Mikor alakul ki a gyerekeknél az éntudat? Honnan tudom, hogy kialakult e már? Többi lent
Az én gyerekem nyáron lesz 3 éves. Ha kérdezem, pl, hogy kié ez a pohár, akkor mondja, hogy az enyém (közben mutat is magára). Ha tükör előtt áll, kérdezem hol az orrod, akkor magán mutatja, nem a tükörképén. De pl a beszédében még mindig E/2 személyben beszél magáról és E/1 személyben beszél rólunk. (ahogy tőlünk hallja)
Vagy sokszor nem azt mondja, hogy én, hanem a nevét, vagy azt, hogy a baba.
"Hány gyereket csak bedobnak a tv elé,
aztán tök jól beszél."
A tv sok szempontból nem éppen előnyös a fejlődésre nézve óvodás korban, és totyogó korban.
A tv nem segíti a beszédfejlődést, az élő beszéd az alapja a beszédérésnek. Egyfelől érzelmi okokból, ami döntő jelentőségű (tehát ha nem csak a feje felett beszélnek a gyereknek, hanem őhozzá is gyakran), másfelől a hallott ÉLŐ beszéd (nem a tv-ből/rádióból hallott, hanem az élő beszéd) az, amit a kicsi gyermek a hangszálaiban érez rezegni akkor is, amikor csupán hallgatja az ÉLŐ beszédet.
Egyébként dr Vekerdy Tamás gyermekpszichológus ki is fejti ezt, tíz perces részlet:
363/2012. (XII. 17.) Korm. rendelet
az Óvodai nevelés országos alapprogramjáról:
"V. AZ ÓVODAI ÉLET TEVÉKENYSÉGI FORMÁI ÉS AZ ÓVODAPEDAGÓGUS FELADATAI
Játék
1. A játék a kisgyermekkor legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenysége, s így az óvodai nevelés leghatékonyabb eszköze.
[...]
A játék folyamatában az óvodapedagógus [...] együttjátszásával, támogató, serkentő, ösztönző magatartásával,
INDIREKT reakcióival éri el."
I N D I R E K T módszer: nem oktatási módszer, más szóval NEM iskolai módszer, azaz NEM direkt tanítási módszer!
Kedves 12 én senkinek sem javasoltam hogy dobja be a tv elé a gyereket.
Pontosan azt akartam vele érzékeltetni, hogy a gyerekek indirekt módon, egészséges, ingergazdag családi környezetben nem szorulnak arra hogy "fejlesszék" "tanítsák " őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!