Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Gyümölcspüréből mi a napi...

Gyümölcspüréből mi a napi maximum?

Figyelt kérdés

15 hónapos (még szoptatott) gyermekem reggelire kap max.1 db üveges gyümölcspürét, gabonákkal, puffasztott magvakkal sűrítve. Ezen felül a férjem van, hogy 3-4 tasakos gyümölcspürét is beletol a nap folyamán. Ha nyikkan egyet a gyerek, vagy a nagy lakásfelfedezésben elkezdi pakolgatni a püréket, akkor biztos, mert olyat akar enni és már adja is neki.

Én szeretnék rendszert és következetességet az étkezésben és minél kevesebb desszertet, de lehet hogy rosszul gondolom. Van erre valamilyen tudományos vagy szakmai ajánlás, hogy mi az ideális mennyiségű bolti gyümölcspüré naponta? Vagy hogy mely napszakban, vagy hogy érdemes adagolni?

Snack-ként extrudált, natúr kukoricarudakat szokott rágcsálni, amiért sokkal jobban rajong, mint a püréért, amit fél perc alatt kihörpint a tasakból.

2022. okt. 3. 02:31
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
72%

A józan esz is azt diktálja, hogy a gyerek étkezésében rendszer legyen, arányosság.

Ne egyen összevissza.

A férjed szépen, módszeresen étkezési zavarossá fogja nevelni.

A szervezetnek szüksége van az életritmusnak megfelelő idejű és mennyiségű, változatos étkezésre.

Ezt próbáld megértetni vele.

2022. okt. 3. 05:59
 2/16 anonim ***** válasza:
44%

A bolti pürékkel nem etetném. Magam készítem a szezonális gyümölcsből a pürét. 10 óraira kapja.

Tettem el kis üvegekben natúr, cukor és tartósító nélküli gyümölcspüréket, gyümölcsleveket. Azt kapja 10 h-kor kis betéttel, ebédhez lé. Napközben uzsonnára is lehet adni. De igyon vizet is, amikor szomjas. A gyereknek szükséges a sok folyadék, de nyakló nélkül a gyümölcslé sem jó, főleg a püré, ami nehéz is lehet, eltelíti.

2022. okt. 3. 06:05
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem erre nincs tudományos ajánlás, szülői kompetencia. Bár a napi 3-4 (+1 üveges) szerintem is nagyon sok, én ha adok, akkor az max 1 tasak/nap.

Egyébként apuka nagyon cuki, hogy egyből adja neki, ha kéri, de azért ő a szülő, hogy korlátokat szabjon ebben (is). Azért, mert a gyerek kér valamit, nem biztos, hogy az az érdeke, hogy azt is kapja. A lányom most 2 éves, szoktunk együtt sütni, nyilván egy ekkora gyerek szereti az édességet, szóval ha tudja, hogy van süti itthon, akkor képes lenne reggeli-ebéd-vacsora-minden helyett is sütit enni. Nyilván abból is van szabály, hogy mikor mennyit ehet, pedig azért alapvetően igyekszem egészséges édességeket összedobni vele/neki, de mégsem helyettesítheti a nasi a rendes étkezést, márpedig még 2 évesen is ha 3-4 tasakos gyümipürét betolna, akkor egyszerűen nem lenne elég éhes a normális kajára. Nemhogy 1 évesen, miközben még szopizik is amúgy.

Ebben a korban még annyira könnyű irányítani (egy egészséges, nem szenzoros vagy bármi étkezési zavaros gyereknél, értelemszerűen) az étkezését, olyan könnyű még elterelni a figyelmét mással, vagy annyira egyszerű alternatívákat nyújtani neki. Szerintem kár ezt elrontani azzal, hogy úton-útfélen ilyesmit kap. Ne érts félre, nincs baj azzal, ha néha kap gyümipürét meg kukit meg ilyeneket, de ha ez az alap, akkor kb magadnak ágyazol meg a későbbi "nem eszik a gyerekem semmi zöldséget, csak a nasit, mit csináljak?" jellegű problémákkal.

