Miért nem akar játszani a 6 éves ovis?
6 éves Kisfiam nem játszik semmivel. Oviból hazaér, szinte rögtön mesét kér. Egy picit nézhet, de van, hogy rá tudom venni, hogy inkább menjünk ki a játszótérre vagy biciklizni az udvarra. Ez sem könnyű, de rávehető. Persze utána be sem akar jönni. A játszótéren jól elvan, szívesen játszik, én is játszok Vele, ha kéri. Ezzel szemben itthon mást sem csinál, csak ugrál, butaságokat beszél és a Tesóját piszkálja.
Este mindig van idő, amikor tudnék Vele játszani, kérdezem, mit szeretne, de van, mikor nem is válaszol. Próbálok Vele beszélgetni, felhívni magamra a figyelmét, hogy itt vagyok, bármit játszhatunk, amit szeretnél.
Nagyon ritka, amikor elkezd önállóan játszani, de egy idő után már csak tör-zúz.
Rajzolni, színezni nem akar, a fejlesztő füzetek, színezők halomban állnak. Ha nagy nehezen ráveszem, hogy belenézzünk, 1 perc után már ott sincs.
Tablettel csak hétvégén játszhat minden nap kb 15 percet, mesét nézhet minden nap 30-40 percet, viszont ha tehetné egész nap nézné és folyton alkudozik, hogy nézhessen mesét vagy játszhasson a tablettel.
Most épp hétvégén sincs tablet, amíg nem hajlandó értelmesen játszani. És ezzel nem azt mondom, hogy nem lehet bohóckodni, hangoskodni. Inkább azt veszem észre, ha itthon van, kizár mindent és ha be van kapcsolva a tévé, nem lát és nem hall semmi mást, amikor nincs tévé, akkor pedig mintha nem hallaná meg, amit mondok (bezzeg, ha azt mondom, kérsz csokit? Azt meghallja). Többször szólok Neki, de csak ugrál ide-oda, nem figyel.
Nagyon rossz és fárasztó minden nap veszekedni, hogy hagyja már abba az ugrálást és a butaságait, a Hugát pedig ne rángassa, ne piszkálja. Hozzáteszem nem azért piszkálja a Tesót, mert bántani akarja, épp ellenkezőleg, nagyon szereti, de hiába mutatom Neki, hogy érjen hozzá, hogy simogassa, hogy játszon Vele, nem is figyel rám ilyenkor.
Félreértés ne essék, Ő egy okos-ügyes Nagyfiú, ha nincs agyonpörögve, jót tudunk beszélgetni, sokat nevetünk és ha van kedve nagy ritkán játszani, akkor nagyon ügyes.
Olyan, mintha iszonyat módon fel lenne pörögve és ha fáradt, akkor még rosszabb a helyzet.
Egyébként heti 2x focira jár és amikor tudunk, megyünk levegőre.
Van ötletetek, hogy tudnék Neki segíteni, hogy lenyugodjon és szót értsek Vele? Hogy tudjon játszani egyedül vagy velem!?
Ezt is be szoktam vetni, legtöbbször érdekli, mit csinálok, sokszor beszáll a játékba, de nem túl kitartó.
Persze, már ennyi is jó, ha kicsit ki tud lendülni ebből a túlpörgésből.
Egyáltalán semmibe nem száll be szívesen huzamosabb ideig? Oviban mit mondanak? Ott van kötelező játék is, meg szabad játék is.
Egyébként ne szekáld, hogy játsszon már. Nem kötelező. Majd feltalálja magát, a hangoskodást, piszkálódást, rombolást tiltsd, nem lesz baja, ha unatkozik egy sort. 6 éves, én is pártolom, hogy a szülő foglalkozzon a gyerekkel, de játszani hívni szerepjátékokba meg legóba a hat évest.. ez nem az a szint már, ilyet a két-három évessel kellene.. Max társasozni tanítanám meg, arra szoktam én hívni, a többiben, ha kéri, néha részt veszek, vagy van, hogy kitalálok kincskeresést.
Alapvetően a kicsik egy részét jobban érdekli a tévé(a nem tipikus gyerekeket különösen). Vannak gyerekek, akiket erőszakkal sem lehet elé nyomni, mert egyszerűen nem köti le őket, közben mocorognak, unják, kérdezik mikor lesz vége.. Gondolom a fiad nem átlagos.
ADHDS, Auti és értelmi sérült gyerekeket jobban leköt a tv, az átlag gyereket nem hipnotizálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!