Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Idegenként mit illik tenni,...

Idegenként mit illik tenni, ha egy kisfiú elesik és az anyuka egy kicsit messzebb van és épp a másik gyerekére figyel?

Figyelt kérdés

Félek, hogy nem jól csináltam és szeretném tudni, mit csináljak legközelebb, ha ilyen történik.

Főleg, mert a gyerekeknek azt tanítják, hogy idegenekkel ne álljon szóba, ezt pedig nem akarom elrontani és megijeszteni sem akarom a szülőket.

Az eset annyi volt, hogy egy kisfiú szaladgált egy füves részen egy ligetben és elesett, pont 1 méterre tőlem.

Nekem vannak gyerek rokonaim, 3 és 10 éves kor között, ezért automatikusan mentem is oda.

A kisfiú halkan sírdogált és kérdeztem, hol fáj, mutatta. Nem volt semmi baja, csak megütötte magát.

Kérdeztem, odamenjünk-e a szüleihez és bólogatott.

Kérdeztem, merre vannak és mutatta az ujjával, az anyuka kicsit arrébb ült a törölközőn és épp a másik gyerekére figyelt aki mellette ült. Elindultunk feléjük.

Közben néztem a kisfiút és szóban vígasztaltam és a következő pillanatban ott is termett előttünk az anyuka a másik gyerekével és rögtön a pityergő gyerekével foglalkozott, én elköszöntem, mentem tovább, de aztán láttam, hogy a törölközőhöz sétálnak, összecsomagolnak és elmennek.

Akkor kapcsoltam, hogy az anyuka annyit látott, hogy a gyereke épp megy egy vadidegennel és sírdogál, szerintem ez nagyon megijeszthette és jogosan.

Viszont nem tudom mit lehet tenni.

Tovább menni és hagyni, hogy a gyerek maga menjen az anyukához?

Vagy az anyukához menni oda?

Vagy anyukaként ti mit várnátok ilyenkor egy idegentől?

2022. máj. 23. 01:25
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
95%
Én csak figyelni szoktam ilyen esetben. Játszótéren gyakran taknyol el mellettem idegen gyerek is, akinek az anyukája lehet épp másik gyereket próbál kordában tartani. Ha látom, hogy nincs bajuk, akkor max egy kicsit követem szemmel, hogy biztos minden ok, de ha senki nem figyel rájuk, jellemzően pár másodperc után már szaladgálnak is tovább.
2022. máj. 23. 08:45
 12/18 anonim ***** válasza:
12%

Tényleg más, ha pasi vagy, akkor inkább ne menj oda gyerekhez, hanem szólj hangosan, hogy "hahó, itt egy síró, sebesült kisgyerek, az anyukáját keresi!"

Ha épp nem is figyel, de hallótávolságon belül lesz az anyuka. Lehetőleg ne érj a gyerekhez(bocs).

Ha nő vagy, tök jól cselekedtél, de akkor is előbb szóban kell felhívni a figyelmét a körülöttünk állóknak.."hahó, itt egy síró gyerek, anyukáját keresi"

Én is folyton leálló síró gyerekek miatt, ha nincs a közelben szülő. Nálam általában megköszönik, de gondolom azért, mert nő vagyok(és mert velem is van gyerek).. Olyanok a szülők.. pl boltban 7 évest otthagynak egy sorban, sír.. körülötte lévő sorok üresek. Simán elmentek másik osztályra és még ők voltak kibukva, hogy "megbeszélték a gyerekkel, hogy maradjon a játékosztályon" és mit drámázzuk túl. Én szóltam mondjuk a bolti dolgozónak, be is mondták, de akkor sem lett semmi. Meg több hasonló volt, a legtöbb megköszöni, csak néhány ilyen van.

Emlékszem egyszer összekevertem az én gyerekem egy másikkal és azt a gyereket fogtam kézen, ne akkor nevetett az anyukája, de egész más, ha van veled gyerek és ha nő vagy. Férfiaknál mindenkinek az első gondolata rossz(nem véletlenül, legtöbbünk élt át már sérelmeket kiskorában, vagy közelről ismer olyat, akivel történt rossz).

Ha férfi vagy és van veled gyerek, akkor ugyanaz érvényes rád, mint egy nőre, nyugodtan segíthetsz a síró gyereken és vezetheted kézenfogva.

2022. máj. 23. 10:04
 13/18 anonim ***** válasza:
91%

Ha föl tud kelni és oda tud menni az anyjához, akkor nem kell beleavatkoznod. Ettől függetlenül semmi rosszat nem csináltál.