2022. okt. 3. 08:32
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Minél kevesebb feldolgozott élelmiszert kéne kapnia. A tasakos gyümölcspüré márcsak a tasak miatt sem egészséges annyira, hiszen műanyaggal vagy fémmel érintkezik. Ezek az extrudált rudak sem a legjobbak, vagy nem tudom, te melyiket veszed, de én pont tegnap néztem,mik vannak benne és akkor már inkább a kenyér. Szerintem napi 1 vagy 2 a maximum, amit kapnia kéne, de mivel ezek a pürék 2 perc alatt elkészithetőek otthon, inkább friss gyümölcsből csinálnám neki.
2022. okt. 3. 08:39
 5/16 A kérdező kommentje:
Azt hittem, a friss növények nem olyan ellenőrzöttek. Organikusat nehéz kapni és nem is tudom úgy megoldani a tárolásukat, hogy tudjak többfélét adni egész héten. A fagyasztóban meg már nem lehet úgy becsomagolni valamit, hogy megőrizze az eredeti aromáját. Férjemnek így kényelmes sajnos, ő biztos nem fog semmit maga előállítani, én futok azután, amit kitalál. Nem érzi problémának az érveimet.
2022. okt. 3. 08:50
 6/16 A kérdező kommentje:
Próbálok majd rátok hivatkozni, meg a jelenlétében megkérdezem majd a védőnőt, hátha az hatásosabb (remélem, ő sem fog helyeselni). Az extrudáltban 90% kukorica és 10% köles van, sótlan, nincs benne más. Müllerben lehet kapni Pufuletti néven, van sima és bio változata is, az előbbi a snack-eknél, az utóbbi a bio ételeknél.
2022. okt. 3. 08:54
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Én mind a püré, mind a pufi kapcsán a gyors szénhidrát miatt aggódnék és ezért max. 1-3 tasakot adnék egy nap. Pakold el úgy, hogy ne botoljon bele a baba. A pépesített gyülölcs gyorsan felszívódik, gyümilé dettó, sőt abban rost sincs. Ezen jobban aggódnék, mint hogy nem bio.

13 hós fiam szívesen majszolja a párolt cukkinit, répát, karfiolt stb., ezt is bekészítheted a hűtőbe, 2-3 napot eláll simán.

2022. okt. 3. 10:27
 8/16 anonim ***** válasza:
50%
15 hónaposan lehet én is így álltam hozzá. Mire ovis lesz már örülni fogsz ha gyümölcs lesz a nasi és nem édesség. Szerintem nem gond ha több tasakkal megeszik egy nap, de túl drága, almát, más gyümölcsöt is ehetne.
2022. okt. 3. 11:29
 9/16 anonim ***** válasza:
53%

A bébikaja konkrétan biztonságosabb, mint a tescoban megvett gyümölcs..

Ezek nagyon szigorú szabályok alapján vannak bevizsgálva, ellenőrzött helyekről szerzik be az alapanyagokat.

Ha van benne pl. rízsliszt vagy valamennyi cukor, az is a teljesen biztonságos és egészséges határon belül van.

2022. okt. 3. 11:51
 10/16 anonim ***** válasza:
Meg gondolj bele, ennek mekkora környezetszennyező hatása van...én ezért sem szeretem. Akkor már inkább az üveges gyümölcspüré, amiből az üveg újrahasznosítható. Plusz amit még nem említett senki ellenérvként, az a fogakra gyakorolt rossz hatás. A metszőket telibe találja a cukros gyümölcspüré, rá is van írva valamelyik tasakra, hogy inkább kanállal add, mert fokozza a fogszuvasodás veszélyét. Nem a heti 1-2 nyilván, de a napi 3-4 biztosan. 15 hónaposan amúgy már kb. mindent elrágcsálnak, puha szilva, körte, felnegyedelt, kimagozott szőlő, áfonya, párolt alma (ennek mind szezonja van, én piacra járok, ott veszem a helyi termelőktől, csomó minden biológiai védett, nyáron a málnát ott helyben ette meg a lányom), vagy zöldségek, ahogy írta valaki feljebb. Sokkal jobbat teszel neki, ha így viszi be a gyümölcsöt, mint pürésítve, mert a gyümölcsrostok nincsenek szétszakítva teljesen (annyira nem tudja szétrágni).
2022. okt. 3. 14:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!