Cigányság magyarázata hogyan?
Szeretném előre kérni, hogy csak építő jellegű hozzászólásokat várok, előítéletek és egyéb rosszalló megjegyzéseket szíveskedjenek mellőzni. Köszönöm.
Cigány származású, diplomás családanya vagyok. ( Bőrszínen látszik is). Van egy nem cigány férjem, harmóniában élünk együtt. Tradíciókat nem tartjuk, nyelv is feledésben. Született egy fiunk, 7 éves. Szoktunk arról beszélni a családban, hogy vannak más származású emberek. Oviban is volt már cigány, afrikai társa. Nem csinálunk belőle nagy dolgot. De neki a cigány szó egy mese filmből a cirkuszi cigányokkal azonosítja.
Nem tagadom a másságom, férjem is szereti ezt bennem. De a fiamnak hogy beszéljek erről, hogy másnap a suliba ne legyen céltábla. Ugyanis extrovertalt, mindent elmesél másnap minden új vele történetet.
Remelem át tudtam adni a tanácstalanságom és kapok építő jellegű hozzászólást! Köszönöm.
Köszönöm, valóban ez természetes, ezért nem volt eddig téma. Most elsős, és már már hallja az udvaron ezt a szót, pejoratív formában.
Szeretném megelőzni, azt hogy csúfolják miattam. Rajta nem látszik, sőt… annyira fehér a fiam, hogy sápadtsága néha ijesztő.
Nálunk kis koruk óta volt,, cigányozás" a férjem roma.
Látták a rokonokon, így nem volt nagy csoda, de egyszer a lányom kb 4-5 évesen állt a kádban és kérdezte, hogy ő hogy félbe cigány, és mutatta hosszába, vagy keresztbe😂😂
Itt már szó sincs cigány kultúráról, mert amiket olvastam 100 éves regényekben abból már 1 sincs megtartva. A mai cigányok csak a vért viszik tovább az ősi hagyományokat nem.
Értem hogy büszke vagy a gyökereidre de néha jobb nem erőltetni, mert a gyerek kerül rossz helyzetbe legalább a bőr színe fehér így könnyebben talál munkát stb.
Kommunizmus idején az arisztokrata családok is tagadták nemesi származásukat a túlélésért, itt is érdemesebb nem terjeszteni hogy cigány ha nem befogadó a közösség.
Mesélj a szüleidről, nagyszüleidről. A gyerek előbb-utóbb összerakja, hogy ha a nagymama, nagypapa cigány, akkor anya is az, és ő is. Ha pedig a nagymama, nagypapa kedves, jó emberek, anya is jó ember, minden családtag becsületes munkából él, akkor az, hogy cigányok, kb. annyira fontos, mint hogy az én felmenőim meg svábok.
Viszont a gyerekednek remélhetőleg nyilvánvaló lesz, hogy senkit ne különböztessen meg és főleg ne csúfoljon a cigánysága, szemüvege, régi ruhája, dadogása vagy más nehézsége miatt.
Ha az iskolában a kis Ronaldó verekszik vagy nem tud megtanulni olvasni, az nem azért van, mert ő cigány, hanem mert nem tanulta meg, hogyan lehet másképp viselkedni/ nem tud jól figyelni / nem gyakorol vele senki otthon/ aug. 31-én lett hat éves, de a szülők nem kérték az OH-tól a felmentését.
Te se vagy cigány, a fiad meg már végképp nem az, nyelv, szokások, mind feledésbe merültek, ti Magyarok vagytok.
Szerintem ráértek később beszélgetni ilyen témákban, a fiadat a leírtak alapján nem éri semmi kellemetlenség, és ő se bánt másokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!