Mit gondoltok erről a gyereknevelési módszerről?
Richard Dawkins felvetette az egyik könyvében, hogy mi lenne, ha a gyerekeknek gondolkodtató kérdéseket tennénk fel. Pontosan nem tudom idézni most őt, de ilyesmikre gondolt:
Biztos, hogy a Télapó minden helyre el tud jutni egy éjszaka alatt?
Dawkins nem állítja egzakt módon, hogy ez helyes lenne, ő is inkább a pszichológusokra hagyatkozik ebben a kérdésben, de érdekes felvetés.
Nálunk a gyerek tette fel 4-5 éves kora körül, hogy nem lehet az ablakon át beletenni a csizmába a csokit és szerinte mi tesszük oda.
Na, most vagy látta, hogy mit csinálunk és kitűnő színész volt, ahogy előadta a töprengését vagy qurva okos kiskölyök. :D
Szerintem jó lehet ez a módszer. Sokszor jobb egy gyereknek olyan választ adni amin gondolkodhat mint egy kész választ magyarázat nélkül. Főleg ha olyan dologról van szó ami gyerekmese.
Ha gondolkodik fejlődik az agya, megtanul mérlegelni.
És meglepődhetsz rajta sokszor milyen okos válaszokkal áll elő magától.
Nekem szimpatikus, bele is csempészem ezt a gyerekeim nevelésébe az elejétől.
Fontos, hogy kialakuljon a kritikus, színes gondolkodás.
Már csak azért is rossz a példa, mert rengeteg magyarázat létezik, ha "tudományosan" akarjuk megközelíteni, kezdve az időeltolódással, vagyis az egy éjszaka nem egy éjszaka. :D
Önmagában a rávezetés jó tanulási folyamat, nagyobb a sikerélmény, ha nem kész választ kap mindenre.
"Az érési folyamataiba nem szabad felnőttként beleavatkozni, mert csak kárt okoz."
Miféle kárt okozhat?
Nekem személy szerint nem szimpatikus, amikor már ilyen kicsi korban ráerőltetik a gyerekre a filozófiát, a kritikus meg egyéb gondolkodást. Akiket láttam hogy ezt teszik, filantrópot meg tudóst stb akartak nevelni a gyerekből, már 5 évesen elvárták tőle hogy megoldjon egy érettségi feladatsort.
Undorító az ilyen szülő, és ennek meg is lett/lesz az eredménye, ami (gondolom senki nem csodálkozik rajta) nem túl pozitív...
Nem a télapó létezése itt a téma, hanem a gondolkodni hagyás.
Pl rábök a krumplira, hogy ez mi?
Te tudod, hogy már nagyjából 3 milliószor elmondtad, hogy mi az. Majd visszakérdezel, hogy: na szerinted mi az?
Ő pedig megmondja, hogy krumpli. Kicsit gondolkodik és eszébe jut.
Korának megfelelően tenni fel persze ezeket a kérdéseket.
Egy gyereknek szüksége van arra, hogy ilyen mesékben higgyen. Nem feltétlen a télapóban, hanem akármi szépben. Ha hamarabb kiábrándítod, mint hogy ő elkezdene gondolkodni az adott dolgon, azzal komoly csalódás okozol neki.
Persze az is lehet, hogy csak a példád hülyeség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!