Miért beszélgetnek egymással németül a gyerekeim?
Külföldön èlő gyerekeknèl sajnos ez gyakori. Angliàban èlünk, rengeteg magyar ismerős van, ahol a testvérek egymas közt angolul beszèlnek.
Nekem egy gyerekem van, de megyünk inkàbb vissza balkànra (nem Magyarorszagra, a règióban kb. az taszìt leginkàbb) mert nem szeretnèm, ha elfelejtene az anyanyelvèt.
Azért mert kettőtökön kívül mindenki németül beszél velük.
Apám hugának is kint született a két fia, ha itthon voltak is és találkoztunk velük, mindig németül beszéltek a fiúk. A kisebbik a szüleihez is németül beszélt. A gyerek németül beszélt a szüleihez, a szülei meg magyarul beszéltek hozzá. Így társalogtak.
Aztán ők végül 20 év kint lét után most 2 éve haza költöztek.
Ennyi idősen a kortárs kapcsolatok egyre fontosabbak nekik,az oviban csak németül beszélnek és játszanak a kis barátaikkal,így most arra jobban rááll az agyuk.
Szerintem ez normális,mi is kint élünk,a keresztlányom is ovis és mikor egyedül babázik itthon magába akkor is németül beszél.
Pedig mindkét szülője magyarul beszél hozzá és mi is.
Most várjuk az első babánkat,kiváncsi vagyok hogy alakul köztük ez,mikor már ő is beszél majd.
Mi más nyelven beszélnének már NÉMETORSZÁGBAN?
"Nem szeretnénk, ha elveszítenék magyarságukat."
Be kéne látnod hogy a gyerekeid németek. Magyar szülőktől de a szülőhazájuk német.
két német gyereknél tényleg meglepő, hogy németül beszélnek...
amúgy mondok neked valamit, gondold át, és döntsd el mennyire fontos a magyarkodás. van egy barátom, hároméves volt, mikor a szüleivel kiment angliába. ez húsz éve volt, azóta is járnak vissza viszonylag rendszeresen, az első években volt magyar óvoda, nyári tábor más gyerekekkel, otthon szigorúan csak magyar nyelven beszélgetés... és egy ponton a szülők rájöttek, hogy azért nem mond el nekik szrt se a gyerek magáról (aki egyedül maradva szépen belecsúszott egy depresszióval kevert anorexiába), mert nincsenek meg rá a magyar szavai, mert a napi tevékenységeit angolul végzi, arról akadozva tud csak beszámolni, arról meg, hogy mit érez,hogy érzi magát... de ugye a valódi anyanyelvén meg nem mondhatja, mert magyarkodni kell. szerencsére a szülők felismerték hol hibáztak, és ma már hagyják, hogy kifejezhesse magát nekik. sokat segített az állapotán, hogy a szülei hajlandóak lettek meghallani, amit el akar nekik mondani. persze magyarul ma már csak elvétve tud, de nem is igazán érdekli, mert ez most fájni fog de legyünk realisták, van esetleg mo.n két nagyszülője a kölyköknek, akik előbb-utóbb meghalnak, meg egy-két nagynéni és esetleg unokatestvér. akikkel viszont nyelvtudás nélkül is lehet együtt játszani.
tkp minek nekik magyarul beszélni egymás között? inkább örülj neki hogy egymással szót értenek.
Mi is kulfoldon elunk, kizarolag magyarul beszelek a lanyommal, es o is velem ( erre nagyon figyeltem ).
Viszont ha magyar ismeroseink jonnek a gyerekeikkel, baratok, a gyerekek angolul beszelnek egymas kozott. Sokkal konnyebb nekik.
Nem lesz magyarsaguk a tieidnek sem, mert nem magyarok, hanem nemetek , magyar szulokkel. Nincs ezzel gond, orulj neki.
Mikor kijottem (lassan 20 eve ), en is megvoltam gyozodve hogy majd tanitom magyarul irni, olvasni, tortenelem, stb.
Aztan mikor iskolas lett, rajottem, hogy teljesen ertelmetlen, pont eleg neki megtanulni angolul irni. HA kesobb o akarja megtanulni a magyar tortenelmet, irodalmat , segitek es veszek neki konyvet, de ha nem, miert eroltetnem, rohadtul nem lesz semmi haszna itt belole, o angol , itt szuletett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!