A kislanyokat vagy a kisfiukat szeretik jobban az oviban az ovonenik?
"A szülő dolga, hogy neveljen, a tanár dolga, hogy tanítson."
Az óvónő nem tanár. Az óvónőnek pont nevelő feladata van.
A szülő otthon nevel, az óvónő az óvodában.
12, kedvencem, amikor az óvónő olyan viselkedésre panaszkodik, amit a gyerek otthon nem csinál. "Beszélgessünk róla" - na az ilyen óvónő nem tudja, hogy egy ovis korú gyereknek azonnali visszacsatolás kell. Beszélhet a szülő naphosszat, ha az óvónő jelenlétében viselkedik rosszul, az óvónő feladata kezelni a helyzetet, ahogy a szülő sem hívja fel az óvónőt, ha otthon kell javítani a viselkedést.
Egyre kevesebb sajnos a jó óvónő, mivel a kormányzatok nem vonzó pályává tették és már nem a jobb képességűek választják a szakmát.
Ezt több mint 40 év óvónői és ebből 20 évnyi vezetői tapasztalattal mondta az anyukám.
Nem azt írtam, hogy gyökér a gyerek, hanem hogy gyökér módon viselkedik. És nem véletlenül fogalmaztam így, tudom a különbséget.
A lányom csoportjában van ez a gyerek, komolyan mondom, nagyon profin kezelik az óvónők, végtelen türelemmel, szeretettel, több figyelmet is kap a többieknél (ami mondjuk más szempontból meg nem oké, de mindegy, ez van, muszáj, mert különben elszabadul a pokol). Nem az az eszköz, hogy Pistike rossz gyerek, és bevágják a sarokba büntibe, nagyon sokat beszélgetnek vele, rengetegféleképpen próbálnak neki segíteni, olykor a szüleit is bevonva, csak ott meg egyik fülön be, másikon ki. De ettől még az a szomorú igazság, hogy mindannyian megkönnyebbülnek, mikor anyuka reggel telefonál, hogy Pistike beteg, ezért ma nem jön óvodába, mert tudják, hogy akkor végre lesz egy olyan napjuk, amikor nyugi lesz és végre lehet normálisan játszani az egész csoporttal. Tudom, mert jóban vagyok az óvodaveztővel, mondta már többször. Tudják ők az okot, és tudják, hogy nem Pistike a hibás, sőt, nagyon türelmesen próbálnak segíteni neki, de ettől még igaz marad, hogy egy ilyen gyerek társaságát senki sem élvezi. Az óvónő sem, csak mivel ahogy te is írod, ő profi (elvileg), ő nem úgy áll a helyzethez, hogy akkor Pistikét igyekszünk figyelmen kívül hagyni, hanem igyekszik segíteni őt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!