Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Minden iskola előtt álló...

Minden iskola előtt álló kisgyerek tud olvasni, és internetezik már?

Figyelt kérdés

Kisfiam 6 éves,jövő szeptemberben megy iskolába,tudja a számokat,összead,de a betűk nem nagyon érdeklik,és nem engedem neki az internetezést.

Ez baj?

Iskola előtt már tudnia kellene olvasni?

A hasonló korú gyerekek már olvasnak(pár szót),beírják a számítógépbe az oldalak címeit,neteznek!

2010. szept. 13. 18:23
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
És akkor mit csinál az iskolában ? Unatkozik ? Én nem értem miért kell óvodás gyereket tanulással nyúzni Azért van az iskola hogy megtanuljon írni olvasni
2010. szept. 13. 18:35
 2/14 anonim ***** válasza:
92%

Szia!

Épp volt ma is egy kérdés, hogy hány évesen ismerte a gyerek a betűket, és ott írták, hogy 2-3 éves gyerekek írnak, olvasnak, számolnak.

Én sem értem, mire ez a "zseniképzés". Persze ilyenkor mindenki azzal jön, hogy "érdekelte, magától tanulta meg" Aha, én meg zsuzsi, hogy tanulná már meg magától, ha nem lenne ott a birka szülő, aki bőszen mutogatja, ez itt az Á, a Bé, stb. stb.

Aztán a gyerek végigunatkozza az első osztályt, csak ül majd kívülállóként heteken-hónapokon át. Ez miért jó?

Hosszú távon semmit nem profitálnak ebből a gyerekek, az, hogy valaki igazán tehetséges-e, 6-8 évesen derül ki.

A lányom 4 éves, nem olvas, nem ír, és nem számítógépezik. Persze utánoz minket szülőket a saját kis gyerek laptopján, és nagy ritkán megnézhet 1-1 mesét a Youtube-on. Ennyi.

Hozzáteszem, hogy értelmiségi család vagyunk, nekem az egyik diplomám pedagógusi. Ennek ellenére, vagy épp ezért, meghagyom a lányom gyerekkorát.

2010. szept. 13. 18:48
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Engem nem tanítottak írni olvasni számolni a szüleim, de a suliban nagyon aktív voltam, szerettem a tanárokat. Az öcsémet megtanítoták mindenre a szüleim, most kezdte a sulit, és ugyanazoknál a tanároknál tanul. Mivel jön haza? A tanárok szörnyetegek...
2010. szept. 13. 19:23
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a legnagyobb fiam másodikos,ő úgy ment iskolába,h netezett,de írni,olvasni nem tudott.Én nem erőltettem,őt nem érdekelte.Viszont az iskolában 2 hónap alatt magától megtanulta az összes betűt,pedig ők normális tempóban,egész évre elosztva tanulták,tehát szeptembertől májusig.

2 gyerek volt náluk aki már olvasott,nekik külön feladatokat adott a tanárnéni-aztán folyamatosan azoknak is,akik hamarabb megtanultak.Félévre 12-en voltak.:)Nem vesztett semmit azzal,h így került elsőbe,és azok sem szereztek előnyt akik már olvastak.

2010. szept. 13. 20:12
 5/14 anonim ***** válasza:
68%
A lányommal nagyon érdeklődő kisgyerek, mindig kérdezgette, hogy ez milyen szám, az milyen betű. Suli előtt kb. két két alatt megtanult magától olvasni és nyomtatott nagybetűkkel írni. Én ellene voltam az olvasás és írástanításnak, mert balkezes vagyok, és nem akartam, hogy esetleg megzavarja, hogy én nem úgy fogom a ceruzát, stb. Egyébként ő volt az egyetlen a 24 fős osztályban, aki tudott írni és olvasni. Szerintem abszolut nem baj, hogy nem tud írni és olvasni.
2010. szept. 13. 20:39
 6/14 anonim ***** válasza:
20.39-es vagyok. Azt elfelejtettem írni, hogy abszolut nem használta a számítógépet (ez öt éve volt) mert elég komoly gépünk volt már akkoriban is, mivel a férjem informatikával foglalkozik, és a számítógép nem egy hatéves gyereknek való szerkezet. Olvasni egyébként a mai napig nagyon szeret.
2010. szept. 13. 20:42
 7/14 anonim ***** válasza:
65%

NEM kell tudni, sőt.

