Miért nem zavar sok szülőt, ha kövér a gyereke?
Van 2-3 ismerősöm nekem is, akiknek kifejezetten kövérek a gyerekei. Nem egy pici túlsúly van rajtuk, hogy rá lehessen fogni, hogy "erős csontozatúak", hanem szabályosan kövérek. Szegények olyan kis csúnyál is, teljesen eltorzul az arcuk a zsírtól, nem bírnak játszani egy normálisat kifulladás nélkül.
A szülők meg - általában egyikük szintén kövér -, nemhogy észbekapnának, hanem ugyanúgy tolják az egészségtelen étkezést és a nasikat. Van, ahol a gyerek naponta 2-3 alkalommal is kap édességet.
Egyszerűen nem értem, mi ennek az oka? Magyarországon sok az elhízott gyerek, de ez miért nam zavarja a szülőket, hogy nem jut eszükbe a gyerekre nézve, hogy valami nem oké? Nem féltik, hogy komolyabb betegsége lesz? Hogy csúfolják majd? Vagy nem érdekli őket?
Most hagyjuk, hogy vannak gyerekek, akik betegség miatt ducibbak, oké, nyilván nem róluk van szó.
Nem tudom, de én is néztem nyáron a strandon.
Én kövér gyerek voltam, és zavar, hogy a kislányom viszonylag magas (de még normál) súlypercentilis, az is zavar, hogy mi elhízottak vagyunk, emiatt én fogytam is 18kg-ot, és nagyon figyelek is a kajára, dietetikus összeállította (de nem éheztetős) étrend szerint főzök.
Viszont sajnos nagyon nehéz a rossz szokásokat lekúzdeni, én pl nagy szénhidrátevő vagyok, a párom pedig túl zsírosan és a munkája miatt rendszertelenül eszik, igaz, ő is mondta most, hogy lötyög rajta minden. En meg már csaknem normál súlyú vagyok.
Szóval én remenykedem, hogy leküzdjük ezt az átkot, de sajnos a terhesség alatti étkezésen már utolag nem tudok változtatni, ami pedig egy életre befolyásolja az étkezést.
A masik, hogy az anyatej is édes, és nem mindegy teljesen, mit eszik az anya.
En is látom és irtóztat ez a trend, amikor a túlzott tolerancia meg a majomszeretet normát csinál a betegségből.
A pajzsmirigyes meg inzulinrezisztenciás mentegetőzés az esetek többségében nevetséges.
Az én anyukám jó anyuka, de ezt a hibáját, hogy szemet húny a túlsúly felett, én semmiképp nem akarom elkövetni.
Én egyre gyakrabban szembesülök azzal, hogy az emberek jó részének valójában fogalma sincs, hogy mit is takar az egészséges étkezés és nem rakja össze, hogy azért néz ki úgy, mert helytelenül táplálkozik. Van egy ismerősöm, évek, vagy évtizedek óta elhízott, olyannyira, hogy tönkre is mentek a térdízületei. Állítása szerint ő egészségesen táplálkozik, most ugyan a rossz térde miatt nem, de alapvetően ő sokat mozgott. Na most az egészséges táplálkozás címszó alatt neki a reggeli mindennap kakaó kiflivel vagy kakaós csigával, ebédre eszi a szokásos olcsó magyar kajákat, mint krumplis tészta, grízes tészta és társai, vacsorára meg vajas mézes kenyér. A sokat mozgott rész pedig mint kiderül azt jelenti, hogy mikor fiatal volt (20-30 éve), akkor biciklivel járt dolgozni, Alföldön, pár kilométeres távolságra - ami éppenséggel pont annyi mozgás, ami az életben maradáshoz elegendő, de semmiképpen sem bír sportértékkel.
A pláne az egészben, hogy egészségügyi dolgozó.
Na most egy ilyen gondolkodású ember nyilván azt fogja mondani, hogy a "hormonok", meg a "genetika" miatt néz ki úgy, ahogy, mert annyi esze már nincsen, hogy összerakja, hogy mikor az orvos azt mondja, hogy kevesebb kenyeret egyen, az vonatkozik a kiflire, a zsömlére, de a tésztafélékre is. Kimondom kerek perec, nekem az a véleményem, hogy vagy rém aluledukáltak az emberek, vagy buták.
Hiszen itt gyakorin is hány olyan kérdés jön szembe, amiből teljesen egyértelműen kiderül, hogy a saját teste működéséről fingja nincs.
Igen, szerintem is így van, hogy fogalmuk sincs az embereknek, hogy kellene enni. Azt hiszik, keveset esznek, ha hamarabb abbahagyják néha a repetázást, mint szeretnék.
Vagy hogy egy kakaóscsiga meg egy nagy tál barnarizs párolt zöldséggel és husival közöl a kis csiga mért rosszabb.
Anyám, amikor geszt diabos lettem másodjára azzal fogadott, hogy ne aggódjak, egy nagy tálnyi gyümit (szőlőt, szivát) szánt nekem uzsira. Legközelebb meg, hogy tudja, hogy diétázom (a diabra), és ezért a zsírszegény felvágottat vette nekem. Pedig okos, diplomás, normális asszony.
vszínűleg a szülők sem éppen kisportoltak, hogy a normális étkezésnek ebben az országban egyszerűen nincs kultúrája, ahol a nagyészű pincér kiosztja a gluténérzékeny vendéget (múltkor hallottam a rádióban), vagy olyanokat mondogatnak, h a férfi 100 kg-nál kezdődik.
amíg az emberek finomított szénhidrát nélkül nem tudják elképzelni az életet (egy kis péksütike, csokika, fehér kenyér), addig nem is lesz nagy változás.
Dehogy életmód, dehogy lustaság. Esztétikai vakság. Láthatóan szenvedi az emberiség háromnegyede. Értsd: nem fáj neki önmaga vagy környezete rondasága, mivel nem is érzékeli, nem is érti a különbséget szép és ronda között. Nem, nem arra gondolok, hogy mindenkinek más a szép, hanem mintha siketnek magyaráznád a hangmagasságokat. Ugyan már, az egészség nem egy ösztönző. Akik örökké a külsejüket faragják, az azért van, mert fájdítja az esztétikai érzéküket, amit látnak. Na hát ez a hajtóerő nem mindenkinél van meg.
Nem zavarja, hogy gurul gyerek? Mért zavarná? Az se zavarja, hogy olyan ronda az apja, mint a világháború. És azzal még össze is fekszik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!