Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Erre mi a jó válasz?

Erre mi a jó válasz?

Figyelt kérdés

2 hét múlva lesz 4 éves a fiam. Van egy 1.5éves húga.

A napokban rengetegszer feljött benne a szülés/születés téma. Hogy ő meg a huga az én hasamból jöttek ki? Igen, nyilván ezt elmondom neki.

De ma már rákérdezett, hol a hasamon a vágás? Hát sehol. Hogy arról is honnan tud, nem tudom. Eddig sosem volt téma. Mondtam nekik, hogy őket nem úgy vágta ki a doki. De akkor hogy?

Basszus erre nem tudtam mi a jó válasz. 4 éves lesz még csak. Nem akartam "sokkolni" azzal, hogy a punusból. (Így hívjuk a hugiét is).

Inkább tereltem a témát, de ez nem megoldás. Tuti legközelebb is rákérdez. De nem tudom egy ekkora gyereknek mi a jó válasz.

Na meg a hogy került oda a hugi?

Nekem anyám kb semmi ilyen témáról nem beszélt, nem beszélhetek vele a mai napig. Nem tudom mi a jó megoldás.

Ti ekkora gyereknek mit mondanátok erre? Nem szeretném, hogy ne tudjunk ilyenekről beszélgetni, ahogy én anyámmal nem tudtam. De nem tudom 4 éveseb mi az a szint amit "tudnia kell"

2023. márc. 21. 14:00
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
94%

Én azt mondtam, hogy a puncimból. Annyit válaszoltak, hogy oké.

Nem lettek tőle lelki sérültek.

2023. márc. 21. 14:06
 2/25 anonim ***** válasza:
85%
Én simán elmondtam az akkor 3,5 éves lányomnak, hogy hogyan született a hugi. Hogy honnan bújt ki. Nyilván fájt nekem hetekig a gátsebem, legalább ezt sem kellett körülírnom. Mondjuk nálunk a gyerekek bejönnek, ha pisilek is, látják a betétcserét stb., mindenre rákérdeznek, szerintem teljesen rendben van, hogy tudják. Nem hiszem, hogy ezzel sokkolnád, hiszen náluk még nem annyira tabu a nemiszerv téma, mint a felnőtteknél.
2023. márc. 21. 14:06
 3/25 anonim ***** válasza:
79%

A "hogy került oda" kérdést úgy intéztük el, hogy az anyuka hasában van egy magocska, és ha az anyuka meg az apuka nagyon szeretnének kisbabát, akkor a magocska elkezd nőni, és abból fejlődik ki a kisbaba.

Ha szeretnéd, hogy tudj vele ilyenekről beszélgetni, akkor ne kerüld a témát - nincs ebben semmi szégyellnivaló. Ha nem tőled, akkor majd az oviban valamelyik "okos" társától megtudja az "igazságot", de ha azt érzi, hogy te kerülöd a témát, nem nagyon fogod megtudni, hogy mit tud rosszul...

2023. márc. 21. 14:08
 4/25 anonim ***** válasza:
95%
Nem kell kerülgetni, nekik ez tökre nem sokkoló, 10 másodperccel később már rég máson jár a fejük. Nem kell se hülyeségeket mondani, se elkenni a témát. Inkább az oviban/iskolában szedjék össze a kétes infókat, mint hogy tőled tudják az igazságot?...
2023. márc. 21. 14:10
 5/25 anonim ***** válasza:
94%

Azt "kell" tudnia, amire rákérdez, ilyen egyszerű.

Előző voltam.

2023. márc. 21. 14:11
 6/25 anonim ***** válasza:
75%
Két ilyen gyerekkönyvem van, ahol erről szó van, az egyikben azt írják, hogy egy bizonyos szülőcsatornán át, ami szülés előtt kitágul. A másikban meg, hogy a mama két lába közt egy kis nyíláson át. A hogy kerül odára az egyikben elég konkrétan le van írva, hogy mi történik, ha két ember nagyon szereti egymást, a másiknál az anyuka csak férjhez ment aztán rájött, hogy terhes.
2023. márc. 21. 14:13
 7/25 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem ez nem sokkolja le még őket, nyugodtan el lehet mondani neki az igazat. Amikor már valamire rákérdez, akkor egy pár szavas válaszra már érett is. Ha terelsz, zavarba jössz a témától, akkor azt ő is észreveszi és azt hiszi, hogy ez valami nagy és félelmetes dolog, és akkor megijeszti az egész téma, biztos, hogy nem ezzel ágyazol meg a későbbi nyíltságnak.

Lehet venni kifejezetten kisgyerekeknek való felvilágosító könyveket, meséket, ezekből érdemes olvasni nekik, hátha segít, illetve tök sokszor már van nekik is elképzelésük arról, hogy hogyan történnek a dolgok, vissza is lehet kérdezni, hogy szerinte hogy születik a kisbaba és akkor egy kétirányú beszélgetést alakítasz ki, ahol helyrepofozod az ő gondolatait, persze korának megfelelően.

2023. márc. 21. 14:21
 8/25 anonim ***** válasza:
88%

3 éves lányom pont most kérdezett rá erre a dologra. Én simán elmondtam neki, hogy anya punciján bújt ki a kistesó, és hogy ő is ugyanígy született. Nem nagyon látszott sokkoltnak.

Még arra is rákérdezett, hogy ugyanott, ahogy a kaki és a pisi? Mondtam, hogy nem, mert 3 lyuk van a lába között, egyiken jön a pisi, másikon a kaki, a harmadikon a kisbaba, szóval nem ugyanott. Erről már tárgyaltunk korábban, hogy elöl jön a pisi, hátul a kaki, a harmadik most került szóba először. Ezt is tudomásul vette, a fájdalomról nem került szó.

2023. márc. 21. 14:23
 9/25 anonim ***** válasza:
33%
Hát én köszönöm a kérdést, reggel kérdezett rá az 5 évesem de kerültem a témát. Ő is azt hitte kiveszik a hasamból a kistesót de mondtam neki, hogy valószínűleg nem. De tereltem ezután. Megint rá fog kérdezni de akkor remélem neki se lesz 100 kérdése meg nem sokkolja az igazság, ha megtudja :D
2023. márc. 21. 14:43
 10/25 anonim ***** válasza:
94%
9es, örülj neki, ha lesz 100 kérdése, mert az azt jelenti, hogy még nem sikerült tabusítanod benne a témát!!!
2023. márc. 21. 14:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!