Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Miért fél a többiektől ?

Miért fél a többiektől ?

Figyelt kérdés

A lányom most 22 hónapos, bölcsődébe jár.Több problémát is jeleztek a mai napon vele kapcsolatban.

Mióta elkezdtük, a gondozók észlelték, hogy bár egyedül nagyon jól eljátszik és semmi gondja nincs, ahogy valaki más a közelébe ér, szalad a dadushoz és ölben akar lenni. Ha nem lehet, akkor pedig keservesen sír.

Ez pl. a játszótéren velem annyiban mutatkozik meg, hogy nem megy oda senkihez, megy a sajat kis feje után és játszik mindennel. Néha egy-egy másik gyerekhez közelebb megy, ha érdekesebb játék van nála és bámulja, de nem akar vele semmilyen más interakciót.

Furcsa, mert semmilyen rossz élménye nem lehetett a korosztályával (amiről én tudok), nem bántotta soha senki.

A felnőttekkel bátor, velük sokszor akkor is kezdeményez ha alig ismeri őket ( de látja hogy pl. én beszélgetek azzal az illetővel).

A másik ilyen gond a beszéd ...nem mond érthető szótagokat vagy szavakat.

Ért rengeteg dolgot amit mondunk neki, de a gondozoi arra panaszkodnak, hogy nem ismetli a mondokakat, nem kapcsolodik bele az ilyen fajta jatekokba.

Ezek itthon sem erdeklik egyebkent, mosolyog rajtuk, ha viccesen eneklek vagy mondokazok, azon nevet , de nem ismetel engem ...

Egyebkent rengeteget halandzsazik a sajat nyelven, csak hat senki sem érti még mit mond...

Mióta ezeket felhozták, folyamat ezen gondolkodok, hogy mit tehetnék még, hogy segítsem a fejlődését...vagy kihez forduljak ezekkel a problemakkal ha egyaltalan kellene ezeket barhogyan most "kezelni". Nektek mi a véleményetek ?

2021. okt. 14. 16:27
 1/10 anonim ***** válasza:
89%
Ilyen kicsi gyerekek nem játszanak együtt, csak 3 éves kortól. Beszélniük sem kell, kicsit durva egy 22 hónapostól mondókákat várni. Lányom 3 éves kora után kezdett beszélni, jó, az késő kicsit, de a tied két éves sincs. Két évesen minimum 20 szót kell tudni, de az bármilyen hangutánzó is lehet, saját szava is, mondatalkotás csak később jön.
2021. okt. 14. 16:32
 2/10 anonim ***** válasza:
86%

1!

Még 3 évesen se. Nagycsoportban kezdenek együtt játszani.

Addig egymás MELLETTI magányos játék az életkori sajátosság.

2021. okt. 14. 16:39
 3/10 anonim ***** válasza:
66%
Egy hallasvizsgalatra elvinnem, illetve egy tsmt-terapeutanak megmutatnam.
2021. okt. 14. 16:40
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Nincs kapcsolata gondolom gyerekekkel, meg kell, hogy szokja őket, hangosak, gyorsak, lehet ez zavarja. Otthon felnőttek veszik körül őket szokta meg.

A beszéd nagyon változó mikor indul be, a csoportomban van olyan aki 22 hósan folyékonyan beszél és van aki kb csak az anyát mondja, és ez a gyakoribb.

Ha mindent ért és megérteti magát akkor egyszer majd csak beindul az.

De vannak beszéd indító fejlesztések, én pestmegyében tudok.

2021. okt. 14. 17:13
 5/10 A kérdező kommentje:
Azt kihagytam hogy már több hónapja kezdtük a bölcsit
2021. okt. 14. 17:14
 6/10 anonim ***** válasza:
19%

A gyerek passzív, nem beszél, gondolom nem is kommunikál(mutogatja a csip csip csókát halandzsázás közben?), kortársaitól tart, szociálisan gyengébb.

Nyilván azért mondják, mert a gyereked nem átlagos és gyanakszanak valamire, amit a fejlődésbeli lemaradása mutat. Szerintem jóképességű autistának gondolják. Nem szórakozásból jeleznek, nekem is jeleztek, észreveszik, ha egy gyerek más, mondjuk én is vérig voltam sértve, aztán tessék..

Lehet szerinted, hogy értelmi gondnak vagy beszédfogyatékosságnak gondolják? Szépen gondold végig, miket emeltek ki, abból elég nyilvánvaló lesz, mire akarnak téged rávezetni, amit nem mondhatnak ki. Szociálisan gyengébb, nem vonható be társas tevékenységbe, nem beszél csak halandzsázik, társaival passzív, fél kortársaitól. Ez nem egy semmiség. (bocs, tudom nem ezt akarod hallani)

2021. okt. 14. 18:59
 7/10 anonim ***** válasza:
78%

6-os: jajj

Oké, hogy neked autista gyereked van és éppen egy vélemény betalált.

De ha belegondolsz mindegyik féléves, vagy egyéves pont ugyanúgy néz ki és nem lehet tudni autista-e, vagy egészséges és 22 hónaposan sem lehet tudni, hacsak nincs valami egyértelmű korai jele, ami ezek szerint nálatok volt, a kérdező gyerekénél viszont nincs!

A beszéd és a társas játék egyáltalán nem követelmény 22 hónaposan!

2021. okt. 14. 19:09
 8/10 anonim ***** válasza:
32%

Az, hogy passzív és hogy fél a kortársaitól viszont több, mint aggasztó! Meg amúgyis, 2 hónap és 2 éves lesz, nekem már másfél éves korában pattogott a védőnő, hogy jajj, nem beszél, pedig a lányok..

Nekünk sem volt semmi tipikus, azon kívül, hogy hisztis volt és volt, hogy figyelmen kívül hagyta, hogy szóltunk és rövidebb ideig nézett rám, de az is ritkán volt. Ő pl játszott gyerekekkel bölcsiben is, tolta őket, bement velük a kisházba, megitatta a babáikat. A passzivitás viszont elég tipikus aggasztó jel, a félelem meg pláne.

Nem azt mondom, hogy autista a gyereke. Azt mondom, hogy nem átlagos, és hogy autizmus irányba jeleztek a gondozók, azért ezeket emelték ki. Ki nem mondhatják mert tilos nekik, csak felhívják az ember figyelmét rá. Egyébként semmiextra, ha ilyen a gyerek, az a lehető legjobb, ami ha autista is, történhet vele.

2021. okt. 14. 19:19
 9/10 anonim ***** válasza:
85%
22 hónaposan egyik gyerekem se beszélt és bandázott más gyerekekkel. Ennyi idősen nem is vizsgálják autizmusra, mert még normális ebben a korban, később kezdik a társas játékot.
2021. okt. 15. 06:11
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Enyém is ilyen volt ennyi idősen, 3 évesen kezdte az ovit, onnantól változott sokat ezirányban (beszélni beszélt addigra mondatokban, de félénk volt). A kisgyerekektől sokszor azért félnek jobban, mert kiszámíthatatlanabbak, mint a felnőttek, hirtelen sikítani kezd, ha felé szalad lehet megöleli, lehet megüti, stb. Szerintem az is teljesen normális hogy a felnőttektől kevésbé fél.

Illetve ahogy írták is, a gyerekek jellemzően egymás mellett játszanak, még kiscsoportban is, az igazi együtt játszás még nem jellemző ebben az életkorban.

Van olyan gyerek, aki végigmondja a süss fel napot 22 hónaposan, nekem a második lányom ilyen volt, de neki nonstop lökte a sódert a nővére :)

Adj még neki kis időd szerintem :)

2021. okt. 17. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!