Masfel eves gyerek oda huzza a kezem ha akar valamit autista tünet?
20. Most minden autizmusos kérdéshez odaböfögöd ezt a katyvaszt?
Amúgy gratulálok, szerintem világcsúcsot döntöttél az 5 mondatban legtöbb "lesz" létige használatában.
“Szeretnem el mondani, hogy a kislany mutogat az ujjaval is, vannak szavai nem sok de vannak. Peldaul ha picit melegebb az etele mondja, hogy hö. Ha pisil akkor mondja hogy pipi. Ha meg latja az illemhelyet mondja, hogy pipi kaki. A kalorifernek azt mondja tüz, a fürdö kadra ra mutat mondja, hogy víz. Ilyeneket tud.”
Akkor most szóljon hozzá egy olyan is, aki valóban kompetens a témában. Autista vagyok több száz hasonló ismerőssel.
Mutogattam, időben beszéltem, belenéztem mások szemébe, mégis az vagyok. Akárcsak sokan a többiek közül. Tony Attwood, az autizmus szakértője, akinek egyébként az egyik gyermeke is autista, már rácáfolt a szakkönyvekre nem egyszer. Mi magunk is látjuk mennyi hülyeséget írnak rólunk. Például nem ragaszkodunk emberekhez, nincs empátiánk, csak egy dolog érdekel minket, stb.
Egy aspergeres autista például simán mutogathat, időben és választékosan beszélhet, ugyanis legalább átlagos intelligencia szintje van. Megfigyel, elemez, másol. Én is ellestem egy csomó mindent. Van annyi eszem, hogy észrevegyem illik belenézni mások szemébe, mások mutogatással jelzik mi hol van, nem járhatok lábujjhegyen, stb. Be szeretnénk illeszkedni és már egész pici kortól beszivárgó egységet játszunk. Másképp érdemes eldönteni ki autista és ki nem. Ugyanis minél okosabb, annál jobban el tudja rejteni a mások által nem normálisnak vélt viselkedés formákat.
Én inkább a következő jeleket keresném, mert ezt hosszabb távon nem tudjuk elrejteni :
- nem veszi észre, ha untat másokat a kedvenc témáival. Ha érdekli valami, akkor minden szabad percében azzal foglalkozik
- ha mutatsz neki arckifejezéses képeket, akkor sokat nem ismer fel vagy sokáig gondolkozik rajta
- alvászavarok
- evészavarok
- mennyire tűri a környezeti változást, például iskolában ültetés, játékai átrendezése
- auditív feldolgozási zavar olykor : nem fogja fel amit hall, visszakérdez többször
- lassú, monoton beszéd
- furcsa járás
- túlzottan imád hintázni, fel-alá járkálni, dolgokat pörgetni, körbe-körbe forogni
- nehezen tudja eldönti mikor viccelnek vele és mikor nem
De akkor sincs világvége, ha a kislány autista. A női autisták szociálisan és érzelmileg is fejlettebbek férfi társaiknál. Ők általában aspik. Mármint az érintett lányok. Rengeteg női autistát ismerek. Majdnem mind házas, gyermeke van, több diplomája.
23!
6 éves Asperger szindrómás lányom van.
Agresszív, megkésett beszédfejlődésű,szociálisan nagyon elmaradott kislány.
Ilyen Aspi is van. Sajnos.
23 annyira vagy kompetens a témában mint amennyire egy szívbeteg a szivsebeszetben.
Most mindenhol hireszteli a sok felnőttként diagnosztizált asperger, hogy ők tudják ám milyen "autistanak" lenni.
Nos, amiket felsoroltal, azok sem igazak minden gyerekre, pláne nem meghatarozo egy 2-3 éves forma gyereknél.
Aztán az aosz honlapján ott van a statisztika, hogy önálló életvitelre 5% lesz képes. Támogatással 85% kepes önálló életvitelre, a többiek egész életükben folyamatosan rá vannak szorulva a gondozoikra.
Ez az igazság, amit kimeletbol senkinek sem mondanak el, csak az aserger oldalt.
Ja és cafolnam, hogy a lányok többsége asperger. A nem vagy későn diagnosztizált lányok esetleg.
Szia Kedves Kérdező!
Mi lett veletek azóta?:) kérlek írj, hasonló cipőben járunk :/
Adhd lett, autizmust ki zàrtàk, bár vannak enyhe tünetek.
De a repülöböl is latszik, hogy màs mint a többi. Ez van :)
És igen, kis korban màr látszanak ezek a dolgok, söt ha jobban vissza megyek az idöben mar ujszülött korban latszòdtak, lehet hülyenek nezni/meg kövezni.
Sok szülö szereti homokba dugni a fejét, meg ààà anyòs/apòs meg mondta hogy azzal a gyerekkel semmi baj nincs csak anya tùl tolja.. persze persze. Nem azt mondom, hogy ugorjunk a kùtba ha van egy màs gyerekünk, csak fogadjuk el ismerjük be, hogy màs. Probàljuk a tölünk telhetö legtöbbet meg adni neki
Nehogy azt hidd, hogy regebb nem volt. Csak nem volt elnevezve. Szerintem en tuti figyelem zavaros vagyok. Megis egyetemet vegzett ember vagyok.
Szerintem örülj a kis gyermekkornak.
Pont most voltam a gyerekkel a oszihiaternel. Adhd ra is alig van mar par tünete. A kiskori furcsasagainak 99% at mind el hagyta. 3 eves.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!