Csak az én 7 évesemnek nem potyognak még a tejfogai, vagy más is van így? Ez nem baj?
Nagyobbik fiamnak is későn kezdtek kiesni a tejfogai, de ő babaként is későn növesztett fogakat, elmúlt egy éves, mire az első kibújt, de akkor aztán egyszerre 2-4 is. Fogváltás ugyanez, volt, hogy 9 évesen egy hét alatt négy foga esett ki. Röntgen persze készült neki is, de semmi aggasztót nem látták, csak még a csontfogak gyökere nem zárult be neki sehol 7 évesen (szóval még nem voltak "készen").
Most 15 éves, megvan az összes csontfogak, szép egészséges mind.
Nekem azt mondták a Pedagógiai Szakszolgálatnál, hogy az iskolaérettség egyik jele, hogy van-e már csontfoga. Ugyanis nem csak a fogak csontosodnak, hanem a gyermek egyéb csontjai is erősödnek. A keze például még nem biztos, hogy elég erős, hogy megtanuljon írni, ha még nincs csontfoga. Iskolás már? Nincs gond a tanulással?
Az én lányomnak is 7 éves kora után jött ki az első csontfoga, és sajnos voltak is gondok a sulikezdéssel. Bár nekünk nagycsoportban ugyan nem mondták az óvónők, hogy ez gond lett volna, de utólag sajnos volt több jele is, hogy a lányom még nem volt érett a sulira. De persze most már igyekeznek kidobálni a gyerekeket az oviból, mert kevés a hely.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!