Ha űgy megy suliba, hogy tud írni, olvsani, nem lesz sikerélménye, unatkozni fog.

2010. szept. 13. 21:37
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Igazatok van, hogy nem szabad erőltetni, de azért azt nem mondanám, hogy unatkozni fog egy gyerek, aki már tud olvasni valamennyire. Én úgy mentem iskolába, hogy már tudtam folyékonyan olvasni, mert tényleg érdekelt, az ovitól hazáig kiolvastam az egész utcát mindig, kérdezgettem, hogy melyik betű mi, és összeolvastam őket. Én nem unatkoztam elsőben sem, voltunk 3-an, akik már tudtunk olvasni, és mindig kaptunk külön feladatokat. Amúgy nem volt valami jó tanárunk, elég sok olyan gyerek volt, akinek gondjai lettek az olvasással, és a szüleim örültek, hogy nem tőle kellett megtanulnom olvasni, pláne, hogy a sokat szidott Zsolnai módszerrel tanítottak a mi iskolánkban.
2010. szept. 13. 22:24
 9/14 anonim ***** válasza:

Lányom sulikezdés előtt 2 hónappal kezdett el olvasni és ő magától tanult meg. Néha megkérdezte, hogy ez vagy az milyen betű, aztán egyik napról a másikra elkezdett olvasni, de úgy hogy rögtön folyékonyan. Nem tudom előtte mennyi ideig betűzgetett magában, de már szeptemberre 2 vékonyabb könyvet kiolvasott. Most harmadikos és azóta is ő a legjobb tanuló az osztályban. Rajta kívül egyébként nem olvasott senki elsőben. Viszont azóta is rendkívül érdeklődő és hatalmas tudásszomja van. Az internetet viszont a mai napig nem igazán használja, de a suliban úgyis tanulni fogják 4. osztálytól, úgyhogy nincs lekésve semmiről.

A fiam most kezdte a sulit, ő nem tudott olvasni, de néhány betűt már ismer. Az ő osztályában ketten vannak akik állítólag tudnak már olvasni. Internetezni a fiam 1 héten talán egyszer szokott kb. 10 percet, amíg a farmomon leszedi a növényeket :), de magától nem ül oda. Ráér még szerintem ezzel. Inkább játszon még és legyen a szabadban, mint a gép előtt.

Szerintem örülj, hogy a fiad nem ül a gép előtt.

2010. szept. 14. 05:18
 10/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen,hogy ennyien írtatok!

Tegnap beszéltem egy anyukával és teljesen ledöbbentett,hogy a fia osztályában,aki most kezdte az első osztályt,3 gyerek kivételével mindenki tudott már olvasni.

A barátnőm kisfia is nagyon értelmes kisgyerek,ő is most elsős,5 évesen már beírta a gépbe,hogy minimax és pár hasonló gyerekoldalt,és egyedül eljátszott rajtuk,szombaton itt voltak nálunk,gazdálkodj okosan-t játszottunk,olyan folyékonyan olvasta a szerencsekártyákat,nem győztem dicsérni:)!

Az én fiam egyébként mindenben lassabb kicsit.

Csak most nem tudom eldönteni,hogy játékosan tanítsam itthon,vagy hagyjam az iskolára.

Egyébként sem úgy tanulnak már olvasni,ahogy mi anno,lehet,hogy megkeverném vele.

Ahány tanát,annyi tanítási módszer!

2010. szept. 14. 07:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!