Mekkora a kisfiúk hólyagja?
Nálunk fitymabaleset miatti kis repedés miatt 20 órán át nem pisilt...
24 óra után katéterezett volna a doki, de szerencsére végül nem bírta tovább és kijött, brutál mennyiségben.
Első körben a helyedben beszélnék a pedagógusával, hogy figyeljék meg, vajon mi okozhatja. Valami miatt esélyesen szorong, sajnos. Érdemes tehát kiszűrni, hogy vajon az oviban éri-e valamilyen hatás, vagy körülmény, ami feszélyezi. (Ez esetben valószínű, hogy az oviban lehet ilyen tényező.)
A gátló körülményt, vagy rossz meléket meg fel kell oldani. Ha a pedagógus nem tudja, akkor pedag.szakszolgálaton ingyenesen a pszichológusok játszatják, megfigyelik, feloldják neki lelkileg.
(A leírásod alapján a szervi ok nem valószínű.)
Személy szerint én szituatív, dramatikus játékot játszom gyerekkel, ha ilyesmit tapasztalok. Ilyen esetben lehet pl eljátszani egy plüss állatkával, hogy azt játékbilire (vagy bármire, amit kinevezünk annak) tesszük, mert pisilnie kell, és természetesen a játék szerint az "oviban vagyunk". A plüssállatka vidám, szívesen megy pisilni az oviban. Eljátszom elbábozom a gyerek szeme láttára, és gyengéden bevonom a játékba, de semmiképp sem erőltetem, egyébként is mindent érzékel az óvodás, főleg tudatalatt, akkor is, ha nem néz oda - fő az oldott légkör a játék során!
Ez persze önmagában mem minden esetben elgendő, mert további gátló tényezők is lehetnek a háttérben, rossz emlék, néha akár trauma is stb. De ez a megoldás egyik fele. Valamint a gyermek reakcióinak megfigyelése, főleg dramatikus játék során - erre is alkalmas a játékpélda, amiről most írtam.
És nyilván emellett türelem is kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!