Hogyan kellene egy ilyen hiszti helyzetet kezelni?
2,5 éves a kisfiam, ma volt az első nagyobb kiborulása, szóval nem tudom, hogy ilyenkor mi a jó, ha mit csinálunk.
Reggel mondtam neki, hogy indulunk a játszótérre, mivel mindem reggel elmegyünk. Elkezdett sírni, hogy ő nem akar, ne menjünk. Mondtam neki, hogy oké, semmi gond, ha nem szeretnél nem megyünk. Aztán elvonult a szobájába játszani és egy óra múlva ordítani kezdett, hogy én egy kakafej vagyok, mert nem mentünk el a játszótérre és ő menni akart. Próbáltam leülni vele, hogy megbeszéljük, mondtam neki, hogy azt kisfiam azt mondtad, nem akarsz menni, ezért nem mentünk. De tovább ordított, hogy de most már menni akar. Most már lassan egyébként másfél órája ezt csinálja, most talán kezd lenyugodni. Mondtam neki, hogy emiatt nem kell ekkora fesztivált rendezni, meg tudja szépen kérdezni, hogy nem mehetünk-e mégis a játszira. Aztán mondtam neki, hogy gondolkozzon el a szobájában, mert nagyon csúnyán beszélt hozzám és nem esett jól.
De őszintén nem tudom, jól csináltam-e, mert azóta sem jött ki a szobájából, csak duzzog. Viszont én meg nem akarok bemenni, hogy oké, minden rendben, semmi nem történt, mert azt nem szeretném, hogy a gyerekem így viselkedjen.
Egy 2,5 eves meg nem erti meg, hogy gondolkozz el rajta. Az oke, hogy elmondod neki, h nem esett jol. De ne vard tole, h racionalisan atgondold.
Menj be hozza es magyarazd rl neki, hogy mit ereztel, amikor bekuldted a szobajaba es hogy neked is uj ez a helyzet, tanulod kezelni.
De az, hogy megmakacsolod magad egy 2,5 evessel szemben nem vezet celra.
Köszönöm. Pont emiatt kérdeztem, mert hirtelenjében mondtam neki, hogy gondolkozzon el, de aztán belegondoltam, hogy ezt ő valószínűleg nem is érti.
Azt elmondtam neki, hogy rosszul esett, ahogy hozzá beszélt, de nem tudom, mennyit fogott fel ebből, mivel közben is üvöltött és szerintem nem túlzottan érdekelte, hogy beszélek hozzá.
Kár volt lemondani a játszótérről!
Én, mint rutinosabb szülő, biztosra vettem volna, hogy majd el akar menni. És ha eltelik közben a délelőtt, akkor még dühös is lesz miatta. És kire lesz dühös? Rám! :-))))
Amikor elkezdett sírni, hogy nem akar menni, én átöleltem volna és megkérdeztem volna, miért nem? Ha azt látom, hogy belemelegedett egy otthoni játékba, akkor elmondtam volna, hogy kicsit várhatunk, hogy ezt befejezhesse, de utána ki kéne menni, mert csodaszép napsütés van, és nagyon jó lesz ott szaladgálni, mászni, hintázni. Aztán 5-10 perc múlva bementem volna, esetleg ott is maradtam volna, és amikor láttam volna, hogy már nem köti le az, amit akkor csinált, akkor vidáman mondtam volna, hogy itt az idő egy remek játszóterezésre!
Persze lehet, hogy más miatt sírt. Pl. mert utálja az öltöztetést. Vagy mert egyszerűen dackorszakba lépett és akármit javasolsz, azonnal az ellentétét akarja. Az öltöztetést igyekezném játékosan csinálni, az ellenkezésen meg lazán túllépnék.
Nem jó a dackorszakban levő gyereknek, ha mindig teljesíted a kívánságát! Ettől ő elbizonytalanodik, hogy nincsenek keretek, nincs biztonságban. Direkt megy el a határig, hogy érezze, vannak határok és biztonságban van.
Köszi a választ!
Megkérdeztem, miért nem akar menni,de csak sírt, hogy meeeert. Szóval nem volt különösebb oka.
De azt is elmondtam neki, hogy később kimehetünk ha szeretne. Éppen már az ebédet főztem, amikor hallottam, hogy üvölt, hogy anya gonosz. Aztán jött az ebéd, szóval nyilván akkor nem fogom azt mondani, hogy akkor ebéd helyett menjünk ki. Mondtam neki, hogy majd alvás után elmegyünk, de ettől csak még hangosabban kezdett sírni.
"Mondtam neki, hogy majd alvás után elmegyünk, de ettől csak még hangosabban kezdett sírni."
:)
És mi lett végül? Tényleg csak alvás után mentetek, vagy alvás nélkül, közvetlenül ebéd után?
Alig aludt 30 percet, de igen utána elmentünk a játszótérre. Kb. 10 percig elvolt utána jött a hiszti, hogy haza akar menni. Fixen nagyon fáradt volt, mert este fél 7-kor teljesen kidőlt, úgy hogy 8-kor szokott elaludni.
Nehéz nap volt, de másnap jó kedvvel ébredt már:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!