Ez normális viselkedés egy 3 éves dackorszakostól? Vagy én rontottam el valamit nagyon?
Kezd az idegrendszerem a határaihoz érni... Alapvetően a koránál és kortársainál magasabban okos, sokkal előrébb tart agyilag. Választékosan és gyönyörűen tisztán beszél, minden idegen is megérti. Brutál okos, mindent tud, mindent megjegyez.
De ahogy viselkedik...
Ha mondok valamit, mintha meg se hallaná. Csak akkor ha felemelem a hangom vagy fenyegetek.
Ha megkérem, hogy most ne menjen be a konyhába, az első dolga, hogy bemegy
Ha megkérem, hogy ne nyomkodja a bibimet, nem hallja meg. Ha erősebben szólok rá, akkor elkezdi 1 centivel arrébb nyomkodni és ha rászólok, akkor jön, hogy de hát most nem is nyúlt hozzá.
Ha épp nincs dráma, akkor kitalál valamit a semmiből és elkezd rajta cirkuszolni, ordít, csapkod, hajigál
Minden napunk ezzel telik, már kifogytam az eszközökből, de legfőképp a türelmemből. Már ott tartok, hogy a legkisebb hülyeségre is robbanok. Főleg ha aznap már a sokadik.
Alapvetően nem gondolnám magam rossz anyának, de kezdem azt érezni, hogy mégis az vagyok és az én hibámból lett ilyen...
(A pszichológia nem nevezi dackorszakban a 3 éveskori dacot, se az ettől idősebb korban zajló dacot, mert mások a dac okai. Nagyjából legkésőbb a 3. szülinapra lezárul az úgynevezett dackorszak mindenkinél, kivéve részben a középsúlyos fogyatékkal élőknél, az kb ezerből egy gyermek, vagy még ritkább. A te gyereked esélyesen NEM dackorszakos, hanem dacos 3 éves.)
Látatlanban nem lehet tudni pontosan, mi az oka a gyereked viselkedésének, mert sok tényezős. Annyit tudok javasloni, hogy mi a helyes hozzáállás a kisgyermekhez (ovis, illetve totyogó esetén), ilyen szempontból. És ez a kompromisszum volna, részedről, mégpedig következetesen: mindig ugyanazt az X és Y vonatkozást tiltsd neki, valamint mindig ugyanazt a W és Z vonatkozást engedd neki, továbbá javaslom, hogy amikor tiltasz, olyankor mindig javasold neki, hogy éppen akkor mi mindent megtehet. AMIKET ÉPPEN AKKOR megtehet, ez fontos. Nem azt, hogy 20 perc múlva, vagy holnap mit tehet meg, mert azt nem is érti (nincs különösebb időérzéke), és még frusztrálná is.
Javaslom még számodra, hogy gyakran, amikor eldöntöd adott helyzetben, hogy A, B illetve C változat működne (pl kekszet ehet, almát, vagy barackot), akkor e hármat ajánld fel neki úgy, hogy hangsúlyozd számára: Ő VÁLASZTHAT. (Persze kizárólag azokból, amiket te felvázoltál neki.)
(Ha mindezen a hozzáállás mégis megvolt részedről, az speciális eset, tehát ritka esetben szorong egyéb okokból, akár traumatizált és az esetben azt kellene pszichológussal felfejteni. Vagy ritka eset pl a középsúlyos fogyatéákosság, de arról már rég tudnál, ha a gyerekedre jellemző volna.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!