Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Borzasztóan rákapott az 5...

Borzasztóan rákapott az 5 éves fiam a Tv nézésre, hogyan térhetnénk vissza az arany középútra?

Figyelt kérdés

Az ősszel sokat volt beteg a kisfiam, kórházban is kellett lennünk többször is. Amikor épp otthon voltunk akkor nekem dolgozni kellett így voltak napok amikor szinte egész nap nézte a youtube-ot.

Nagyon szégyellem, tiszta tv függő lett. Kimondta hogy unatkozik Tv nélkül, nem tud magával mit kezdeni, alig játszik fél órát már kapcsolná vissza a tvt. Teljesen eltiltani nem akarom de teljesen felborult az értékrendje is. Látja a sok sponzoros videóban a rengeteg drága játékot amit ő nem kaphat meg... minden más unalmas neki, érdektelen, nyafog ha kimegyünk az udvarra, vagy ha kézművesek esni szeretnék vele. Unott fejet vág mindenre, szinte teljesen elveszítette az érdeklődését bármi iránt. Ha athivunk kisbarátot akkor egyből tvt akarna kapcsolni nem pedig játszani, ovibol jövet megállás nélkül kérdezgeti hogy ugye nézhet mesét... Teljesen rákattant, mit tegyek?

2022. nov. 22. 23:37
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
Reggelei is már úgy kezdődnek hogy egyből mesét akarna kapcsolni, pontosabban hülye youtube videókat
2022. nov. 22. 23:39
 2/15 anonim ***** válasza:
92%

Egy 5 éves azt csinálja, amit a szülei megengednek neki.

Eldöntöd, hogy mikor és mennyit nézhet tv-t, és betartatod.

Nincs más titka, szülőnek kell lenni.

2022. nov. 22. 23:48
 3/15 anonim ***** válasza:
71%
nincs mese: amit pistike parancsol, az van!
2022. nov. 23. 00:06
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Pár hét és "lejön a szerről", ha következetesek vagytok. Ha nem, akkor sokáig fog menni ez a huza-vona. Legyenek lefektetve világos, egyértelmű szabályok. 10 perc (időzítő beállítva, ha csörög kikapcsolod) vagy 2 mese max és utána kikapcsolod.

Ordítani, hisztizni fog? Igen. Ilyenkor alkalmazhatod a sírásmeghallgatás módszerét. (nézz utána ha nem ismered)

2022. nov. 23. 00:08
 5/15 anonim ***** válasza:
80%
Én a 14 éves lányomnak is korlátot szabok tv, tablet és telefonugyileg. Nem nagy kunszt. Szabályt megalkotod, betartatod. Lesz hiszti? Lesz. De te vagy a felnőtt. Később már nem fog működni!
2022. nov. 23. 00:19
 6/15 anonim ***** válasza:
74%
7 és 9 évesem van. Napi 2 rész mese van, házi feladatok után. Ezenkívül hétvégén 2-2 óra digitális játék. El lett mondva, fel van írva a fali naptárukba, be van gyakorolva. Ennyi. Vágynak rá többet? Persze. Nézhetik többet? Nem. Sok ilyen dolog van az életben, ami kellemes, sőt imádod, mégsem csinálod korlátlanul: tortaevés, délig döglés, sorozatnézés, szex, alkohol, kinek -mi. Ahogy a saját életed is korlátozod, meg kell tanítani nekik, hogy ők is tegyék ezt. Így nem alakulnak ki olyan problémák, amik a normális életvitelt akadályozzák és hatással van a fejlődésükre, teljesítményükre. Ahogy a vitamint is le kell nyeljék minden nap és nem ehetnek csokit vacsorára, és lefekvés előtt fogmosás van. Ez is csak egy ilyen, semmivel sem több vagy kevesebb.
2022. nov. 23. 01:30
 7/15 anonim ***** válasza:
0%

Lányom is nézett 5 évesen youtube meséket de csak annyit és olyat amilyet én elindítotam youtubon ,

Soha nem volt hiszti belöle.

