Más gyerek is beszél így, meg ennyit? Többi lent
Hú az én kisfiam is ilyen. Most 4 éves és nem sokat változott. Észre sem veszi, hogy nem hallom (robotgép megy, fülembe síró kistesóját vigasztalom, porszívózom valamelyikőjük orrát...) simán dumál mellette. Nagyon szeretem, hogy ennyit beszél, de nekem is fárasztó, amikor az apjukkal átbeszélnénk pár teendőt, ő pedig csak mondja és mondja. Gyakran rá kell szólnunk.
A személyragokat teljesen normáis, hogy cseréli, hiszen tőletek rá vonatkozóan az E/2 személyt hallja, illetve magatokra vonatkozóan az E/1-et. Egy idő után a fiam E/3-ban beszélt magáról (pl. Beni meg szeretné nézni.) 3 éves korára már minden személyragot jól használt.
2 éves és 2 hónapos kislány, egész nap beszél. Mindent kommentál mit csinál éppen, vagy mit szeretne. Még ő is e/2 egy e/3 ban beszél magáról.
Kérdezni még nem kérdez, csak a hol van ez meg az megy, mikor keres valamit, meg néha a mit csinál kérdés, de inkább magától kérdezi. Ha tőlem szeretne valamit, akkor a kérdőszó helyett az "aanyaaa" hangzik el.
Idegenek előtt visszafogottan beszél még.
Onnan tudom, hogy felkelt a gyerek, hogy még fel sem ébredt igazán, tiszta kóma, de már dödög a paplan alatt.
Legközelebb akkor fogja be a kis száját, mikor elalszik ebéd után, aztán ugyanígy ébred és tolja estig folyamatosan. Mondanám, hogy mikor eszik és tele a szája, legalább addig nyugi van, de nem, amint lenyeli a falatot mondja tovább (minden instrukció ellenére), hiába kérem, hogy legalább addig tartsa csukva a száját, amíg rág.
Elvittem fogorvoshoz nemrég (nincs panasz, csak ellenőrzésre és hogy szokja, hogy ez egy természetes dolog, ami rendszeresen az élete része lesz) és végig mondta a magáét, még akkor is, mikor a doktornő a szájában matatott, sírtak az asszisztenssel mindketten a nevetéstől.
Ez van, elég gyakori jelenség, ami majd javul idővel, pontosabban inkább fejlődik, hiszen nem rossz dolog, a beszédfejlődési-tanulási folyamat sajátossága, ugyanúgy normális, mint az, ha ez a korszak sokkalta csendesebben zajlik, amíg nincsenek extrém szélsőségek, a gyermekek eltérő fejlődési üteme miatt a legtöbb dolog a normális kategóriába tartozik, amit a szülők gyakorta furcsaságnak vélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!