Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért kell mindent tiltani?

Miért kell mindent tiltani?

Figyelt kérdés
Én elismerem, hogy szabadabban hagyom a gyerekemet mint sok más anyuka, de közben meg nem értem, hogy sok gyereknek miért kell szabályoktól gúzsba kötve élnie?! 1.5 éves a gyerekem és én hagyom, hogy szarvasbogarat vizsgáljon és megfogja, csigát piszkáljon, meg sok minden számomra a felfedezés/megismerés örömét jelentő dolgokat amikre más anyukák csak óbégatnak, hogy "teszed le", "ne nyúlj hozzá", van aki még kap is a fenekére... De nem csak az ilyen példa, hanem hogy minden apróságért óbégatnak a gyerekre. Miért kell ez vajon? Miért nem hagyják, hogy megtapasztaljon a gyerek ezt-azt, ne adj isten még apróbb tanulópénzek árán de maga tapasztalja meg, hogy minek mi a következménye (persze nem arra gondolok, hogy hagyjuk leesni). Sőt, pont az az anyuka vagyok aki igenis minden pillanatban odanéz a gyerekre de sokszor hagyom őt elmenni és a határait feszegetheti hadd lássa mire képes, de ha segítség kell ott vagyok. Más anyukák meg sokszor annyira vannak csak ott a játszón lélekben legalábbis, hogy nagyokat trécselnek és néha odaböffentenek a gyereknek, hogy TESZEDLEAZONNAL, meg rásóznak egyet a fenekükre és mehet tovább a pletyka... :(
2010. szept. 16. 14:02
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
56%

a bogarazás és a csigázás a legtutibb!! Imádjuk a lányommal!! Engem nem zavar csak fogja meg ismerje meg a természetet! Nem félünk a kosztól ha hazamegyünk kezet mosunk:-))

Van aki nem ilyem de hát istenem nem vagyunk egyformák:-))

2010. szept. 16. 14:06
 2/13 anonim ***** válasza:
65%

Én is sajnálom az ilyen gyerekeket.

Azt látom hogy a szülők a saját korlátaikat vetitik ki.

pl. állatkereskedésben NE MENJ ODA MERT KIGYÓ MEG BÉKA MEG MITTUDOMÉN pedig a gyerek nem fél a kigyótól

tudom mert én félek tőlük meg a póktól is de nem mondanám a gyereknek hogy ne nézze meg csak mert nekem gátlásaim vannak.

ha séta közben látok csigát felveszem és berakom a zöldbe a fübe Ő még nem teszi meg de próbálok jó példát mutatni meg a bogarak is ilyenek.

a lakásban szabadon járhat kelhet és épp ezért nem kell félni hogy leesik beszorul mert már volt alkalma megismerni nem jártam a nyomában.

2010. szept. 16. 14:06
 3/13 anonim ***** válasza:

Én pl azért nem szeretem ha mindent megfog és a szájába vesz, mert akkor az lesz neki a természetes, és nem fogja megérteni, h miért nem foghatja meg mondjuk a méhecskét, vagy a hangyát.

A pletykás anyukák, hát nem tudom, gondolom örülnek ha felnőttel is szólhatnak kettőt, nem feltétlenül pletykát, én legalábbis a gyerekemről szoktam beszélni, és érdekel a másé is, ha pedig a gyerekem olyat csinál, nyilván, hogy rászólok.

2010. szept. 16. 14:07
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom:) Talán féltik a gyereket mindentől...amúgy én is olyan vagyok mint te..ami csak nem életveszélyes, azt hagyom hagy próbálja ki, más anyukák meg ezen akadnak ki (miért hagyom a földön csúszni mászni meg megfogni mindenfélét...) hát azért mert én rosszul vagyok attól hogy egésznap csak azt hajtogatnám a gyerekemnek hogy tedd le, ne vedd el, nem szabad, hagyd békén, és utána meg hallgatom a hisztit...

Így én sok mindent megengedek neki (nem azt amivel másnak árt) de most ha piszkos lesz a keze, ruhája stb. pl.akkor mi van?? Kimossa a mosógép:)

Így is az önérvényesítés időszakában sajnos rengeteg olyan dolog van amit meg kell tiltanom neki, (másfél-2 éves) nem kell mellé még ilyen is pluszban aminek tulajdonképp nem sok értelme van hogy megtiltsam.