Volt hogy sokat nézet volt .

2022. nov. 23. 05:56
 8/15 anonim ***** válasza:
24%
Tesómmal ovis korunkban szinte állandóan a TV-t bámultuk. Mamához átmentünk oda is csak TV-t nézni. Iskolás korunkban meg a számítógépet nyomtuk mindig Mégis felnőttünk, semmi bajunk nem lett.
2022. nov. 23. 06:38
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Egy 5 éves már tud némileg logikusan gondolkodni. Kezdheted azzal, hogy fiam, minek neked az a reklámozott drága játék, ha reggeltől estig a tévét akarod bámulni? Ha azt látom, hogy naponta maximum 1 órát nezed es a többi időben játszol rendesen, akkor egyet valaszthatsz karácsonyra, mert tudom, hogy játszani fogsz vele.

Aztán meg lehet neki mutatni az órán, hogy az mennyi.

Az öcsémnél legalábbis működött.

2022. nov. 23. 08:05
 10/15 anonim ***** válasza:
42%

Kezdeném azzal hogy ne youtubeot nezzen ami tele van reklammal. Ha mar muszaj mesezni (enyemek is szoktak foleg betegen), akkor tegyel be egy disneyt vagy nezzen M2-t, azon még viszonylag elfogadhato mesék mennek. Én ezzel kezdeném, hogy azt a szenny youtubeot kizarni. Aztan persze idokorlatozas, pontos es ertheto szabalyokkal, mikor, mennyit lehet. Biztos h fog eleinte hisztizni de neked kitartonak kell lenni. Egy ido utan majd belatja h nincs mas valasztasa mint vmi mas szorakozast kitalalni. Esetleg te is gondolkozz mi az az ujdonsag amivel talan le lehet kotni. Vmi uj epitos jatek v barmi, amivel egy ideig elszöszmötöl.

Nalunk egyebkent ugy van (5 es 7 eves lanyok), hogy reggel amig a hajukat megcsinalom megy az M2, ez kb 10 perc. Es csak azert engedem h nyugton uljenek amig elkeszul a frizura, igy nekem is egyszerubb. Delutan ha megjovunk ovibol sulibol, a nagy hazit ir, a kicsi a szobajaban kell h elfoglalja magat addig. Ha kesz a hazi, altalaban elkezdenek egymassal jatszani, vagy kulon kulon. De ha nincs hozza kedv akkor kicsit tevezhetnek (kb fel ora), ez M2 vagy netflix kids. Este ha megvacsoraztak es megfurodtek, es még nincs 8 ora, akkor 8ig még nezhetik az M2-t (ez is kb 15-20 perc).

En ezt nem gobdolom veszesen soknak, de boven eleg.

Hetvegen lazabbak vagyunk mert akkor mi is a ferjemmel orulunk h lehet kicsit fetrengeni reggel es nem kell koran kelni. Ilyenkor a gyerekek felkelnek, meseznek, mi ebredezunk, kavezunk stb. Ilyenkor kb 1-masfel orat meseznek. Ha betegek es fekudni, pihenni kell , akkor korlatlanul nezhetik, akar egesz nap, de olyankor inkabb disneyket rakok be nekik.

Sztem a mai vilagban nehez kikerulni ezt a tevenezes dolgot, mar csak azert is mert a szulok is allandoan dolgoznak, rohannak, otthon is haladni kene mindennel es neha egyszerubb a gyereket kicsit letenni a tv ele, hogy legyen egy kis nyugi. Nem ugy van mar mint regen, sok helyen nincs nagyszulo se, aki be tud ugrani segiteni, a szuloknek munka mellett kell mindent IS megoldani. Arrol nem is beszelve mikor beteg gyerek mellol kell home officeolni, hat nem egyszeru. Ugyhogy en nem torok palcat senki felett akinek a gyereke szokott tevezni, a MÉRTÉK es hogy megvalogatni mit nez az nagyon fontos, ha ez meg van akkor sztem oke.

2022. nov. 23. 08:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!