Mennyiben változtatja meg a Karácsony a gyerek napirendjét?
Olyan idős kisgyerekekre gondolok, akik már értik a Karácsony jelentőségét, tehát bekapcsolódnak a készülődésbe, és várják a Jézuskát.
Hogyan alakul ezekben a napokban a napirend? Elsősorban az érdekelne, hogy például 25-én is kimentek e sétálni, ugyanaz e az étkezési rend, ugyanakkor van e fürdés, lefekvés?
Szerintem meg nem. A hétköznapokban a gyerek tanul (egy normális világban elmegy az iskolában, ott hallgatja a tanárt az órán, mikor felszólítja a tanár, akkor felel, a feleletre érdemjegyet, osztályzatot kap, alkalmasint felmérőket, dolgozatokat ír (néha be nem jelentett röpdolgozatokat, esetenként nagy témazárókat is), az óraközi szünetekben az osztálytársaival vegyül.
Ezek a HÉTKÖZNAPOK.
Most pedig - így az ünnep előtt 1 nappal,de a héten már egészen biztosan - minden gyerek otthon van, és - szülőtől függően - vagy segít a ház/lakás körüli karácsonyi előkészületekben, vagy elfoglalja magát pl. mesenézéssel, ezzel-azzal.
39 múltam, de kristálytisztán emlékszem, a karácsonyi szünetekben sosem kerültem ágyba 11-éjfél előtt, és pont az volt benne a jó, hogy ebben a három-négy napban kicsit tovább fenn lehetett lenni, aztán a szilveszter az már nem volt semmi különös, az már úgymond a nagybetűs FELNŐTTEK (Felnőttek) ünnepe volt.
Nálunk sem ugyanaz. Az étkezések időpontja a családtól függ, ahová épp megyünk, más típusú is az étel, mint a megszokott hétköznapi. (Pl. nálunk a vacsora általában hideg vacsi vagy valami egyszerűbb meleg egytálétel, most leves, második, desszert).
24-e délutánján nálunk van egy hagyományos nagy séta a folyóparton, ez sem tud minden hétköznap összejönni, hiszen oviban, iskolában vannak.
Sokkal lassabb a ritmusunk, nincs nagy reggeli készülődés, az sem gond, ha pizsamában van 10-ig.
Esténként sincs korán fekvés, társasjáték, kártyaparti. Azt mindig látom, ha fárad, akkor abbahagyjuk.
Nyilván nincs iskola és óvoda, gondolom nem ez a kérdés.
Természetesen ünnepkor is van reggeli, ebéd, vacsora. És a játszótérre is ugyanúgy kivisszük, mert mozgásra van szüksége a kisgyerekeknek, az enyém óvodás.
Hát nálunk pillanatnyilag őskáosz és világvége van. Takarítás, főzés-sütés, beszerzések. Sztem ez lesz holnap estig. Utána meg vendégségek vannak, nem igazán lesz napirend. Mondjuk amúgy is csak kb van. A kicsi alszik, amikor àlmos, a nagyobb akkor ha almos (vagy nem ha nem), sétálunk amikor össze tudom fésülni a 2 gyereket meg a kutyát, eszünk ha kész a kaja.
Az esték viszonylag állandók, de tegnap a karácsonyfa díszítésen annyira bepörögtek, hogy kb 11re aludtak, mi meg velük együtt kihaltunk.
Tegnap még elvittem őket karácsonyi vásárba is, haza persze elaludt a kicsi az autóban (nálunk az a halál estére...), sztem ilyenkor örül az ember ha még 27-én is èl.
Nálunk Karácsonykor konkrétan nincs napirend. Már csak azért se, mert minden Karácsony máshogy alakul. Sok múlik azon, hogy el tudunk-e utazni a rokonokhoz, vagy itthon maradunk. Ha itthon vagyunk, akkor az egyetlen fix napirendi pont a pihenés. Pihenünk amennyit csak lehet. Én személy szerint a téli napfordulót ünneplem. Ilyenkor a leghosszabbak az éjszakák, legkevesebb a napsütés és a természetes fény. Teljesen természetes, hogy az emberek ilyenkor fáradtnak, kimerültnek érzik magukat. Persze, díszítünk fát, meg sütök-főzök, meg ajándékozunk is. De a konyhában csak annyit ugrálok, amennyit jól esik. Nincs fix koreográfia az ünnephez. Igyekszem nyugodt, meghitt hangulatot teremteni itthon, a többi meg majd alakul.
Ha utazunk, az megint egy más dolog, de ott sincs fix program. Mindig megbeszéljük, ki mikor és hová megy.
Holnap este fát diszitünk .
Délelőtt tortát sütünk . vaníliás kiflit csinálunk .és még néhány dolgot veszek boltban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!