2010. szept. 16. 14:07
 5/13 anonim ***** válasza:
kedves utolsó! De csak páérszor fogja meg a hangyát aztán nem érdekes. Mi se maradtunk hangyavadászok nagykorunkra pedig meg mernék esküdni hogymi is igencsak érdeklődtünk utánuk:-DD
2010. szept. 16. 14:09
 6/13 anonim ***** válasza:
Jól csinálod, nyugi! A gyerkekben azok a tapasztalatok maradnak meg mélyen, amiket nem készen tálalnak eléjük, hanem maguk, asját bőrükön keresztül tapasztalhatnak meg. hiába mondod el nki, hogy milyen a csiga, ha nem fogjatja meg... Hiába magyarázod el neki, hogy milyen dolog fára mászni, ha soha nem tapasztalhatja... Persz, legyél ott, figyelj rá, ha szüksége van rád, segítsd, ezzel sokkal többet tapasztal, él meg, mint akkor, ha semmit sem szabad neki. a többi anyukával ne foglalkozz, ők sajnos így ölik ki a gyerekükből az egészséges érdeklődés csíráját is, aztán meg majd iskolásban csodálkoznak, hogy miért nem érdekli a gyereket semmi... azért, mert picinek mindent tiltottak... Egyébként én hasonlóan csináltam és csinálom most is a gyerekeimmel, máig érdeklődő, felfedezni vágyó gyerkőcök :)))
 7/13 anonim ***** válasza:
* utolsó előtti
 8/13 anonim ***** válasza:
Sajnos ezt én is észrevettem....sőt a múltkor én játszottam egy kislánnyal meg a kisfiammal a homokozóban, mert az anyja arra sem méltatta, hogy ránézzen, végig dumált a padon...hát no comment. Nem hiszem, hogy bármi értelme van túlzásba vinni a szabályozást, főleg ilyen kicsiknél. Bizony az én fiam is vizsgálgatja a bogarakat, a békákat megsimizzük, a virágokat is megérintheti. Nyáron nyakig saras volt, most sincs bezárav, esőbe is kimegyünk. Ők még kicsik, van elég szabály így is aminek meg kell felelni, ami veszélyt jelent, vagy csak a környezetünk elvárása. Én biztos nem tiltanék olyasmit, amitől pl. koszos lesz...na és akkor? átöltözünk, megmosakszunk. Had fedezze fel a világot, attól még egy pillanat sincs, hogy ne figyelnék rá, de jót tesz, ha önállóan is megtapasztal dolgokat.
2010. szept. 16. 14:12
 9/13 anonim ***** válasza:

Én hagyom a fiamat összeszedni az utcán sokmindent. De ott a kutyakaki, az üvegszilánk, a piások eldobott kupakja, csikkei és ilyenkor igen, kicsit rászólok, hogy nem szabad, ennek ellenére felveszi akkor igen, erélyesebben szólok, mert van határ.

Ugyanez vonatkozik arra, hogy a motorral elrobog, óbégatok ezerszer, hogy álljon meg, majd a pocakommal (20 hetes kismama is vagyok) szaladok utána, mégis volt, hogy az út szélén kellett elkapnom.

Itt megint az arany középutat kell választani.

Játszótéren hagyom, hogy játszon, akár hívjon más felnőttet is játszani, had ismerkedjen másokkal is.

Ez nem jelenti azt, hogy nem foglalkozom vele, sőt nem akarom, hogy csak rám legyen cuppanva.

Pletyka: én beszélgetni szoktam egy-két anyukával és sokszor hasznos tapasztalatokat osztunk meg.

Egyébként itt nem pletykálkodunk, ezen az oldalon?????

2010. szept. 16. 14:38
 10/13 anonim ***** válasza:
én meg pont azt látom,hogy nem fegyelmezik az anyukák a gyerekeket és gyakorlatilag mindent szabad amit csinál.szerintem ez sem jó.Meg kell találni az egyensúlyt,hogy igenis van amit nem csinálunk és van amihez nyugodtan nyúlhatunk.az utcai nem szabad anyukák meg szerintem inkább a ruhát és nem a gyereket féltik.hogy sáros lesz,hogy koszos lesz a keze és beletörli a nadrágba stb.De olyan is van mint amilyen az enyém is,hogy folyamatosan a szájában turkált,igy nagyon nem volt mindegy mit vesz a kezébe előtte,de sajnos ezt nem lehet elkerülni.
2010. szept. 16. 15:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!