt "kell" tudnia, amire rákérdez, ilyen egyszerű.
Előző voltam.
Szerintem ez nem sokkolja le még őket, nyugodtan el lehet mondani neki az igazat. Amikor már valamire rákérdez, akkor egy pár szavas válaszra már érett is. Ha terelsz, zavarba jössz a témától, akkor azt ő is észreveszi és azt hiszi, hogy ez valami nagy és félelmetes dolog, és akkor megijeszti az egész téma, biztos, hogy nem ezzel ágyazol meg a későbbi nyíltságnak.
Lehet venni kifejezetten kisgyerekeknek való felvilágosító könyveket, meséket, ezekből érdemes olvasni nekik, hátha segít, illetve tök sokszor már van nekik is elképzelésük arról, hogy hogyan történnek a dolgok, vissza is lehet kérdezni, hogy szerinte hogy születik a kisbaba és akkor egy kétirányú beszélgetést alakítasz ki, ahol helyrepofozod az ő gondolatait, persze korának megfelelően.
3 éves lányom pont most kérdezett rá erre a dologra. Én simán elmondtam neki, hogy anya punciján bújt ki a kistesó, és hogy ő is ugyanígy született. Nem nagyon látszott sokkoltnak.
Még arra is rákérdezett, hogy ugyanott, ahogy a kaki és a pisi? Mondtam, hogy nem, mert 3 lyuk van a lába között, egyiken jön a pisi, másikon a kaki, a harmadikon a kisbaba, szóval nem ugyanott. Erről már tárgyaltunk korábban, hogy elöl jön a pisi, hátul a kaki, a harmadik most került szóba először. Ezt is tudomásul vette, a fájdalomról nem került szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!