Az anyuka viszont igen.

Hiszen annyira nem törődött a gyerekével, hogy azt se vette volna észre, ha úgy esik el, hogy se sírni, se visszamenni nem tud. De azt se vette volna észre, ha egy idegen felnőtt magával csalta volna a gyereket.

Egyébként valószínűleg azért csomagoltak össze, mert a kisgyereknek az esés miatt rossz kedve lett és nem akart tovább maradni.

2022. máj. 23. 10:06
 14/18 anonim ***** válasza:
92%

Én vagyok a tűzoltó és újraélesztést is tanult válaszoló a másikból.

Szerintem PEDAGÓGIAI CÉLZATTAL LESZARNI VALAKIT nagyon helytelen!!! Sosem tudhatjuk, hogy mennyire sérült, mi történhetett. A legjobb ilyenkor az, amit a kérdező is tett, hogy felmérte a helyzetet, az elesett kisgyereket odakísérte a szülőkhöz és elköszönt. Nyilván súlyosabb esetben, ha pl a szülő pánikba esne, akkor célszerű velük maradni, mert egy kívülálló mindig tárgyilagosabban tud intézkedni, segítséget hívni stb, mint az, aki közvetlenül érintett, mert a családtagját ért valami. Üdv.

2022. máj. 23. 10:15
 15/18 anonim ***** válasza:
38%

Annyi hogy nem kísértem volna oda..

Hanem odaküld az anyukájához.

Akkor fel tudod mérni, hogy mennyire sérült ( hiában kérdezted meg előtte)

Kisebb taknyolásnál csak figyelek..

Nagyobbnál volt, hogy felvettem már gyereket.. szememmel keresve a szülőt.

Én is az vagOk, aki megvárja a saját gyerek reakcióját, ha igényli, akkor odamegyek, ha nem, akkor megkérem, porolja le magát és mehet a játék.

De egy esést azért az ember meg rud állapítani mekkora/ milyen.

Ahol felmerül a sérülés lehetősége, azt megnézi az ember.

2022. máj. 23. 11:16
 16/18 anonim ***** válasza:
33%

El vagyok ájulva néhány válaszon.

Egy síró gyermekhez, akit láttunk, hogy elesett, nem mennétek oda??????? Ekkor nem lehet látni, hogy milyen a sérülése, egyáltalán megsérült-e.

Kérdező, ösztönösen, és HELYESEN cselekedtél.

Nekem már nagy a gyerekem, de emlékszem egy esetre a játszótéren, amikor 8 éves forma fiúk fociztak, nem volt velük szülő, mert ez egy zárt játszó volt a társasházakkal körbevéve. Az egyik fiúcskát fejbe találta elég erősen a labda, és elesett. Azonnal odarohantam, de nemcsak én, hanem még vagy két anyuka meg egy apuka, de ez nem is volt kérdés!!! Szerencsére nem lett komoly baja, de mutatta hol lakik, és hazakísértük.

Komolyan, ez a közöny mérhetetlen veszélyes. Ezért van, hogy az utcán fekvő ember mellett vagy elmennek a járókelők, senki nem segít, vagy ami még rosszabb, körbeállják, telefonnal videóznak, senki nem hívna mentőt.

2022. máj. 24. 08:42
 17/18 anonim ***** válasza:
46%

Nem ugyanaz a kettő. Az egyikben egy kisgyerek elbotlik a fűben tele emberekkel(csak kiáltani kellene hogy tudja, ki az anyja), a másikban nagyobb felügyelet nélküli gyereket látványos és veszélyes sérülés ér(agyrázkódás).

Ha ömlene belőle a vér tök oké, de azt nem is tudom hogy tudja kivitelezni fűben.. orra is nehéz esni, hogy eltörhessen, ráadásul a föld tompít. Nem lehet összehasonlítani a kettőt!

2022. máj. 24. 08:47
 18/18 anonim ***** válasza:
24%

Azt nem értem, hogy lehet annyira nem odafigyelni percekig, hogy egy idegennek legyen ideje szóba elegyedni a gyerekkel egy forgalmas helyen.

Azért ha pár méternél távolabb szalad, már illene legalább odafigyelni és rászólni, hogy jöjjön közelebb, ha egyedül vigyáz két gyerekre is. Nem hogy még van ideje a gyereknek elesni, sírdogálni, meg az idegennek észrevenni, odamenni, beszédbe elegyedni vele, meg elindulni az anya felé. Jó, hogy legalább ekkor már felnézett. 🤦🏻‍♀️

2022. máj. 24. 09:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!